SÍLIFT ÁLLOMÁS STEINBERGBEN

ORGANIKUS ÉPÍTÉSZET LEOGANGBAN – EGY NEM ÁTLAGOS ÉPÜLET A TERMÉSZETBE ÁGYAZVA

SÍLIFT ÁLLOMÁS STEINBERGBEN

Hívogatóan és dinamikusan – így köszönti utasait a Steinberg sílift új állomása a Salzburgi régió Leogangi Télisport Központjában. Az expresszív épület számos funkciót ötvöz, ugyanakkor tájékoztatást is nyújt a látogatóknak. A W2 Manufaktur építészei számára fontos volt az, hogy az épületet a környező hegyi tájba helyezzék el és a figyelmet a természetre irányítsák. Épp ezért klasszikus anyagokat választottak, olyanokat, mint a beton, az acél és üveg. Az ívelt mennyezetek benn az épületben és azon kívül is gipszkarton rendszerek alkalmazásával készültek. A fa tartószerkezet burkolatához a nedvességgel szemben ellenálló építőlapokra volt szükség. Ezen túlmenően az anyagnak idomulnia kellett az íves szerkezetekhez, további szempont volt még a könnyű szerelhetőség is. Mindezeknek a követelményeknek a teljesítésére kiváló megoldást jelentett a Nida Hydro speciális, üvegszálas gipszlapok alkalmazása.

SÍLIFT ÁLLOMÁS STEINBERGBEN

A Skicircus síterep új kapuja

2015/16 telétől a Skicircus több mint 270 km lesiklópályát, 70 ultramodern síliftet és felvonót kínál az idelátogatóknak. A Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang és Fieberbrunn terület Ausztria legnagyobb sí komplexuma. Nem olyan régen Leogangból csupán egy felvonó vitt a télisport területekre, amely már-már elérte lehetőségeinek végső határát. Annak köszönhetően azonban, hogy sikerült megállapodást kötni a földtulajdonosokkal – közel 80 gazdával – és a felelős hatóságokkal, 7 éves előkészület után minden készen állt a második kabinos lift megépítésére. A Steinberg sílift alapkőletételére 2014 márciusában került sor, és nem egészen kilenc hónap elteltével megnyitották az új objektumot. Jelenleg óránként kb. 2.500 fő tud biztonságosan és gyorsan feljutni a hegy tetejére, 3.800 m megtétele után.

SÍLIFT ÁLLOMÁS STEINBERGBEN

A tervezők számára fontos szempont volt a hegyi panoráma láttatása mellett egyszerű, de kiváló minőségű anyagok felhasználása.

SÍLIFT ÁLLOMÁS STEINBERGBEN

A Steinberg sílift névjegyét a felső állomása jelenti. Az épületben a jegypénztár és a beszálló terület mellett technikai és irodai helyiségei is helyet kaptak, de egy síiskolát, sí kölcsönzőt és sportboltot, valamint egy bisztrót is találhatunk itt. Mindezeket a különböző funkciókat úgy kellett integrálni, hogy közben ne maradjanak figyelmen kívül a fogyatékkal élők.

SÍLIFT ÁLLOMÁS STEINBERGBEN

Az épületen belüli és kívüli lekerekített formák a speciális Nida Hydro lapok felhasználásával készültek (fa tartóvázra szerelve). Az épület a hatalmas mennyezeti felületeivel nyűgözi le a látogatókat. Kivitelezés közben számos kihívásnak kellett megfelelni, mint például az erre a régióra jellemző éves hőmérsékleti különbségek és a nedvesség miatti terhelés. A pályázati dokumentációnak megfelelően az épület külső, de az időjárási viszonyoknak közvetlenül ki nem tett területeinek, valamint az épület nyitott részeinek építéséhez speciálisan nedvességálló burkolat alkalmazására volt szükség. A gipszkartonos munkák kivitelezésével Georg Gschwandtl urat és csapatát bízták meg, akik a feladat megoldására a Siniat Nida Hydro lapjait választották: a Nida Hydro lapokat a könnyű megmunkálhatóság és íves falak, mennyezetek kivitelezésének lehetősége jellemzi. Az épület alakjából következik, hogy a felhasznált több mint 700 panel egyike sem síkfelületű – így a fenti tulajdonságok létfontosságúak voltak.

SÍLIFT ÁLLOMÁS STEINBERGBEN
SÍLIFT ÁLLOMÁS STEINBERGBEN

A szárazépítési rendszerek építése 6 hetet vett igénybe. A nagy belmagasság miatt emelők alkalmazására is szükség volt. A könnyű kezelhetőséget és a viszonylag kis súlyt nagyra értékelték a kivitelezők. Mivel a gipszkartonozással egy időben más munkálatok is folytak a területen, mint pl. padlófektetés, a tartóváz és a burkolat szerelése gyakran ugyan abban az időben zajlott.
Az építési terület logisztikája és a kivételesen rövid határidő a vázszerkezet és a lapok rögzítésének szakaszos szervezését igényelte.
A gipszkarton vázszerkezete kb. 1,5 m-re található a tartószerkezettől. A váz 6/8 – 2,3/12 cm keresztmetszetű tömör fából készült. Az ívek kialakításához keskeny lucfenyő deszkákat választottak - rugalmasságukra való tekintettel. A szerkezetet csak részben lehetett előre legyártani, a vágások többségét, többek között a Nida Hydro lapok szabását a helyszínen kellett elvégezni. „A megmunkálás problémamentesen zajlott, egyszerű késekkel, csak úgy, mint az egyszerű gipszkartonok esetén.”- mondta Georg Gschwandtl.A speciális lapokat egy emelő segítségével illesztették a helyükre és facsavarokkal rögzítették.
Mivel minden lap íves alaphoz lett rögzítve, a Nida Hydro lapok nagyfokú rugalmassága igazán fontos erénynek számított. „Esetenként a sugarak valóban igen kicsik voltak, de a lapokat tökéletesen tudtuk a vázhoz hozzáigazítani”- mondta Gschwandtl. Ahogy azt Georg Gschwandtl is megerősítette, a területen a logisztika is kiválóan működött. „A lapok kb. 90 %-a már az építés kezdetére a területen volt. A munkák befejezése előtt, amikor már pontosan meg tudtuk határozni az anyagmennyiséget, megrendeltük a hiányzó 10 %-ot. A rövid szállítási határidőkre való tekintettel ez ideális megoldást jelentett számunkra.”

SÍLIFT ÁLLOMÁS STEINBERGBEN

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások

Minősített és tesztelt megoldások

Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett