Gipszkarton válaszfal építése – 16 lépésben

Mielőtt nekilátnánk a gipszkarton válaszfal építésénék, gondoljuk végig, milyen feltételeknek is kell majd megfelelnie. Ez az, ami megkönnyíti döntésünket: milyen típusú gipszkarton lapot használjunk, és milyen vázszerkezetre építsünk.

Mielőtt megkezdjük a munkát, érdemes utánaolvasni:

Hogyan építsünk szakszerűen gipszkaron válaszfalat?

1. Lépés

Kiválasztjuk a megfelelő gipszkarton lap típust – a cikk elején már volt eről szó. Ne felejtsük el, hogy annak érdekében, hogy elérjük a fal megfelelő paramétereit, bizonyos esetekben szükség lehet kétszeres gipszkarton lemezborításra.

Fontos még, a tervezett fal magasságától függően, a megfelelően széles profilok megválasztása.Ezzel kapcsolatban bővebb információt rendszer-katalógusainkban találnak.

Válaszfalakhoz és szabadonálló előtétfalakhoz Nida U50, U75 vagy U100 fal profilt illetve megfelelően C50, C75 lub C100 profilokat kell használni.

A C profilok a fal képezik a fal vázszerkezetének függőleges oszlopait, míg az U profilok a csatlakozó elemek, azaz ezeket rögzítjüka padlóhoz, plafonhoz és az oldalfalakhoz, ezek között a profilok között épül fel a válaszfal.

Ajtó- ablaktok megerősítéséhez, illetve más nagyobb merevséget igénylő elemekhez Nida UAR 50, UAR 75 vagy UAR 100 profilokat alkalmazunk

2. Lépés

Miután kijelöltük a falak helyét, feldaraboljuk a Nida C fal profilokat, (a vágáshoz lemezollót használunk) úgy, hogy biztosítsunk kb. 10 mm hézagot (azaz a Nida C profilok ennyivel legyenek rövidebbek a fal magasságánál). Ezt követően levágjuk a Nida U profilokat – itt már nem hagyunk rést – ezeket már pontosan a helyiség méreteihez igazítjuk (falak, mennyezet, padló).

3. Lépés

A váz összeszerelése előtt a kerületi profilok – Nida U (padló, mennyezet) és Nida C (oldalfalak) alsó oldalára – a rendszerhez tartozó hangszigetelő szalagot ragasztunk. Célja, hogy biztosítsa a fal hangszigetelését.

4. Lépés

Következik a kerületi profilok rögzítése a környező elemekhez (falak,padló, mennyezet) gyorsszerelő dűbelekkel. A dűbelek közti távolság 1000 mm kell legyen.

5. Lépés

A padlón 600 mm-ként bejelöljük a függőleges Nida C profilok kiosztását.

6. Lépés

A Nida C profilokat becsúsztatjuk a vízszintes Nida U profilokba.

7. Lépés

A tervezett ajtótokok szerkezetét külön meg kell erősíteni (ha lesz ilyen). Ezt a célt szolgálják a Nida UA tokprofilok, amiket a rendszerhez tartozó L elemekkel rögzítünk az UA-hoz. Az L elemeket csatlakozópontonként 2 db M8 csavarral rögzítjük a profilhoz, majd az egészet a padlóhoz és mennyezethez szereljük.

8. Lépés

Az áthidalót (íves áthidalót) standard Nida U profilból is el lehet készíteni, majd lemezcsavarokkal rögzíteni a Nida UA profilhoz.

9. Lépés

Az acélprofil vázszerkezet elkészülte után következik annak szintezése.

10. Lépés

Következő lépés a megfelelő Nida lemezcsavarok előkészítése, kellő mennyiségben. A standard C profilokhoz való lemezcsavarok vége hegyes, míg az UA profilokhoz való csavarok fúróvégűek. Lényeges a csavarok helyes kiosztása.

Az első lapréteg felerősítéséhez Nida 3,5x25 mm lemezcsavarokat készítsünk elő, míg a második g-k lemezréteghez hosszabb – 3,5x35 mm-es csavarokra van szükség.

Függőleges felületekre a gipszkarton lapokat 25 cm-kénti kiosztásban kell felcsavarozni.

11. Lépés

Az gipszkarton lapok vázraszerelése előtti utolsó lépés a lapok rövidebb élének fózolása egy kés segítségével 45°-ban (ezek alkotják majd a vízszintes fugákat).

12. Lépés

Most már el lehet kezdeni a gipsz-karton lapok felszerelését. A lapot a fal vázához illesztjük, nem feledkezve meg arról, hogy kis lapdarabkákat tegyünk alá, ezzel biztosítva a dilatációt. Fent is hasonló nagyságú rést hagyunk.

13. Lépés

A lapokat lemezcsavarokkal csak a függőleges NIDA C profilokra csavarozzuk fel, ügyelve arra, hogy az egymással szomszédos sorokban a lapok csatlakozásai min. 300 mm-el el legyenek tolva.

14. Lépés

Miután a fal egyik oldalán felraktuk a lapokat, a másik, – még szabad oldal felől – a falban lévő üreget szigetelő anyaggal töltjük ki (üveg- vagy kőgyapot). Ennek köszönhetően megnövekszik a válaszfal hangszigetelő képessége

15. Lépés

A lapok másik oldalra történő rögzítésekor ne feledkezzünk meg arról, hogy a lapok függőleges csatlakozásai a fal egyik és másik oldalán egymáshoz képest 600 mm-es eltolással kerüljenek fel.

16. Lépés

Következő lépésként kihézagoljuk a lemezek közötti összes fugát. A hézagolásról bővebben a "Gipszkarton lapok hézagolásakor elkövetett 9 hiba" cikkben írtunk. Az így előkészített fal készen áll a befejező munkálatokhoz, úgy mint fetés, tapétázás.

Határozottan javasolt az egy gyártótól származó komplett szárazépítési rendszer alkalmazása (gipszkarton lapok, profilok, glettelő masszák, szerelési tartozékok). A piacon a profilok széles skálája kapható, amelyek első ránézésre talán egyformának tűnnek. A valóságban azonban különböző vastagságú lemezből készülnek, más a horganyzásuk, formájuk. A véletlenszerűen alkalmazott építési anyagok használata hatással lehet a kidolgozás esztétikájára (látható és nehezen javítható repedések a lapokon) vagy akár veszélyeztetheti a biztonságot is. A Nida rendszerben minden elem statikai szempontból be lett vizsgálva, és az eredményekre alapozva lettek a katalógusokban megadva a maximális falmagasságok, mennyezeti fesztávok stb. plusz biztonsági ráhagyással.

Gipszkarton válaszfal építése – 16 lépésben

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások

Minősített és tesztelt megoldások

Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett