Függesztett gipszkarton álmennyezetek szerelésekor vétett leggyakoribb hibák

Gipszkarton

A Siniat függesztett álmennyezeti rendszerei az EN 13964:2014-05 sz. harmonizált szabvány szerintiek, így egy komplett, CE jelöléssel rendelkező rendszert képeznek. Biztonságosak és megfelelnek az építési beruházásokkal szemben támasztott legszigorúbb követelményeknek is mind Lengyelországban, mind az Európai Unió területén.

Gipszkarton lapokból készült függesztett álmennyezetekkel mind a közcélú-, mind a lakásépítészetben találkozhatunk.

Az elrendezések gyakorlatilag korlátlan száma, valamint a szerelés gyorsasága miatt a gipszkarton lapok egyre népszerűbb mennyezeti alapanyagnak számítanak.

A gipszkarton lapok esztétikusan rejtik el a mennyezet alatt futó vezetékeket vagy a födém szerkezeti elemeit.

Annak érdekében, hogy a függesztett álmennyezet betölthesse szerepét és egyben biztonságos is legyen (ne szakadjon le) kerülni kell az alábbiakban leírt hibákat.

1. Hiba: Rosszul megválasztott gipszkarton lap típus

Ha a gipszkarton mennyezet nem képez tűzgátló korlátot, és olyan helyiségekben kerül felszerelésre, ahol a levegő páratartalma nem haladja meg a 70 %-ot, elegendő 12,5 mm-es Nida Expert g-k lapokat használni. Olyan helyiségekben, ahol a páratartalom időszakonként meghaladja a 70 %-ot Nida Woda g-k lapokat. alkalmazzunk. Nedves környezetben pedig (pl. SPA, fürdő, közétkeztetési konyhák) Nida Hydro gipszkarton lemezeket.

A Nida Ogień Plus gipszkarton lapok, illetve a Nida Twarda gipszforgács lapok a mennyezetet tűzgátló korláttá teszik, valamint biztosítják a hang- és hőszigetelést is.

Speciális, hangelnyelő mennyezeteknél Nida Sonic perforált lemezeket használjunk.

2. Hiba: Rosszul megválasztott felfüggesztése

Attól függően, hány centiméterrel akarjuk a födém alá engedni a függesztett álmennyezetet, különböző szerkezeti megoldásokat kell alkalmazni.

Ha a mennyezet nem túl nagy távolságra kerül a födémtől (30 cm-ig), ES, EL, WP közvetlen rögzítésre szolgáló elemeket kell használni.

Ha a távolság megfelelően nagy, pl. hogy eltakarja a klímát, a vázszerkezetet elfordítható rugós függesztőkre, vagy függesztőpálcákra kell felszerelni.

A szerelés módja e két esetben lényegesen eltér egymástól. Épp ezért irányítjuk a kedves olvasókat az: ES függesztőelemekre rözített mennyezetek valamint elfordítható függesztőkre rögzített mennyezetek szerelési utasításaihoz.

3. Hiba: Rosszul megválasztott vázszerkezet

A fémprofilokbók készült tartórács készülhet egy, vagy kétszintes kereszt elrendezésben.

Az egyszintes előnye a valamivel kisebb anyagszükséglet, a kétszintes váz előnye pedig a szerelés egyszerűsége és a szerkezet nagyobb merevsége.

Nagyon lényeges a váz és a szerkezet egyes elemei megfelelő távolságának kiválasztása. Döntő hatással van ugyanis a kész mennyezet szilárdságára. A különböző váztípusoknak, valamint a lemezborítás vastagságoknak megfelelő távolságok a Siniat rendszerkatalógusban találhatók.

Érdemes a következő alapszabályokat észben tartani:

  • alsó rétegegben a profilok távolsága, amelyekhez a lapot rögzítjük, max. 50 cm legyen (ha a lemezt a hosszabbik élével keresztben csavarozzuk a profilra), vagy 40 cm (ha a lap hosszirányban lesz felszerelve),
  • tűzgátló álmennyezetek esetén szigorúan be kell tartani a tűzvédelmi osztályozásban foglalt irányelveket.

A fügesztőelemek maximális távolsága semmilyen esetben sem haladhatja meg a 100 cm-t.

4. Hiba: Rosszul megválasztott horgonyzó elemek használata szereléskor

Nagyon fontos - és a biztonság szempontjából döntő – tényező a megfelelő horgonyzó elemek kiválasztása. Egyénileg kell kiválasztani azokat annak a födémnek típusához igazítva, amelyhez az álmennyezetet rögzítjük.

Vasbeton födém esetén ezek mennyezeti dübelek, fagerendákhoz – megfelelő facsavarok, pallós, vagy sűrűbordás födémhez – speciális, billenő elemes dübelek lesznek.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy mennyezethez kizárólag fém rögzítőket szabad használni. Műanyagból készült dübelek alkalmazása tilos.

5. Hiba: A lapok szakszerűtlen rögzítése a tartószerkezethez

A lemezt a profilokhoz rögzítő lemezcsavarok közötti távolság 17 cm álmennyezet esetén, kisebb, mint a válaszfalaknál (25 cm).

Ügyeljünk a csavarok minimális távolságára a lap szélétől: 10 mm az eredeti fózolt éltől és 15 mm a vágott élektől.

6. Hiba: Nem a rendszerhez tartozó anyagok használata

A födémhez rögzített vázszerkezetet több különböző, egymáshoz rögzített elem kombinációja (függesztők, összekötők, profilok)adja, melyek úgy lesznek összekapcsolva, hogy a terhelést el tudják viselni. A szerkezet gyengeségét a leggyengébb elem határozza meg.

Ha valamelyik elem gyengébb, vagy rosszul illesztett, a teljes szerkezet nem tudja majd betölteni a szerepét.

Épp ezért lényeges az egy adott gyártótól – a rendszer szállítójától – származó komplett anyagok alkalmazása. A piacon kapható mennyezeti rendszer elemek első ránézésre nagyon hasonlóak, bár a valóságban nagyon is különböznek pl. az acél vastagságában, a korrózióvédelem fajtájában és vastagságában, rendeltetésében, stb. Ezért vásárláskor határozottan kérjük az eladótól az egyféle szárazépítési rendszerhez tartozó elemeket. Esetleges reklamáció esetén is határozottan megkönnyíti ez a dolgunkat.

7. Hiba: Dilatáció hiánya nagy terjedelmű álmennyezetek esetén

A duplasoros függesztett álmennyezeteknél szükség van a megfelelő dilatáció elkészítésére. A dilatációt általában két okból kell készíteni:

  • az épület szerkezeti dilatációs helyein;
  • A mennyezeti beépítés felületének nagyságától függően, masszív szerkezetek esetén akkor, ha a beépítés átlójának nagysága meghaladja a 15 m-t, valamint vázszerkezetes épületeknél 10 m-enként.

Függesztett álmennyezetek kivitelezésekor még a szerelési munkálatok megkezdése előtt meg kell határozni a dilatációs helyeket, mivel azok elhelyezkedése befolyással bír mind a g-k lapokból készült burkolatra, mind a rács szerkezetére.

A dilatációs réseket bármilyen, a kereskedelemben kapható speciális profil, léc, stb. segítségével eltakarhatjuk. A lényeg, hogy a lemezelés és a szerkezet folytonosságát megszakítsuk.

8. Hiba: Lapok szerelésekor a megfelelő klimatikus feltételek betartása

A gipszkarton lapokkal végzett munka alatt a helyiségben a levegő relatív páratartalma a 40-70 %, a hőmérséklet padig a + 5°C - +40°C közötti tartományba kell essen. Ezzel el lehet kerülni a későbbi – a már kész, lefestett mennyezeten megjelenő - karcokból, repedésekből fakadó problémákat.

9. Hiba: A mennyezet felületének túlzott terhelése

A rendszermegoldásokban a vázszerkezet úgy kerül kialakításra, hogy elbírja a saját és a lemezek súlyát, valamint kisebb használati terheléseket. Minden további elem, pl. fügesztett polcok, csillárok, stb. közvetlenül a füdémhez legyenek rögzítve (és nem a mennyezethez).

Tilos a mennyezet felületén járkálni (pl. installációk szerelésekor). Bár nehéz elképzelni, de előfordultak ilyen esetek. A helyiségben tartózkodók egészségét és életét veszélyezteti az ilyen tevékenység. Legjobb esetben csak a szerkezet helyi letörése lesz az eredmény, melynek következtében az egész elemet le kell bontani és újból elkészíteni.

Hívjon fel most!

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Hívjon fel most!

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

KÉRJEN TECHNIKAI SEGÍTSÉGET MOST >

Gyakorlati Tanács

Olvasson többet mindegyik cementkötésű lapról és válassza ki, melyik a legmegfelelőbb a projektjéhez.