Uszoda a város szélén

A vizes sportokat vagy vízzel kapcsolatos tevékenységeket kiszolgáló épületek nem csupán az időjárás hatásainak vannak kitéve, hanem az épület használatából adódó szokásos elhasználódásnak is. A körültekintő tervezőknek és kivitelezőknek át kell gondolni, hogy ilyen esetekben mely anyagok, műszaki megoldások szolgálják az épület hosszú távú tartósságát.

Uszoda a város szélén
Uszoda a város szélén

fot. Stiller Ákos

Az ilyen típusú épületnek sem lesznek érzékeny részei, ha például a gipszkartonnal eldolgozott területeken a megfelelő, vízzel szemben ellenálló minőséget választja a tervező és a kivitelező. Jó megoldás lehet a speciális gipszkartonokat szép számmal kínáló Siniat választéka.

Egy uszoda esetén sem mondhatunk le a gipszkarton használatáról, ahogy nem tették ezt a budapesti II. kerületében megújuló Gyarmati Dezső Uszoda, Sport és Szabadidőközponton dolgozó szakemberek sem. Két év alatt ez a második uszodával bővülő szabadidőközpont, ahol a Siniat kifejezetten nedves közegben, kül- és beltérben egyaránt alkalmazható Nida Hydro lapjaira esik a kivitelező választása.
A máriaremetei dombok ölelésében, a Máriaremetei út–Áchim András utca–Kadarka utca–Szabadság utca által határolt területen 2013 óta áll az a sport- és szabadidőközpont, amely főleg helybeliek sportolási és rekreációs igényeit elégítette ki. Most korszerű térrendezéssel és egy újonnan épített uszodaegységgel kiegészülve Pesthidegkút oktatási intézményeit, sportegyesületeit, valamint a vízilabdautánpótlás nevelést is szolgálni fogja.

A-Híd Zrt. generálkivitelezésében épülő, már vendégeket is fogadó létesítménynél az ár-érték arány összevetésének eredményeként esett a választás a Siniat termékekre. De a korábbi felhasználóktól származó olyan pozitív visszajelzések is meggyőzők voltak a kivitelező számára, amit a csillaghegyi Árpád-fürdő felújításakor és bővítésekor tapasztaltak az ott dolgozók.

Uszoda a város szélén

Alternatívák az épület több pontján

Uszoda a város szélén

A munkák során a Siniat szakemberei a generálkivitelezővel folyamatosan egyeztettek a műszaki megoldásokról. Az erősen nedves közegben a kültérre és beltérre egyaránt alkalmas Nida Hydro felhasználása nem volt kérdés.
Ez a speciális gipszkartonlap a népszerű cementkötésű lap alternatívája. Nemcsak súlyánál fogva könnyebb (10,8 kg/m2), de vízfelvételi képessége is igen alacsony, mindössze három százalék alatti. Sokoldalú tulajdonságait az üvegszál alapú bevonatnak, illetve a magjához hozzáadott, vízfelszívódást és penész kialakulását csökkentő, tűzállóságot növelő adalékoknak köszönheti. Mérettartó, könnyen megmunkálható és megfelel az EN 15283-1 szabvány követelményeinek.
A Hydro lapból készült szerkezetek (válaszfalak, előtétfalak) itt is a zuhanyzók, valamint az uszodatereket, öltözőket és kiszolgáló területet elválasztó válaszfalak esetében kerültek az épületbe, álmennyezetként pedig többnyire a zuhanyzóknál és vizes blokkoknál használták.
Az uszodatérben a medencék végénél építészeti megoldásként íves/hajlított falfelületet kellett biztosítani – itt a tervező célja a víz hullámzásának megjelenítése volt. Olyan könnyen beépíthető anyagra volt tehát szükség, amely nedves, párás közegben történő alkalmazhatósága, valamint kívánt sugarú hajlíthatóságának köszönhetően leginkább megfelelt a kivitelezői elvárásoknak.
A lelátók oldalfalain túlmenően az épület légcsatornái köré is a Siniat Nida lapok impregnált és tűzgátló változatai kerültek.
A kétoldali nézőtéri lelátóknál a közlekedő rész lezárásaként szintén Nida Hydro lap falburkolat készült. Valamennyi szerkezetnél C3-as és C5-ös korrózióosztályba sorolhatók az alkalmazott tartóprofilok, amelyek nedves, párás környezetben is alkalmazhatók.

fot. Stiller Ákos

Uszoda a város szélén

Sokoldalú műszaki megoldások

Uszoda a város szélén

A legtöbb felületen a Nida HydroMix kész hézagoló masszát használták a beépítés során, amely speciálisan a Nida Hydro gipszkartonok hézagolásához készült. Jellemzője, hogy vizes és hosszú időn át nedves környezetekben is kitűnően használható. Az íves beépítésnél Hilti ipari pisztolyfúróval rögzítették a vízszintes helyzetben meghajlított gipszkartonlapokat.
A tengelyesen tervezett uszoda alatti pincében a medence körül légaknarendszert alakítottak ki. A lelátó ülések alatti falszakaszokon fúrt lyukakon keresztül fújják be a friss levegőt, míg az elhasznált párás levegő egy külön elszívócsövön keresztül távozik az uszodatérből.
A 2018-ban elnyert pályázati pénzből elinduló beruházásnak köszönhetően a II. kerület zöldövezeti környezetében álló szabadidőközpont, az 50x25 méteres versenymedencéből, 20x10 méteres tanmedencéből és egy 33x20 méteres téliesíthető kültéri medencéből álló komplexum minden bizonnyal népszerű helyszíne lesz a kerület sportéletének. A becsült forgalmat és terhelést az épület jól fogja állni, aminek garanciái a tartós és nagy ellenállóképességű termékek. További információt a Siniat oldalán talál.

fot. Stiller Ákos

Stáblista

A PLANT-ATELIER PETERKIS Kft. - belsőépítészeti tervezés, látványtervek és építési engedélyeket

TECTON Építészmérnöki és Tanácsadó Kft. - kivitelezési tervek (konzorciumban A Plant-Atelier Peterkis Kft.-vel)

Beruházás lebonyolítója: CÉH Zrt.
Generálkivitelező: A-HÍD Zrt.

Hívjon fel most!

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Hívjon fel most!

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

KÉRJEN TECHNIKAI SEGÍTSÉGET MOST >

Gyakorlati Tanács

Olvasson többet mindegyik cementkötésű lapról és válassza ki, melyik a legmegfelelőbb a projektjéhez.