GIPSZKARTON A BIZTONSÁGOS ÉS KÉNYELMES ÉPÜLETEKÉRT

A gipszkarton – a költséges, nehéz és körülményesen szerelhető tradicionális építőanyagok alternatívája – napjainkban szinte minden nyilvános épület belső terében alkalmazzák (pl. irodák, kórházak, bevásárlóközpontok, iskolák, egyetemek), de egyre gyakrabban találkozhatunk a magán lakóépületekben történő alkalmazással is. A gipszkarton rendszerek lakásépítésben való felhasználása jól ismert Skandináviában, Angliában, vagy Franciaországban, de Magyarországon is egyre népszerűbb és egyre növekszik az elismertsége mind a fejlesztők, mind az építési vállalatok körében.

GIPSZKARTON A BIZTONSÁGOS ÉS KÉNYELMES ÉPÜLETEKÉRT

A „szárazépítés” fogalmát általában a gipszkarton lapokra alkalmazzák. De ez csak egy része az igazságnak. A valóságban a „szárazépítés” annak az átfogó rendszernek az egészét jelenti, amely lehetővé teszi válaszfalak, függesztett álmennyezetek, vagy épp tetőtér-beépítések elkészítését. A gipszkartonon (vagy más befejező anyagokon) kívül a rendszer különböző szerelési tartozékokat, gipszeket, vagy a vázat alkotó profilokat, élvédőket, hézagtakaró szalagokat és lemezcsavarokat is tartalmaz.

GIPSZKARTON A BIZTONSÁGOS ÉS KÉNYELMES ÉPÜLETEKÉRT

A lengyel lakásépítésben a szárazépítés előnyeit már régóta nagyra értékelik. Napjainkban már egyre bátrabban és átfogóbb módon alkalmazzák, mert ezek az előnyök magukért beszélnek. A gipszkarton rendszerek könnyen teljesítik a lakásépítéssel szemben támasztott szabványkövetelményeket (hangszigetelés), általában meg is haladva a tradicionális falazott technológiával elérhető paramétereket.

A gipszkartonból készült épületeken belüli és közötti falak jóval könnyebbek, mint a hagyományos téglából készült falak, így nem szükséges minden szinten ugyan oda tervezni azokat. A lakás különböző pontjain elhelyezhetők, így szabadságot biztosítva tér kialakításában. Ha úgy alakul, könnyedén lebonthatjuk a belső válaszfalakat és egy újat építhetünk új helyre. A tradicionális téglafalak bontásával szemben a gipszkarton fal bontása első sorban kevésbé munkaigényes és ezzel együtt olcsóbb is. Ami lényeges, hogy nem társul hozzá nagy felfordulás, a helyiség tiszta marad. Egy ilyen fal bontása után nincs szükség a mennyezet újravakolására.

A gipszkarton falak szerelése szárazon történik és a sima felületek festésével és tapétázásával sem kell várni. A falakon belüli szerkezeti tér kiválóan alkalmas a vezetékek elrejtésére, nincs szükség vésésre.

GIPSZKARTON A BIZTONSÁGOS ÉS KÉNYELMES ÉPÜLETEKÉRT

A gipszkarton rendszerhez tartozó Nida válaszfalak gyakorlatilag nem jelentenek akadályt a potenciális felhasználó számára. A közhiedelemmel ellentétben bátran rögzíthetünk a falakra konyhaszekrényeket, polcokat, LCD TV-t, tükröt, képeket és más tárgyakat anélkül, hogy aggódnunk kellene, hogy a fal megreped, vagy nem bírja el a terhelést. Csupán néhány, a falakat és előtétfalakat érintő alapvető szabályt kell betartanunk, és megfelelően kell a rögzítő elemeket megválasztanunk. (dűbelek, függesztők).

GIPSZKARTON A BIZTONSÁGOS ÉS KÉNYELMES ÉPÜLETEKÉRT

A Siniat szárazépítési rendszerek óriási előnye, hogy nem terhelik a természetes környezetet, valamint ökológiai hasznot is hoznak a felhasználók számára**. A Siniat G-k lapjai természetes gipszből, és többek között pl. a makulatúrából kinyert cellulózból készülnek**. A gipszbázisú termékeket alacsony hővezető és magas vízgőz áteresztő képesség jellemzi. A mikropórusok nagy száma (60 %), valamint az alacsony diffúziós ellenállás miatt a gipsz optimális mikroklímát teremt otthonunkban. Ezen felül a lapok kivételes tulajdonsága, hogy a levegőből képesek a felesleges nedvességet felszívni, és ha a levegő túl szárazzá válik, visszaadják azt. A természetes gipsz alacsony felületi áteresztőképessége meggátolja az elektrosztatikus töltések felhalmozódását. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a g-k lapok nem vonzzák a port, ami különösen az allergiás személyek által használt helyiségekben bír óriási jelentőséggel.

GIPSZKARTON A BIZTONSÁGOS ÉS KÉNYELMES ÉPÜLETEKÉRT
GIPSZKARTON A BIZTONSÁGOS ÉS KÉNYELMES ÉPÜLETEKÉRT
GIPSZKARTON A BIZTONSÁGOS ÉS KÉNYELMES ÉPÜLETEKÉRT
GIPSZKARTON A BIZTONSÁGOS ÉS KÉNYELMES ÉPÜLETEKÉRT
GIPSZKARTON A BIZTONSÁGOS ÉS KÉNYELMES ÉPÜLETEKÉRT

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások

Minősített és tesztelt megoldások

Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett