Simple banner image

A cég barátságos hatása a környezetre

A gipsz évek óta vezető szerepet tölt be a környezetbarát, tiszta termékek között. A gipszkarton lapjainkat természetes előfordulású gipszből és cellulózból gyártják. Az utóbbit egyebek mellett papírhulladékból állítják elő. Így ezek teljesen természetes termékek!

A gipszkarton egy ökológiai építőanyag

Gipszkarton lapokból készített falak és plafonok az egészséges mikroklímát garantálják a helyiségekben. A páratartalom természetes szabályozója, szagtalan és csökkenti a zajt az épületekben.

G-k lap a páratartalom természetes szabályozója

G-k lap a páratartalom természetes szabályozója

Gipszkarton lapok azzal a rendkívüli képességgel rendelkeznek, hogy felszívják a túlságos nedvességet a levegőből és visszaadják azt akkor, amikor a helyiségben száraz a levegő. A gipsz mikropórusos felépítésének köszönhetően a lapok a páratartalom természetes szabályzói.

G-k lapok szagtalanok

G-k lapok szagtalanok

Azonban az is fontos, hogy a gipsz semmilyen szagot ill. toxikusnak minősített anyagot nem bocsát ki. A gipsz PH értéke kb. 7, tehát közel azonos, mint az emberi bőré.

A gombák és a penész kerülik a gipszet

A gombák és a penész kerülik a gipszet

Semleges PH érték révén a gombák és a penész kerülik a gipszet. Azok megtalálhatók viszont más építőipari alapanyagokon és túlságosan nedves helyeken. Ezen szervezetek káros hatásáról már köteteket írtak. Érdemes megjegyezni, hogy azok egyebek mellett a légutakkal kapcsolatos panaszainak forrásai is. Allergizáló tényezőt is képeznek.

G-k lapok csökkentik a zajt az épületekben

G-k lapok csökkentik a zajt az épületekben

Itt meg kell említeni a hangszigetelést is. NIDA lemezek nagymértékben csökkentik a zaj terjedését az épületekben, ami szintén befolyásolja a lakók és felhasználók komfortját és egészségét.

G-k lapok nem elektrizálódnak

G-k lapok nem elektrizálódnak

A gipsz egyik jellemzője a kis felületi vezetőképesség. A gipsz nem halmozza az elektrosztatikus töltéseket, vagyis egyszerűen szólva nem elektrizálódik. Ez egy értékes tulajdonság, ugyanis a g-k lemezekkel készített falak nem vonzzák a port.

G-k lapoknak kisebb a radioaktivitása

G-k lapoknak kisebb a radioaktivitása

Nem is gondolunk arra, mennyire radioaktívak ez építőiparban alkalmazott egyes termékek. Ebből a szempontból a NIDA lapok nem veszélyesek. Csupán 40 Bq (Becquerel) az értékük 40K természetes kálium izotóp esetén. Összehasonlításul a kerámiatégláé 667 Bq.

TERMÉSZETRE GONDOLVA A GYÁRAINKBAN

Siniat minden erőfeszítést megtesz azért, hogy a gipszanyagok gyártása környezeti károk nélkül történjen.

A gipszgyártás környezetbarát

Előállítása viszonylag kevés energiát igényel, ezért nem okoz veszélyes környezetszennyezést. Az elhasznált gipszkarton lapok újra hasznosíthatók, így nem hevernek évtizedekig a hulladéklerakó telepeken.

Gipszakarton lapok gyára Leszcze-ben

Gipszakarton lapok gyára Leszcze-ben

Gipszakarton lapok gyára Leszcze-ben

Gipszakarton lapok gyára Leszcze-ben a Nida folyó völgyének közelében található, mely területre különleges természetes- és klímaviszonyok jellemzők. Az üzemet és a gyártásszervezést úgy tervezték, hogy a festői Nida Völgyet semmilyen károsodás ne érje. Ezért építettük meg a szennyvíztisztítót és bevezettük a gyártáshoz szükséges víz zárt rendszerét. A gyártási hulladékok azonnal készek a feldolgozásra.

Fémprofil gyártóüzem

Fémprofil gyártóüzem

Fémprofil gyártóüzem

A fémprofil gyártóüzem a Siniat gipszkarton lapok gyárának közelében található.

Gyártóüzem Konin-ban

Gyártóüzem Konin-ban

Gyártóüzem Konin-ban

A konini üzemben gyártott gipszkeverékek a füstgázok kénmentesítéséből nyert gipszből készülnek. A füstgázok kénmentesítése olyan folyamat, mely dupla előnyt biztosít – kitűnő minőségű termék, azaz szintetikus gipsz jön létre –, de csökken a szennyeződések légkörbe való kibocsátása is. Gyártási nagyságunk esetén ennek reális jelentősége van a környezeti állapot szempontjából. A szintetikus gipsz összetétele csaknem azonos a természetes gipszével.

SINIAT ISO 14001 - környezetirányítási rendszer TANÚSÍTVÁNNYAL RENDELKEZIK

A dokumentáció előállításában és bevezetésében résztvevő személyek intenzív munkája, a javító intézkedések megvalósítása és a cég tökéletesítése a kívánt eredményre vezetett ISO 14001– Környezetirányítási Rendszer tanúsítvány formájában.

