Gipszkarton lapok hézagolásakor elkövetett 9 hiba

Gipszkarton

Szívesen tanulunk hibáinkból. Ebben a cikkben nem csak felsoroljuk a gipszkarton lapok közötti fugák hézagolásakor milyen hibákat követhetünk el, hanem javaslatot is teszünk, mit tegyünk, hogy elkerüljük azokat. Tanácsainknak köszönhetően a válaszfalak, álmennyezetek és más gipszkarton lapokból készült építészeti elemek felülete sima, a hézagoknál repedésmentes lesz.

1. Hiba: A felület nem szakszerű előkészítése

Megoldás: A gyári fózolt éleket gondosan portalanítsuk, míg a vágott éleket – vízzel nedvesítsük meg.

2. Hiba: Nem megfelelő glettelőmasszák használata

Megoldás: Annak érdekében, hogy elkerüljük a nem megfelelő anyagok használatából adódó rizikót, alkalmazzunk a komplett szárazépítészeti rendszer részét képező glettelőmasszákat.

Amennyiben a hézagolás elősítőszalag felhasználásával készül, érdemes a NIDA Start és NIDA Finisz gipszekből álló összeállítást alkalmazni. Ha a pedig a hézagolást erősítőszalag nélkül készítjük használjuk a NIDA Planfix Fresh és NIDA Finisz anyagokból álló készletet.

Mindkét esetben be kell tartani a bekeverés és a felhordás szabályait, amelyek a csomagoláson szerepelnek.

3. Hiba: Nem helyesen kiválasztott erősítő szalag

Megoldás: Gletteléshez érdemes üveszálas szalagot (flíz), vagy papír szalagot használni.

Itt kell megjegyezni, hogy a papír szalag biztosítja a hézag legnagyobb szilárdságát, bár a bedolgozása valamivel munkaigényesebb – használat előtt meg kell nedvesíteni. Használata némi gyakorlatot igényel.

4. Hiba: Túl alacsony, vagy túl magas hőmérséklet a helyiségben

Megoldás: A minimális hőmérséklet melynél el lehet kezdeni a glettelést +10 oC. A massza teljes száradásáig a helyiség hőmérséklete állandó kell legyen, nem
ingadozhat jelentős mértékben.

Téli időszakban javasolt az épület célzott fűtése mellett elvégezni a hézagolási munkákat.

5. Hiba: A levegő túl magas, vagy túl alacsony páratartalma

Megoldás: A simítást a többi nedves munka befejezése után kell elvégezni (vakolás, kiöntések stb.) A glettmasszák száradása alatt a helyiségek páratartalmának drasztikus ingadozása a leggyakoribb oka a repedések kialakulásának.

6. Hiba: Glettmassza hanyag felhordása

Megoldás: Acél vakolóvas segítségével gondosan töltsük ki a hézagot glettmasszával. Oldalirányú mozdulatokkal hodjuk fel a masszát a fugákra úgy, hogy kizárjuk a vékony gipszréteg alatti üregek kialakulását.

Minden következő réteg, az előző gipszrétek megkötése után vihetető fel. A glettmasszák csomagolásán feltüntetett utasításokat pontosan be kell tartani.

7. Hiba: Nem megfelelően megválasztott simítási módszer

Megoldás: Az esetek nagy többségében a felület megfelelő minőségét az ún. ”standard glettelés” is biztosítja, azaz kizárlólag a gipszkarton lemezek közötti hosszanti és keresztcsatlakozások elsimítása.

Azonban ha a gipszkarton lemezek felülete párhuzamos a fényforrással (pl. üveghomlokzat, vagy balkonablak, olyan fal, melyre mennyezet-, vagy padlóvilágító lámpákat szereltek, stb.) az ilyen glettelés elégtelennek bizonyulhat. A glettelt felületen „csúszó” fénysugár láthatóvá teszi a normál megvilágításnál egyáltalán nem látszó egyenetlenségeket. Ezért a munka megkezdése előtt az ilyen helyeket lokalizálni kell és a környezetükben a gipszkarton teljes felületét le kell glettelni.

8. Hiba: Dilatáció hiánya az épített elemnél

Megoldás: 15 m-ként dilatációt kell kialakítani azokban gipszkarton lemez felületekben,melyekből a válaszfal, vagy függesztett álmennyezet készült. Vázszerkezetes épületekben ezt a dilatáció 10 m-kénti kell legyen.

9. Hiba: A gipszkarton lapok nem megfelelő tárolása

Megoldás: Nedves g-k lemezek glettelése gyakori oka a hézagok repedésének és más, a szárazépítésben előforduló gondoknak. Annak érdekében, hogy elkerüljük a problémákat, főleg a őszi-téli időszakban, tároljuk beltéren a gipszkarton lemezeket. A „karantén” javasolt időtartama: a szerelés előtt minimálisan 48 óra. A g-k lapokat vízszintesen, raklapokra, vagy 35 cm-ként lerakott faalátétekre téve kell tárolni.

Hívjon fel most!

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Hívjon fel most!

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

KÉRJEN TECHNIKAI SEGÍTSÉGET MOST >

Gyakorlati Tanács

Olvasson többet mindegyik cementkötésű lapról és válassza ki, melyik a legmegfelelőbb a projektjéhez.