Ugrás:

A SINIAT SZÁRAZÉPÍTÉSI RENDSZEREI TELJESÍTMÉNYNYILATKOZATTAL

A Siniat az ITB-vel közösen egy kiterjesztett mechanikai, akusztikai és tűzvédelmi teszt-programot végzett el a vállalat által kínált szárazépítési rendszereken. Ennek köszönhetően a minden termékhez külön-külön kiállított termékkártyák helyett az egész rendszerre érvényes teljesítménynyilatkozatot kaptunk. Egy kompakt CE jelöléssel rendelkező teljesítménynyilatkozatot, ami megfelel az Európai építési termékekről szóló rendeletnek- a CPR-nek.

Tiszteljük a munkaidőt – sajátunkat és az építészét!

Ha megpróbálnánk felvázolni az építész társadalmi portréját, vélhetően az derülne ki, hogy ez egy forma és funkció által elbűvölt, éttermi szalvétákra fura formákat skiccelő ember, aki órákon át képes az épp tervezett villa homlokzatához és sötétítőihez színt válogatni (amiért holnapután biztosan megkapja a Pritzker díjat). Nem tudni miért jár mindig egy fényképezőgéppel, az irodában az idejét pedig az egy óriási makett fölé hajolva tölti. Mindez inkább egy művészre emlékeztet, mintsem egy mérnökre, és némileg (vagy teljesen?), összeegyeztethetetlen a valósággal. Valószínű egy TV sorozat forgatókönyvírója számára meglepetés lenne az az információ, hogy az építészek valódi álma sokkal kellemesebb, mint ez a díj, vagy a modern villák. Általában az „aludjam ki magam a terv átadása előtti éjszakán” és a „kapjak meg minden, a projekt leírásához szükséges információt” körül forog. (Még a „kapjam meg határidőre a teljes összeget” – bár az építészek közül kevesen ennyire álmodozók). Meglepetés lenne rájönni arra is, hogy milyen mennyiségű dokumentummal – a tervezett épület formájához és működéséhez kevéssé kapcsolódó – függ össze ez a szakma.

A lista a „Műszaki feltételek”-kel és építési joggal kezdődik (ekkor az épülettel még éppen elég szoros a kapcsolat), és a tanúsítványokkal és teljesítménynyilatkozatokkal ér véget – elvben minden, felhasználni tervezett termékekhez. Annál fontosabb ebben a helyzetben minden olyan megoldás, amely támogathatja és felgyorsíthatja a munkát, és megkönnyítheti az ágazatok közötti együttműködést. Ez vonatkozik azokra az újdonságokra is, amelyek segíthetnek a tervezést kísérő építészeti bürokrácia uralásában.

Egy dokumentum az egész rendszerre

Próbáljuk elképzelni, hogy a különböző anyagokra kiállított különálló, használati paramétereket megadó nyilatkozatok helyett – az egész rendszer paramétereit tartalmazó nyilatkozatot kapunk – pl. a függesztett álmennyezetét vagy akusztikai falét. Egy dokumentumhalmaz helyett, amelyben külön-külön szerepelnek a tartókonzolok, vázak, burkolatok stb. dokumentumai – egy kompakt teljesítménynyilatkozat, ami megfelel az Európai építési termékekről szóló – CPR – rendeletnek. A dolog még fontosabb lehet, ha arra is figyelmet fordítunk, hogy még ha a rendszer minden elemére vonatkozó dokumentummal rendelkezünk is – nem láthatjuk előre azok kölcsönös egymásra hatásának minden következményét egy válaszfalon belül.

Példaként: garantált hangszigetelő képességű burkolat alkalmazása mellett sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ha a tervnek megfelelően építjük össze a tartóprofillal és a szigetelőanyaggal, nem kapunk egy sor pontszerű akusztikai hidat. Semmilyen teoretikus megoldás nem ad erre garanciát. Nem is lehetséges ez az összekapcsolt elemeken elvégzett komplex vizsgálatok elvégzése nélkül. Éppen ilyen teszteket végzett a Siniat vállalat az Építéstechnikai Kutatóintézet intézettel közösen. A vizsgálati projekt elsősorban a teljes szárazépítési rendszer mechanikai, akusztikai és tűzvédelmi vizsgálatait foglalta magába. Ennek a projektnek az eredményeképpen került kiadásra a vizsgálat tárgyát képező elemekre a CE jelölést is elnyerő Teljesítménynyilatkozat. A tervezők számára mégsem ezek a „jelölések” a legfontosabbak, hanem a mögöttes adatok és tervezési könnyítések.

Gyártó az építész munkájának komfortjáért

A legfontosabbak – a termékbiztonsági bizonyítványok, pontosabban – a gyártó által felvállalt megnövekedett felelősségvállalás a rendszer deklarált paramétereiért. Ez azért annyira fontos, mert minden felelősségrészlet, ami az építész válláról lekerül és máshová kerül, jelentős könnyebbséget jelent számára. Annál is inkább, mert bármilyen előre nem látott szituáció esetén ez az építésznek nyújtott optimális támogatás garanciája (az új felelős személy egyszerre a leginkább kompetens is). A Lengyelország határain túl dolgozó építészeknek szintén fontos lehet olyan rendszerek használata a tervezésben, melyek rendelkeznek a CE jelöléssel, hiszen az Európai Unió teljes területén szükségtelen más tanúsítványok beszerzése.

Siniat Ön Közelében