Fürdőszoba felújítása gipszkartonnal

Termékek
Szerelés
Fürdőszoba felújítása gipszkartonnal
Fürdőszoba felújítása gipszkartonnal

A gipszkarton növekvő népszerűsége ellenére sokan mégis azon gondolkodnak, hogy vajon ez a termék-e a legmegfelelőbb magas páratartalomnak kitett helyiségekben történő felhasználásra. És ha igen, milyen lapokat használjunk fürdőszobában?

Természetesen nem mindegyik laptípus használható ezekben a helyiségekben, épp ezért válassszunk kimondottan az ilyen típusú helyiségekre dedikált g-k lapokat. A gipszkarton típusokról bővebben itt olvashatnak.

Milyen lapokat használjunk a fürdőszobában?

Fürdőszobákban és a hasonló használatú helyiségekben impregnált Nida Ipregnált gipszkarton lapokat (GKBI), vagy Nida Tűzgátló Ipregnált lapokat (GKFI) alkalmazzunk. Ezek a lapok maximum 85 % relatív páratartalmú helyiségekben való felhasználásra készültek, csökkentett vízfelszívódást biztosítva (10 % alatti vízfelszívódás).

Amennyiben elengedhetetlen többrétegű burkolat alkalmazása, akkor mindkét rétegben Nida Ipregnált (GKBI), Nida Tűzgátló Ipregnált lapokat (GKFI) típusú gipszkarton lapokat, vagy a kivételes víz- és nedvességállósági tulajdonságokkal és penészesedés elleni védelemmel rendelkező (vízfelszívódási képessége 3 % alatti) Nida Hidro üvegszálas gipszkarton lapokat szükséges alkalmazni.

Figyelem! Azokban a helyiségekben, ahol állandóan magasabb a relatív páratartalom (pl. fürdőkben, autómosókban, közösségi zuhanyzókban, stb.) használjunk Nida Hydro üvegszálas, Hidropanel cementkötésű lapokat.

Ne feledd! Azokban a helyiségekben, ahol gipszkartont használunk, nagyon fontos a megfelelő szellőzés biztosítása.

Fürdőszobai falak tömítése

Kádak és zuhanykabinok területén fontos a g-k válaszfalak fröccsenő víz elleni védelme érdekében azok folyékony fóliával történő szigetelése. Kádak esetén a szigetelésnek jelentős oldalirányú ráhagyással - minimum 2000 mm - kell a kád alapja fölé érnie. Míg zuhanykabinoknál a zuhany kimenete felett min. 300 mm-rel.

Fontos! A gipszkarton lapok az alaptól kb. 10 mm-re végződjenek.

Továbbá, a padló teljes felületére szigetelő anyagot kell tenni (pl. folyékony fóliát), amit minden függőleges elemen is alkalmazni kell, minimálisan a kész padló szintje fölötti 150 mm magasságig. Ami fontos, hogy önterülő aljzatkiegyenlítő kiöntésekor ügyelni kell arra, hogy nedvesség ne kerülhessen a falszerkezetetbe, vagy a falburkolat mögé. Javasolt ezeknek építőfóliával történő védelme. 

A fürdőszobai burkoló lapok fektetésekor javasolt elasztikus ragasztók használata, amelyek nem szívják fel a vizet. A padló és a falak közötti hézagokat pedig tartósan rugalmas gombaölő fugázó anyaggal, pl. szaniter szilikonnal töltsük ki.

Ha fontos számunkra a helyiség hangszigetelése is, akkor a fürdőkád széle és a válaszfal közé tegyünk összekötő tömítést.

Fontos! Csempézés, vagy a folyékony fóliás szigetelés előtt alaposan le kell alapozni a teljes felületet a ragasztó, vagy a fólia gyártója által javasolt alapozó szerrel.

Fürdőszoba felújításakor a következő lépés a szerelvények beépítése

Gipszkartonból készült falburkolat lehetővé teszi a csövek és kábelek elhelyezését munkaigényes falvésés nélkül. Ebben az esetben a csöveket és a kábeleket a szilárd falhoz kell rögzíteni. Míg a falburkolatot ajánlott 2 gipszkarton rétegből készíteni.

Szerelvények szerelésekor fontos, hogy a csőáttöréseket és más nyílásokat szigeteljük, esetleg önszigetelő gyűrűk (gumi) használatával. A csövek és armaturák átvezetéséhez készült nyílások átmérőjánek min. 10 mm-rel kell nagyobbnak lennie, mint az átvezetett cső, vagy kábel átmérője.

A vágott szélekre és a burkolat furataira alapozót kell felvinni, ami biztosítja a ruglamas fugázóanyag (szaniter szilikon) jobb tapadását.

A fürdőszobában a szanitereket speciális, közvetlenül a teherhordó aljzathoz – falhoz, vagy padlóhoz - rögzített tartóállványokra kell felszerelni. A tartóállvány a Nida C és Nida U profilokból készült kerethez van rögzítve – ezek a profilok egy fal szerkezetét alkotják, amely eltakarja a tartóállványt, és amelyhez rögzítik a szanitereket.

Ne feledd! A szanitereket tilos lebegő esztrich-hez rögzíteni.

Ha olyan szanitereket, vagy szekrényeket kell felszerelned, amelyek 1 m szélességre számított súlya meghaladja a 70 kg-ot (beleértve a hasznos teherbírást is), és amelyek nem az aljzatra támaszkodnak, akkor az elem rögzítési helyén a függőleges Nida C profilokat cseréld le Nida UA profilokra (2 mm-es lemezből). A profilokat a mennyezethez és a padlóhoz UA profilokhoz készült L elemekkel rögzítsd. Javasoljuk, hogy az ilyen falak burkolata speciális Nida Twarda gipsz-forgács lapokból készüljön. Ez a lap kivételesen ütésálló és terhelhető függesztett tárgyakkal.

A csöveket viszont olyan módon kell rögzíteni, hogy megelőzzük a rezgéseket, valamint ásványgyapot karimával kell védeni. Ez elnyomja a folyóvíz zaját, valamint segít elkerülni felületükön a páralecsapódást.

Hívjon fel most!

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Hívjon fel most!

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

KÉRJEN TECHNIKAI SEGÍTSÉGET MOST >

Gyakorlati Tanács

Olvasson többet mindegyik cementkötésű lapról és válassza ki, melyik a legmegfelelőbb a projektjéhez.