Gipszkarton lapok ragasztása gipszpogácsákra – 10 lépésben

Gipszkarton

NIDA gipszkarton lapokból készült falburkolat alkalmas a belső és külső (belülről) tartó-, és válaszfalak borítására, különösképpen, ha a belső átalakítás rövid időn belül kell, hogy elkészüljön, illetve kerülni szeretnénk a vizes munkákat.

Az ú.n. gipszpogácsák használatával minimalizálni lehet a porképződést, ami egyébként a glettelés utáni csiszolásból adódik és

ami a glettelt falak velejárója. 

Az alapnak, amihez a g-k lapokat ragasztjuk szilárdnak, stabilnak kell lennie, ne legyen kitéve fagynak, vagy esőnek, illetve legyen nedvességtől is elszigetelve.

Gipszpogácsás ragasztás módszerét nem lehet alkalmazni ferdesíkú, illetve vízszintes felületek, azaz mennyezetek burkolásásra.

Kétféle gipszkarton szerelési módszer általános:

  • A gipszkarton lapok közvetlen rögzítése ragasztóanyag használatával – erről az alábbiakban
  • G-k lapok rögzítése fém vázszerkezetre  

Gipszkarton lapok szakszerű szerelése ragasztógipszből készült pogácsákra – szerelési útmutató

1. Lépés

A fal előkészítése a gipszkarton lapok gipszpogácsás felragasztása két elvégzendő lépésből áll:

  • rejtett, vakolat alatti kábelezés befejezése
  • a falfelület gondos portalanítása, és megtisztítása az esetleges laza anyagmaradványoktól

2. Lépés

A teljes felületet amire gipszkarton lapokat kívánunk felragasztani, le kell alapozni, annak érdekében, hogy nedvszívó képességét kiegyenlítsük illetve megerősítsük azt. Ekkor vehetjük elő a NIDA Supra család alapozóit. A NIDA Supra G a habbetonból készült nedvszívó és porózus felületek alapozásához való, míg a NIDA Supra W  beltéri alkalmazásra, ásványi alapokra.

3. Lépés

Megvárjuk, míg az aljzat teljesen meg nem szárad.

4. Lépés

A 9,5 mm-es NIDA Expert gipszkarton lapokat vagy a 12,5 mm NIDA Zwykła lapokat levágjuk a fal magasságánál kb. 15 mm-rel rövidebbre, hogy maradjon hézag a mennyezet és a padló között. Kimérjük a lemezre, majd egy motoros dekopír fűrésszel, vagy kézi fűrésszel kivágjuk az összes nyílást az elektromos dugaszolóaljzatoknak.

5. Lépés

Következő lépés a ragasztó elkészítése. Javasoljuk a NIDA Klej Typ T terméket.Ne felejtsük el, hogy a ragasztó anyagot minden esetben a csomagoláson feltüntetett információnak megfelelően kell elkészíteni.

A habarcsot fúróba szerelt keverővel dolgozzuk ki. Emlékezzünk arra, hogy a ragasztót alacsony fordulaton keverjük, hogy az ne teljen meg levegővel.

6. Lépés

Elkezdjük a pogácsák felhordását. A pogácsa sorok közti távolság 12,5 mm-es lapok esetén 600 mm és 400 mm a 9,5 mm-es lapoknál. A pogácsák átmérője kb. 100-150 mm, a köztük lévő távolság pedig a sorban kb. 300 mm.

Ablakmélyedésekben a beszabott g-k csíkok teljes felületére felvisszük a ragasztógipszet egy spakli, vagy egy fogas simító segítségével, majd felragasztjuk őket.

7. Lépés

A pogácsák felhordása után felragasztjuk a lemezt a falra. Alulra távtartókat teszünk (erre a célra használhatunk gipszkarton lemez darabkákat).

8. Lépés

A g-k lapok lemezek beállításához egy hosszú vízszintezőt használunk, azt a gipszkarton lemez felszínéhez tartva. A lemezek függőlegesbe állítását a falra a ragasztástól számított kb. 25 percen belül kell elvégezni. Ennek az időnek az eltelte után a ragasztógipsz el kezd kötni, és a pogácsa, a szerkezetének további bolygatása hatására, elválhat az alaptól. A ragasztógipsz kiszáradása után vízszintezővel ellenőrizzük a lapok fekvését a falon.

9. Lépés

Az összes g-k lemez felragasztása után nekilátunk a köztük lévő hézagok kitöltésének. Erre a célra NIDA Start hézagológipszet NIDA Finisz glettelőgipszet, és NIDA erősítő szalagot használunk.

10. Lépés

Az így kialakított felület készen van a befejező munkákhoz (pl. festés, tapétázás).

Figyelem!

A munka alatt figyelni kell a levegő állandó páratartalmára, valamint hőmérsékletére. A vizes munkákon már túl kell lenni. A minimális szerelési hőmérséklet +10 o.. Különösen nagy figyelet kell fordítani a drasztikus változások elkerülésére, azaz a helyiség kihűtésére, vagy túlfűtésére.

Hívjon fel most!

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Hívjon fel most!

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

KÉRJEN TECHNIKAI SEGÍTSÉGET MOST >

Gyakorlati Tanács

Olvasson többet mindegyik cementkötésű lapról és válassza ki, melyik a legmegfelelőbb a projektjéhez.