Tetőtér beépítése gipszkarton lapokkal

Gipszkarton

A Siniat szakértők szerint a tetőterek beépítéséhez NIDA Ogien Plus vagy NIDA Twarda lapokat kellene használni.

Az alábbiakban két tetőtér beépítési módszert mutatunk be – párhuzamos és kereszt elrendezésű módszereket. Ismerd meg ezeket, ha gipszkarton lapokkal készülsz tetőteret beépíteni.

Tetőtér beépítése gipszkarton lapokkal

TETŐTÉR BEÉPÍTÉSI SZERKEZETEK NIDA OGIEN PLUS VAGY NIDA TWARDA LAPOKKAL

Tetőtér beépítése gipszkarton lapokkal

Tetőtér beépítése párhuzamos elrendezésű szerkezettel – szerkezettel kapcsolatos irányelvek

A párhuzamos elrendezés esetén a vázszerkezetet hidegen hajlított, horganyzott, 55 mm-es acélból készült NIDA CD60 tartóprofilok és a rendszerhez tartozó rögzítő elemek alkotják.

1. ábra Párhuzamos elrendezésű tetőbeépítés sémája. Rögzítéshez NIDA ES 60 rögzítő elemek, vagy NIDA WP 60 tetőtéri függesztők szolgálnak. (Leírás: 1- NIDA ES 60 rögzítő elem, 2- NIDA CD 60 tartóprofil, 3- NIDA WP 60 függesztő)

A tartóprofilok merőlegesek a tető szarufáira, a tetőtér szerkezetéhez NIDA WP 60 függesztő elemekkel, NIDA ES 60 vagy NIDA EL 60 rögzítő elemekkel rögzítik azokat. A profilok egymástól való maximális távolsága 400 mm legyen.

A függesztő típusa (NIDA WA, NIDA ES, MIDA EL) a felfüggesztés magasságához és a tetőtéri tartószerkezet típusához kerül kiválasztásra. A tetőtér faszerkezetéhez NIDA facsavarokkal rögzítik. A csavarok szerelési mélységének 5-ször nagyobbnak kell lennie, mint az átmérőjük, de nem lehet kisebb, mint 20 mm. Minden NIDA rögzítő elemet min. 2 db csavarral kell a szarufához csavarozni.

A NIDA CD tartóprofilokat belecsúsztatják a NIDA UD 27 kerületi profilokba, majd NIDA 6/40 típusú dübelekkel 1000mm-ként rögzítik a konstrukcióhoz. Következő lépés a burkolat elkészítése a javasolt NIDA Ogien Plus (NIDA lemezcsavarokkal rögzített), vagy NIDA Twarda gipszrost lapokkal (NIDA Twarda lemezcsavarokkal rögzített) majd következik a megfelelő glettelő gipsz felhasználásával a felületkiegyenlítés – minden egyes rendszerhez a hozzávaló dedikált termékkel. További információk a gipsz témájában a rendszerjellemzőkben olvashatók.

Tetőtér beépítése gipszkarton lapokkal

TETŐTÉR BEÉPÍTÉSE DUPLASOROS ELRENDEZÉSŰ SZERKEZETRE – SZERKEZETTEL KAPCSOLATOS IRÁNYELVEK

Tetőtér beépítése gipszkarton lapokkal

A duplasoros elrendezésű tetőtéri rendszer kétszintes szereléssel készül egymásra merőleges NIDA CD 60 tartó és főprofilokból, valamint a rendszerhez tartozó rögzítő elemekből.

2. ábra Duplasoros elrendezésű tetőtér beépítés sémája (Leírás: 1- NIDA ES 60 rögzítő elem, 2- NIDA CD 60 főprofil, 3- NIDA CD 60 tartóprofil, 4- NIDA LK 60 keresztösszekötő elem)

A Főprofilok a szarufával párhuzamosan helyezkednek el a rács felső szintjén, a tetőszerkezethez pedig NIDA ES 60 vagy NIDA EL 60 rögzítőkkel erősítik hozzá, 1000 mm-enkénti kiosztással.

A NIDA ES 60 vagy NIDA EL 60 elemek a tetőtér faszerkezetéhez facsavarokkal vannak rögzítve. A csavarok szerelési mélysége 5-ször nagyobb legyen, mint az átmérőjük, de nem lehet kisebb a minimális 20 mm-es értéknél. Minden NIDA rögzítő elemet minimum két csavarral rögzítjük a szarufához.

A tartóprofilok a szarufára merőlegesen helyezkednek el, egymástól 400 mm-enkénti távolságra, a főprofilokhoz NIDA LK 60 keresztösszekötőkkel rögzítik azokat.

A keresztösszekötők nem igényelnek mechanikus rögzítést. Az LK összekötő felülről van rácsúsztatva a főprofilokra. Míg az alsó tartóprofilt belepattintják a keresztösszekötőbe. Ferde síkú beépítés esetén a keresztösszekötőket csavarokkal lehet rögzíteni, biztosítva azokat, hogy ne csússzanak le a profilokról.

Következő lépésként történik a burkolás NIDA Ogien Plus( gipszkarton lapokkal NIDA lemezcsavarokkal) vagy NIDA Twarda gipszrost lapokkal (NIDA Twarda csavarokkal), majd a felületkiegyenlítés megfelelő glettelő gipszek felhasználásával – minden rendszerhez a hozzávaló dedikált termékkel. További információk a gipsz témájában a rendszerjellemzőkben olvashatók.

GIPSZKARTON BURKOLAT KIVITELEZÉSÉNEK ELVEI

1. Táblázat Tetőtér beépítés vízszintes és ferde elemei esetén a laprögzítés elvei
NIDA
burkolat
típusa
Burkolat
konfiguráció 
NIDA
burkolat
rétegszám  
 NIDA lemezcsavar típusok Távolság
[mm] 
 NIDA Ogień Plus
DF típus
 1x12,5 mm  I réteg  NIDA 3,5x25 mm  170
 1x15,0 mm  I réteg  NIDA 3,5x25 mm  170
 2x12,5 mm  I réteg  NIDA 3,5x25 mm  510
 II réteg  NIDA 3,5x35 mm  170
 2x15,0 mm  I réteg  NIDA 3,5x25 mm  510
 II réteg  NIDA 3,5x45 mm  170
 3x12,5 mm  I réteg  NIDA 3,5x25 mm  510
 II réteg  NIDA 3,5x35 mm  510
 III réteg  NIDA 3,5x55 mm  170
2. Táblázat. Tetőtér beépítés vízszintes és ferde elemei esetén a laprögzítés elvei
NIDA burkolat
típusai
NIDA 
Burkolat
konfiguráció  
NIDA
burkolat
rétegszám
 
NIDA Twarda
lemezcsavar típusok
 
 Távolság
[mm]
 NIDA Twarda
DEFH1IR típus
 1x12,5 mm  I réteg  NIDA 3,9x35 mm  170
 2x12,5 mm  I réteg  NIDA 3,9x35 mm  510
 II réteg  NIDA 3,9x45 mm  170

NIDA OGIEN PLUS ÉPÍTÉSI RENDSZER – A RENDSZERHEZ TARTOZÓ TERMÉKEK

A NIDA Ogien Plus fő, meghatározó eleme a NIDA Ogien Plus gipszkarton lap, amely fő jellemzői a magas hőmérsékleteknek való ellenállás, valamint a kiemelkedő hangszigetelési paraméterek.

A fent említett lapon kívül a következő elemek tartoznak a rendszerhez:

NIDA TWARDA ÉPÍTÉSI RENDSZER - A RENDSZERHEZ TARTOZÓ TERMÉKEK

Ennek a megoldásnak a fő, megkülönböztető eleme a NIDA Twarda gipszrost lap, melyet a megnövelt ütésállóság, a nedvességgel, valamint a magas hőmérséklettel szembeni megnövelt ellenálló képesség jellemzik. A fent felsorolt tulajdonságokon kívül a NIDA Twarda lapok megőrzik a hagyományos gipszkarton lapok olyan tulajdonságait, mint a könnyű megmunkálhatóság és vághatóság, egyszerű szerelés és szállítás.

A fent említett lapon kívül a rendszerhez tartozó termékek:

  • NIDA Hydromix kész glettelő massza, vagy opcionálisan NIDA Planfix Fresh glettelő gipsz
  • NIDA lemezcsavarok
  • üveggyapot, vagy papír erősítőszalag
  • standard NIDA profilok
Hívjon fel most!

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Hívjon fel most!

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

KÉRJEN TECHNIKAI SEGÍTSÉGET MOST >

Gyakorlati Tanács

Olvasson többet mindegyik cementkötésű lapról és válassza ki, melyik a legmegfelelőbb a projektjéhez.