Akusztika a kereskedelmi galériában

A közelmúltban a „galéria” szót még a csenddel, a magunkba fordulással és a falakon függő képekkel társítottuk. Valamivel később ez a fogalom az olyan egyre nagyobb és fejlettebb kereskedelmi terekhez kapcsolódott, amelyek folyamatosan gazdagodó funkcionális programot kínálnak.

Akusztika a kereskedelmi galériában

Többek között a varsói Galeria Północna (Északi Galéria) bevásárlóközpontról kell említést tennünk. Az épület az APA Wojciechowski Architekci építész stúdió által, a részletek – beleértve a környezetvédelmet - iránti kivételes gondossággal tervezett 64.000 négyzetméter kereskedelmi felület. Legjobb bizonyítéka az elvégzett munkának a LEED tanúsítvány (Leadership in Energy & Environmental Design), amit olyan épületeknek ítélnek meg, melyek az erőforrások megtakarítását teszik lehetővé, valamint pozitív hatással vannak a lakók egészségére. Azonban ez még mindig a kereskedelmi funkcióról szól. És mi van a „galéria” fogalom elsődleges, kiállítási és edukációs jelentésével, ahonnét történetünket elindítottuk?

Akusztika a kereskedelmi galériában

A Galeria Północna első sorban az egyik legérdekesebb kortárs lengyel művész és tervező Oskar Zieta monumentális alkotásának egyfajta „háza”. A „Wir” (örvény) című szoborról van szó, amelyet a művész az általa kifejlesztett FiDU technológiával készített. A 22 m magas installáció Lengyelország legmagasabb szobra. A „ház” szó használata nem véletlen – ez a lenyűgöző konstrukció csak a bevásárlóközpont építése közben készülhetett. A „galéria” fogalmának elsődleges jelentéséhez azonban még a csend és a magunka fordulás kapcsolódnak. Egy ekkora kereskedelmi objektum esetén a jó akusztikának használati értéke is van, és a biztonságra is hatással lehet – ha a reklámok, hirdetések, vagy épp riasztások hallhatóságáról, vagy felismerhetőségéről is van szó. Napi szinten azonban első sorban a bevásárlóközpont ügyfeleinek jó közérzetére van hatással. Egy ilyen óriási és összetett épületben, ami tele van emberekkel és rengeteg zajforrással, a jó akusztika elérése egyáltalán nem egyszerű feladat. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy (megfelelő anyagok felhasználásával) nem megoldható feladat. Ilyen „megfelelő építőanyag” ebben az esetben a Siniat által gyártott Sonic hangelnyelő lap, amely tökéletesen elnyeli a hangokat és segít a hangvisszaverődés megszüntetésében. A kívánt hatás elérése érdekében a Galeria Północna épületében a falakra és a mennyezetekre ebből a lapból 12.000 m2 mennyiséget használtak fel. Ez megközelítően 2 futballpálya felületének felel meg. A számok igen imponálóak, csak úgy, mint az elért hatás.

Akusztika a kereskedelmi galériában

A Galeria Północna-ban a tervezők által modellként alkalmazott Sonic lapok egyik jelentős előnye a változatos és igen attraktív mintázat, valamint az, hogy szabadon kapcsolhatók más szárazépítési rendszerekhez. Ezzel itt nem csak akusztikailag tökéletes tér kialakítására nyílt lehetőség, de kivételes hátteret is sikerült biztosítani mind a műalkotások, mind az épület kereskedelmi funkciójával kapcsolatos elemek részére.

Akusztika a kereskedelmi galériában

A Galeriaban számos különféle építőlap tölt be különféle, kevésbé kiemelt funkciókat (ami nem jelenti azt, hogy kevésbé fontosakat). Például a Promatect®-L500 lapok, melyeket a kábelcsatornák tűzvédelménél, vagy a szellőző berendezések beszívó ágának biztosításánál használnak. Az akusztikai termékekkel ellentétben reméljük, hogy ezeknek a lapoknak létfontosságú paraméterei soha sem lesznek kihasználva. Érdemes azonban megemlíteni, hogy a bevásárlóközpont használóinak nem csak a komfort és esztétikai érzésére fordítottak figyelmet a tervezők, hanem a biztonságára is. Természetesen az e célra felhasznált termékek skálája jelentősen szélesebb, mivel a Promat termékek kivételesen precíz alkalmazási területtel rendelkeznek (a lehetőségek optimális kihasználása és a maximális védelem érdekében). Mindezt csak mellékesen említjük meg. A mindennapokban élvezzük ezt az eredeti épületet és a kiváló akusztikát – függetlenül attól, hogy Oskar Zieta szobrát jöttünk-e megcsodálni, vagy esetleg pihenni vágyunk a tetőkertben, vagy csak a szokásos bevásárlásunkat szeretnénk elvégezni.

Akusztika a kereskedelmi galériában

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások

Minősített és tesztelt megoldások

Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett