Rendkívüli, nagyszerű, igényes – azaz a ii.világháború múzeuma gdanskban. ismerd meg az épület építészeti kihívásait

Gipszkarton

Elképzelni sem könnyű a gdanski II. Világháború Múzeumánál nehezebb és rangosabb objektumot. A belsőépítészeti tervek a következő elemekből állnak:

  • különlegesen megformált, jelentős magasságú falak;
  • mechanikai sérülésekkel szembeni ellánállási képesség;
  • megoldandó felhasználói és szabvány igények széles köre;
  • törvény szerinti tűzállóság, hang- és hőszigetelés.

A tervezői és beruházói gyakorlatban különböző összetettségű megoldások léteznek: egyszerűbbek, nehezebbek csak úgy, mint többé, vagy kevésbé rangosak. A nem túl komplikált tervekből sok van. A nehezebbek leggyakrabban azok, amelyeknél nagyon bonyolult funkcionális program, és nagyon magas minőségi követelmények vannak. Egyszerűbben szólva, az ilyen tervek a kórházak, színházak és múzeumok. Nehezebbek azok a munkák is, ahol nem tipikus technológiákat alkalmaznak, vagy a hely, a megoldások számítanak nem mindennapinak.

A presztizs kérdése sokkal nehezebben definiálható. Hatással van rá az objektum mérete csak úgy, mint annak hatása a helyszínre, ahol az megépül. Jelentőséggel bír még a tervező, vagy tervezők, a behurázó személye, és végül az épület funkciója, aminek meg kell felelnie.

Rendkívüli, nagyszerű, igényes

A fenti definíciót tekintve nehéz bonyolultabb és rangosabb objektumot elképzelni, mint a II. Világháború Múzeuma Gdanskban. A terv két pályázat eredményeként született meg: az első, amelyik vizualizálta az elképzelést, a második – nemzetközi építészeti tervpályázat, melynek eredménye a gdyniai “Kwadrat” Építészeti Stúdió rendkívül eredeti épület-formája. Alapjában véve ez az épület bejáratának tömbje, mert maga a múzeum, a tervnek megfelelően, a föld alatt helyezkedik el, egy tíz-egynéhány méter mély medencében, amit ú.n. vízálló betonalappal biztosítottak. Itt található a több, mint 23 ezer négyzetméternyi felhasználói felület, amiből több, mint 5 ezer négyzetméter területet foglal el a központi kiállítás. Ezzel ez világ egyik legnagyobb, történeti múzeumi kiállítása. A kiállítás tartalmilag sem mondható egynek a tucatból.

A projekt követelményei

Az épület jelentős része a fantáziadúsan kialakított függőleges és ferde, általában jelentős magasságú (helyenként 7 m-t meghaladó) falakra támaszkodik. További nehézséget jelent az, hogy a falak nagyobb része csak az alaphoz van rögzítve, és vannak olyan falak is, melyeket még ráadásul a rájuk rögzített tárolók súlya is terhel. És mindehhez kell hozzáadni a felhasználói és szabvány szerinti követelmények egész sorát. Egyfelől a falak mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállóképességét, aminek köszönhetően károsodás nélkül állják ki az évi több száz ezer látogató rohamát, másrészt a törvény által előírt tűzállóságot, valamint a hang- és hőszigetelést.

- A Múzeum belső tereiben végzett munka a kivitelező számára elsősorban kihívást, illetve tudásának tesztjét jelentette - mondja Zdzislaw Leszkowski, a Múzeum belső tereinek kialakítását végző Renova vállalat tulajdonosa – A projektel szembeni halmozott követelményrendszer, a terek roppant nagysága, valamint a gipszkarton általánostól eltérő alkalmazása eredményezte azt, hogy itt “Forma 1-es” feladattal álltunk szemben. Azonban, ahogy mindenki a saját szemével is meggyőződhet róla, munkánk remekül kiállta a próbát – teszi hozzá mosolyogva.

Magas falak, szellőzés, akusztika, tűzvédelem

A cél elérése érdekében – többek között – egy sor Siniat és Promat termék és megoldás került felhasználásra. Az utóbbi – első sorban a Promaduct®-500 rendszerrel, aminek a szellőzőcsatornák tűzvédelmének biztosítása köszönhető. A föld felszíne alá süllyesztett múzeumi szinteken a szellőzés kérdése kulcsfontosságú elem. Egyfelől az óriási terek miatt nagy átmérőjű szellőzőcsatornák kellenek, másfelől ezek a nagy csatorna méretek is egyfajta veszélyforrást jelentenek, mint a tűz terjedésének lehetséges útját. Ebből fakad a megfelelő szigetelés szükségessége, amire több, mint 4.000 m2 Promatect®-L500 építőlapot használtak fel. Ezek a lapok a mind a szellőzőcsatornák, mind a füstelvezető csatornák szigetelésére, kialakítására is szolgálhatnak. Íly módon mind a Múzeum biztonságos szellőzőrendszere, mind a tűzvédelem is megoldást nyert. Maradt még az esztétika és az akusztika kérdése. Itt kapott szerepet a Siniat több, mint 40.000m2–nyi terméke – minden esetben a megkívánt tulajdonságok szerint egyedileg tervezve. A tartószerkezetek többségéhez Nida U 100 profilokat használatak – kettőzve, vagy megerősítve. Ez tette lehetővé a tervezők által megálmodott szokatlanul magas (a 7 m-es magasságot meghaladó) és csak a padlóhoz rögzített falak elkészítését. Kihívást nem csak a megfelelő teherbírás, de a merevség biztosítása is jelentett. A tartószerkezetek burkolására többségében Nida Expert lapokat használtak fel. A kihívásoknak azonban még nem volt vége. Azokon a helyeken, ahol magas hangszigetelés elérésére volt szükség (pl. olyan terek egymástól való elkülönítésére, ahol a kiállítás részét képező hangeffektusokat is használnak), Nida Sonic lapokat alkalmaztak. Ezekre a perforált gipszkarton lapokra egy plusz akusztikus textília került. Olyan módon tervezték meg a lapokat , hogy a lehető legjobban elnyeljék a hangokat (főleg az emberi hang karakterisztikájának megfelelő hangokat), és egyidejűleg minimalizálják a hangvisszaverődést, ami fizikailag a hang többszörös visszaverődésén alapul. Éppen ezért, a lapok alkalmazása az épületben kulcsfontosságú volt nem csak az olyan terek egymástól való elkülönítése érdekében, ahol más, és más hanghatásokkal érnek el egészen más hangulatot, de a belső terek ideális akusztikikájának kialakítása céljából is. Az épületben több, mint 400m2 ilyen lapot használtak fel.

A Siniat vállalat egy másik terméke, amelyik szintén segített a II. Világhábirú Múzeuma belső terei elé állított szokatlanul magas követelmények teljesítésében, a Nida Twarda gipszkarton volt. Ezt a lapot alkalmazták minden olyan helyen, ahol nagyobb a mechanikai sérülések veszélye (azaz több, mint 1000 m2-en) A cél az volt, hogy múzeumlátogatás minden látogató számára ugyan olyan élményt jelentsen – mindegy, hogy az első, a századik, vagy a százezredik személyről is legyen szó. A kiállítótér falainak megfelelően erőseknek és tartósaknak kell lenniük, hogy ellent tudjanak állni az idő múlásának és annak a hatalmas nyomásnak, elhasználódásnak, amit a látogatók végeérhetetlen folyama okoz. Az ezeken a helyeken alkalmazott Nida Twarda lapok jellemzője a faforgáccsal megerősített mag, aminek köszönhetően jelentősen megnövedett keménységük és tartósságuk.

Egész egyszerűen gyönyörű

Teljesültek tehát a felhasznállói és a törvényben előírt követelmények is. Egy dolog maradt még, ami szintén ugyan olyan fontos, bár kétségkívül a legnehezebben mérhető – az esztétika. Itt is a Siniat termékei segítettek. A gipszkarton alkalmazása lehetővé teszi a tér szinte bármilyen alakítását, valamint a tervezői követelmények rendkívül precíz végrehajtását. Ez nyilvánvalóan nagy kihívást jelent, ami hatékony vállalkozót és egy kiváló tervezői csapatot is kíván, de szerencsére itt mindezek a feltételek teljesültek. Ebben is nagy segítséget nyújtottak a nagy mértékben rugalmas Nida Gieta lapok. Ennek a terméknek köszönhetően lehetett elérni az éles szélű válaszfalak különösen rafinált domborítását, de a lágy átmeneteket is a síkok között, az ívek komplikált görbületeit, a falak szép ívét, mely a látogatókat a tervezők által megálmodott irányba vezeti. Az ív minimális sugara ami alig 30 cm, sem jelentett semmilyen akadályt , utat engedett az elképzelt terv szabad megvalósításának.

***

A Siniat egész termékpalettája alkalmazásának eredménye egy igazán különleges tér lett. Egyik oldalról biztonságos és ellenálló, az összes érzékszervere ható ingerekkel szabadon operáló, de egyben ezeket az ingereket egymástól elválasztó tér. Ott, ahol az szükséges – összenyomja, vagy épp megijeszti a látogatót, hogy az megérezze – még ha csak részben is – annak a rémisztő korszaknak a szellemét. Más helyeken lehetőséget nyújt a magunkba fordulásra, a koncentrációra úgy, hogy elzár a külső ingerektől. Lehetővé teszi a kiállítás pontos meglátását és meghallását. Azaz megad mindent, ami annak megértéséhez szükséges – ez ugyanis a II. Világháború Múzeumának fő célja.

Hívjon fel most!

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Hívjon fel most!

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

KÉRJEN TECHNIKAI SEGÍTSÉGET MOST >

Gyakorlati Tanács

Olvasson többet mindegyik cementkötésű lapról és válassza ki, melyik a legmegfelelőbb a projektjéhez.