A tanúsítvánnyal az alábbi egységeink rendelkeznek:

  • Etex Poland sp. z o.o. székhelye Varsóban
  • G-k lapok Gyártóüzem Leszcze-ben
  • Fémprofilok Gyártóüzem Gacki-ban
  • Gipszkeverékek Gyártóüzem Konin-ban

Mikor és hol került lefolytatásra a külső audit?

A Siniat társaság minősítésének folyamata 2013. decemberében kezdődött meg. Az audit I. fázisa Konin-ban történt és a kidolgozott dokumentáció ellenőrzéséből állt. Az audit II. fázisa a következő gyártóüzemekben zajlott: Gacki – fémprofilok, Leszcze – g-k lapok, Konin – gipszkeverékek, ahol ellenőrizték a műveleti folyamatok és a jogszabályi kötelezettségek működését, a méréseket, ellenőrzéseket és a felügyeletet a Környezetirányítási Rendszer alkalmazott dokumentációjának vonatkozásában.

Ki felügyelte az audit lefolytatását?

A külső auditot a világszerte elismert DEKRA független minősítő szervezet végezte.

Miért volt fontos az üzemeink számára a tanúsítvány megszerzése?

Annak köszönhetően:

  • csökkentjük az energia, víz és alapanyagok fogyasztását
  • csökkentjük a szennyeződések kibocsátását
  • korlátozzuk a tárolást igénylő hulladékok mennyiségét
  • csökkentjük a környezethasználati díjakat
  • növeljük a munkatársak ökológiai tudatosságát

 

A cégünk tevékenysége a természetes környezettel való összhangban történik. A politikánkat a következő években is kívánjuk folytatni.

Fontos! A tanúsítványunk német DAkkS akkreditálással is rendelkezik.

ISO 14001 TANÚSÍTVÁNY LETÖLTÉSE

Hatás a környezetre

 Hatás a környezetre

Hatás a környezetre

"Tevékenységének minden szempontjából és a termékek előkészítésének, gyártásának és forgalmazásának minden szakaszában a Siniat eleget tesz minden környezetvédelmi jogszabálynak és a PN-EN ISO 14001:2005 szabvány követelményeinek.

Siniat nagy szerepet tölt be a természetes környezetről való gondoskodásban is.”

Dorota Jurczuk, Munkavédelmi és Környezetvédelmi Vezető
Etex Poland sp. z o.o.

TERMÉSZETES ÉS SZINTETIKUS GIPSZ

A természetes gipszet natúr lelőhelyekből nyerik. Az egyik lelőhely świętokrzyskie vajdaságban, Leszcze helységben található, onnan származik a gipsz az általunk Lengyelországban gyártott gipszkarton lemezekhez. 

Természetes és szintetikus gipsz

A gipsz olyan alapanyag, amelyet természetes lelőhelyekből – ilyenkor természetes gipszről beszélünk, illetve a hulladéktermékek feldolgozási folyamatában nyerhetünk – ekkor a szintetikus gipszről van szó. Mindkét gipszfajta felhasználásra kerül a g-k lemezek, gipszkeverékek és más termékek gyártásához.

Természetes gipsz feldolgozása

Lelőhelyről a gipszköveket szalagtovábbító segítségével szárító-daráló malmokba szállítják, ahol azok aprításra kerülnek. Ezt követően égető gépekhez juttatják, ahol 148-152°C hőmérsékleten a kalcinálás folyamata megy végbe.
CaSO4 x 2H2O ==> CaSO4 x 1/2 H2O + 3/2 H2O
A fentiek eredményeként az építőipari gipsznek nevezett félhidrát jön létre. Ezt követően a gipszet silókba vezetik, ahonnan adagoló berendezéseken keresztül a gipszkarton lapok gyártási folyamatába jut.

Szintetikus gipsz

A szintetikus gipsz az elektromos energia előállítása során keletkező hulladéktermékek feldolgozási folyamatában jön létre.

Szintetikus gipsz gyártása

A konini gipszkeverék üzemben a fő intermedier termék a szintetikus dihidrát gipsz - (kalcium-szulfát-dihidrát (VI)). Ez az energiatermelés hulladékterméke, mely a füstgázok nedves módszerrel történő kéntelenítés folyamatában jön létre. Az erőmű raktárjaiból közvetlenül származó szintetikus dihidrát gipsz az üzemünkben fizikai-kémiai feldolgozásra kerül, ennek eredményeként hagyományos, meghatározott fázisösszetételű gipsz kötőanyag, a továbbiakban: építőipari gipsz – kalcium-szulfát -félhidrát (VI) jön létre. Az építőipari gipsz ezt követően a Siniat által gyártott gipszkeverékek fő összetevőjeként, illetve a gipsz díszelemek, beltéri díszítések, gipsztömbök vagy szorbensek előállításához félkész termékként kerül felhasználásra. A Siniat által gyártott gipszkeverékek a gipsz kötőanyag, természetes ásványi kitöltő anyagok és reológiai ill. módosító adalékok egyedi kompozícióját képezik. Az adott típusú gipszkeverék egyes összetevőit bemérik, adagolják, majd a szigorúan meghatározott recept szerint keverik. Ezután kereskedelmi csomagolásokba kerülnek. Minden félkész- és késztermék pontos ellenőrzése a vevőinknek biztonságot, alkalmazási komfortot és nagyszerű használati paramétereket garantál.

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások

Minősített és tesztelt megoldások

Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett