Ugrás:

Tetőtér beépítése gipszkarton lapokkal

 

A Siniat szakértők szerint a tetőterek beépítéséhez NIDA Ogien Plus vagy NIDA Twarda lapokat kellene használni.

Az alábbiakban két tetőtér beépítési módszert mutatunk be – párhuzamos és kereszt elrendezésű módszereket. Ismerd meg ezeket, ha gipszkarton lapokkal készülsz tetőteret beépíteni.

TETŐTÉR BEÉPÍTÉSI SZERKEZETEK NIDA OGIEN PLUS VAGY NIDA TWARDA LAPOKKAL

Tetőtér beépítése párhuzamos elrendezésű szerkezettel – szerkezettel kapcsolatos irányelvek

A párhuzamos elrendezés esetén a vázszerkezetet hidegen hajlított, horganyzott, 55 mm-es acélból készült NIDA CD60 tartóprofilok és a rendszerhez tartozó rögzítő elemek alkotják.

1. ábra Párhuzamos elrendezésű tetőbeépítés sémája. Rögzítéshez NIDA ES 60 rögzítő elemek, vagy NIDA WP 60 tetőtéri függesztők szolgálnak. (Leírás: 1- NIDA ES 60 rögzítő elem, 2- NIDA CD 60 tartóprofil, 3- NIDA WP 60 függesztő)

A tartóprofilok merőlegesek a tető szarufáira, a tetőtér szerkezetéhez NIDA WP 60 függesztő elemekkel, NIDA ES 60 vagy NIDA EL 60 rögzítő elemekkel rögzítik azokat. A profilok egymástól való maximális távolsága 400 mm legyen.

A függesztő típusa (NIDA WA, NIDA ES, MIDA EL) a felfüggesztés magasságához és a tetőtéri tartószerkezet típusához kerül kiválasztásra. A tetőtér faszerkezetéhez NIDA facsavarokkal rögzítik. A csavarok szerelési mélységének 5-ször nagyobbnak kell lennie, mint az átmérőjük, de nem lehet kisebb, mint 20 mm. Minden NIDA rögzítő elemet min. 2 db csavarral kell a szarufához csavarozni.

A NIDA CD tartóprofilokat belecsúsztatják a NIDA UD 27 kerületi profilokba, majd NIDA 6/40 típusú dübelekkel 1000mm-ként rögzítik a konstrukcióhoz. Következő lépés a burkolat elkészítése a javasolt NIDA Ogien Plus (NIDA lemezcsavarokkal rögzített), vagy NIDA Twarda gipszrost lapokkal (NIDA Twarda lemezcsavarokkal rögzített) majd következik a megfelelő glettelő gipsz felhasználásával a felületkiegyenlítés – minden egyes rendszerhez a hozzávaló dedikált termékkel. További információk a gipsz témájában a rendszerjellemzőkben olvashatók.

TETŐTÉR BEÉPÍTÉSE DUPLASOROS ELRENDEZÉSŰ SZERKEZETRE – SZERKEZETTEL KAPCSOLATOS IRÁNYELVEK

A duplasoros elrendezésű tetőtéri rendszer kétszintes szereléssel készül egymásra merőleges NIDA CD 60 tartó és főprofilokból, valamint a rendszerhez tartozó rögzítő elemekből.

2. ábra Duplasoros elrendezésű tetőtér beépítés sémája (Leírás: 1- NIDA ES 60 rögzítő elem, 2- NIDA CD 60 főprofil, 3- NIDA CD 60 tartóprofil, 4- NIDA LK 60 keresztösszekötő elem)

A Főprofilok a szarufával párhuzamosan helyezkednek el a rács felső szintjén, a tetőszerkezethez pedig NIDA ES 60 vagy NIDA EL 60 rögzítőkkel erősítik hozzá, 1000 mm-enkénti kiosztással.

A NIDA ES 60 vagy NIDA EL 60 elemek a tetőtér faszerkezetéhez facsavarokkal vannak rögzítve. A csavarok szerelési mélysége 5-ször nagyobb legyen, mint az átmérőjük, de nem lehet kisebb a minimális 20 mm-es értéknél. Minden NIDA rögzítő elemet minimum két csavarral rögzítjük a szarufához.

A tartóprofilok a szarufára merőlegesen helyezkednek el, egymástól 400 mm-enkénti távolságra, a főprofilokhoz NIDA LK 60 keresztösszekötőkkel rögzítik azokat.

A keresztösszekötők nem igényelnek mechanikus rögzítést. Az LK összekötő felülről van rácsúsztatva a főprofilokra. Míg az alsó tartóprofilt belepattintják a keresztösszekötőbe. Ferde síkú beépítés esetén a keresztösszekötőket csavarokkal lehet rögzíteni, biztosítva azokat, hogy ne csússzanak le a profilokról.

Következő lépésként történik a burkolás NIDA Ogien Plus( gipszkarton lapokkal NIDA lemezcsavarokkal) vagy NIDA Twarda gipszrost lapokkal (NIDA Twarda csavarokkal), majd a felületkiegyenlítés megfelelő glettelő gipszek felhasználásával – minden rendszerhez a hozzávaló dedikált termékkel. További információk a gipsz témájában a rendszerjellemzőkben olvashatók.

GIPSZKARTON BURKOLAT KIVITELEZÉSÉNEK ELVEI

1. Táblázat Tetőtér beépítés vízszintes és ferde elemei esetén a laprögzítés elvei
NIDA
burkolat
típusa
Burkolat
konfiguráció 
NIDA
burkolat
rétegszám  
 NIDA lemezcsavar típusok Távolság
[mm] 
 NIDA Ogień Plus
DF típus
 1x12,5 mm  I réteg  NIDA 3,5x25 mm  170
 1x15,0 mm  I réteg  NIDA 3,5x25 mm  170
 2x12,5 mm  I réteg  NIDA 3,5x25 mm  510
 II réteg  NIDA 3,5x35 mm  170
 2x15,0 mm  I réteg  NIDA 3,5x25 mm  510
 II réteg  NIDA 3,5x45 mm  170
 3x12,5 mm  I réteg  NIDA 3,5x25 mm  510
 II réteg  NIDA 3,5x35 mm  510
 III réteg  NIDA 3,5x55 mm  170
2. Táblázat. Tetőtér beépítés vízszintes és ferde elemei esetén a laprögzítés elvei
NIDA burkolat
típusai
NIDA 
Burkolat
konfiguráció  
NIDA
burkolat
rétegszám
 
NIDA Twarda
lemezcsavar típusok
 
 Távolság
[mm]
 NIDA Twarda
DEFH1IR típus
 1x12,5 mm  I réteg  NIDA 3,9x35 mm  170
 2x12,5 mm  I réteg  NIDA 3,9x35 mm  510
 II réteg  NIDA 3,9x45 mm  170

NIDA OGIEN PLUS ÉPÍTÉSI RENDSZER – A RENDSZERHEZ TARTOZÓ TERMÉKEK

A NIDA Ogien Plus fő, meghatározó eleme a NIDA Ogien Plus gipszkarton lap, amely fő jellemzői a magas hőmérsékleteknek való ellenállás, valamint a kiemelkedő hangszigetelési paraméterek.

A fent említett lapon kívül a következő elemek tartoznak a rendszerhez:

NIDA TWARDA ÉPÍTÉSI RENDSZER - A RENDSZERHEZ TARTOZÓ TERMÉKEK

Ennek a megoldásnak a fő, megkülönböztető eleme a NIDA Twarda gipszrost lap, melyet a megnövelt ütésállóság, a nedvességgel, valamint a magas hőmérséklettel szembeni megnövelt ellenálló képesség jellemzik. A fent felsorolt tulajdonságokon kívül a NIDA Twarda lapok megőrzik a hagyományos gipszkarton lapok olyan tulajdonságait, mint a könnyű megmunkálhatóság és vághatóság, egyszerű szerelés és szállítás.

A fent említett lapon kívül a rendszerhez tartozó termékek:

  • NIDA Hydromix kész glettelő massza, vagy opcionálisan NIDA Planfix Fresh glettelő gipsz
  • NIDA lemezcsavarok
  • üveggyapot, vagy papír erősítőszalag
  • standard NIDA profilok