Ugrás:

A cég barátságos hatása a környezetre

A gipsz évek óta örvend a környezetbarát, tiszta termékek megalapozott pozíciójának. A gipszkarton lapjainkat természetes előfordulású gipszből és cellulózból gyártják. Az utóbbit egyebek mellett papírhulladékból állítják elő. Így ezek teljesen természetes termékek!

Gipszkarton lap egy barátságos építőipari anyag!

Gipszkarton lapokból készített falak és plafonok az egészséges mikroklímát garantálják a helyiségekben. A páratartalom természetes szabályozója, szagtalan és csökkenti a zajt az épületekben.


G-k lap a páratartalom természetes szabályozója

Gipszkarton lapok azzal a rendkívüli képességgel rendelkeznek, hogy felszívják a túlságos nedvességet a levegőből és visszaadják azt akkor, amikor a helyiségben száraz a levegő. A gipsz mikropórusos felépítésének köszönhetően a lapok a páratartalom természetes szabályozóját képezik.

G-k lapok szagtalanok

Azonban az is fontos, hogy a gipsz semmilyen szagot ill. toxikusnak minősített anyagot nem bocsát ki. A gipsz PH értéke kb. 7, tehát közel azonos, mint az emberi bőré.

A gombák és a penész kerülik a gipszet

Semleges PH érték révén a gombák és a penész kerülik a gipszet. Azok találhatók viszont más építőipari alapanyagokon és túlságosan nedves helyeken. Ezen szervezetek káros hatásáról már köteteket írtak. Érdemes megjegyezni, hogy azok egyebek mellett a légutakkal kapcsolatos panaszainak forrásai is. Allergizáló tényezőt is képeznek.

G-k lapok csökkentik a zajt az épületekben

Itt meg kell említeni a hangszigetelést is. NIDA lemezek nagymértékben csökkentik a zaj terjedését az épületekben, ami szintén befolyásolja a lakók és felhasználók komfortját és egészségét.

G-k lapok nem elektrizálódnak

A gipsz egyik jellemzője a kis felületi vezetőképesség. A gipsz nem halmozza az elektrosztatikus töltéseket, vagyis egyszerűen szólva nem elektrizálódik. Ez egy értékes tulajdonság, ugyanis a g-k lemezekkel készített falak nem vonzzák a port.

G-k lapoknak kisebb a radioaktivitása

Nem is gondolunk arra, mennyire radioaktívak ez építőiparban alkalmazott egyes termékek. Ebből a szempontból a NIDA lapok nem veszélyesek. Csupán 40 Bq (Becquerel) az értékük 40K természetes kálium izotóp esetén. Összehasonlításul a kerámiatégláé 667 Bq.

TERMÉSZETRE GONDOLVA A GYÁRAINKBAN

Siniat minden erőfeszítést megtesz azért, hogy a gipszanyagok gyártása környezeti károk nélkül történjen.

A gipszgyártás környezetbarát

Előállítása viszonylag kevés energiát igényel, ezért nem okoz veszélyes környezetszennyezést. Az elhasznált gipszkarton lapok újra hasznosíthatók, így nem hevernek évtizedekig a hulladéklerakó telepeken.

Gipszakarton lapok gyára Leszcze-ben

Gipszakarton lapok gyára Leszcze-ben a Nida folyó völgyének közelében található, mely területre különleges természetes- és klímaviszonyok jellemzők. Az üzemet és a gyártásszervezést úgy tervezték, hogy a festői Nida Völgyet semmilyen károsodás ne érje. Ezért építettük meg a szennyvíztisztítót és bevezettük a gyártáshoz szükséges víz zárt rendszerét. A gyártási hulladékok azonnal készek a feldolgozásra.

Siniat Polska - fabryka płyt gipsowo-kartonowych Leszcze
Fémprofil gyártóüzem

A fémprofil gyártóüzem a Siniat gipszkarton lapok gyárának közelében található.

Zakład produkcji profili Gacki
Gyártóüzem Konin-ban

A konini üzemben gyártott gipszkeverékek a füstgázok kénmentesítéséből nyert gipszből készülnek. A füstgázok kénmentesítése olyan folyamat, mely dupla előnyt biztosít – kitűnő minőségű termék, azaz szintetikus gipsz jön létre –, de csökken a szennyeződések légkörbe való kibocsátása is. Gyártási nagyságunk esetén ennek reális jelentősége van a környezeti állapot szempontjából. A szintetikus gipsz összetétele csaknem azonos a természetes gipszével.

Siniat Polska - fabryka gipsów Konin

SINIAT ISO 14001 - környezetirányítási rendszer TANÚSÍTVÁNNYAL RENDELKEZIK

A dokumentáció előállításában és bevezetésében résztvevő személyek intenzív munkája, a javító intézkedések megvalósítása és a cég tökéletesítése a kívánt eredményre vezetett ISO 14001– Környezetirányítási Rendszer tanúsítvány formájában.

A tanúsítvánnyal az alábbi egységeink rendelkeznek:

  • Siniat Sp. z o.o. székhelye Varsóban
  • G-k lapok Gyártóüzem Leszcze-ben
  • Fémprofilok Gyártóüzem Gacki-ban
  • Gipszkeverékek Gyártóüzem Konin-ban

Mikor és hol került lefolytatásra a külső audit?

A Siniat társaság minősítésének folyamata 2013. decemberében kezdődött meg. Az audit I. fázisa Konin-ban történt és a kidolgozott dokumentáció ellenőrzéséből állt. Az audit II. fázisa a következő gyártóüzemekben zajlott: Gacki – fémprofilok, Leszcze – g-k lapok, Konin – gipszkeverékek, ahol ellenőrizték a műveleti folyamatok és a jogszabályi kötelezettségek működését, a méréseket, ellenőrzéseket és a felügyeletet a Környezetirányítási Rendszer alkalmazott dokumentációjának vonatkozásában.

Ki felügyelte az audit lefolytatását?

A külső auditot a világszerte elismert DEKRA független minősítő szervezet végezte.

Miért volt fontos az üzemeink számára a tanúsítvány megszerzése?

Annak köszönhetően:

  • csökkentjük az energia, víz és alapanyagok fogyasztását
  • csökkentjük a szennyeződések kibocsátását
  • korlátozzuk a tárolást igénylő hulladékok mennyiségét
  • csökkentjük a környezethasználati díjakat
  • növeljük a munkatársak ökológiai tudatosságát

A cégünk tevékenysége a természetes környezettel való összhangban történik. A politikánkat a következő években is kívánjuk folytatni.

Fontos! A tanúsítványunk német DAkkS akkreditálással is rendelkezik.

Hatás a környezetre

"Tevékenységének minden szempontjából és a termékek előkészítésének, gyártásának és forgalmazásának minden szakaszában a Siniat eleget tesz minden környezetvédelmi jogszabálynak és a PN-EN ISO 14001:2005 szabvány követelményeinek.

Siniat nagy szerepet tölt be a természetes környezetről való gondoskodásban is.”

Dorota Jurczuk, Munkavédelmi és Környezetvédelmi Vezető
Siniat Lengyelország

TERMÉSZETES ÉS SZINTETIKUS GIPSZ

A természetes gipszet natúr lelőhelyekből nyerik. Az egyik lelőhely świętokrzyskie vajdaságban, Leszcze helységben található, onnan származik a gipsz az általunk Lengyelországban gyártott gipszkarton lemezekhez. 

Természetes és szintetikus gipsz

A gipsz olyan alapanyag, amelyet természetes lelőhelyekből – ilyenkor természetes gipszről beszélünk, illetve a hulladéktermékek feldolgozási folyamatában nyerhetünk – ekkor a szintetikus gipszről van szó. Mindkét gipszfajta felhasználásra kerül a g-k lemezek, gipszkeverékek és más termékek gyártásához.

Természetes gipsz feldolgozása

Lelőhelyről a gipszköveket szalagtovábbító segítségével szárító-daráló malmokba szállítják, ahol azok aprításra kerülnek. Ezt követően égető gépekhez juttatják, ahol 148-152°C hőmérsékleten a kalcinálás folyamata megy végbe.
CaSO4 x 2H2O ==> CaSO4 x 1/2 H2O + 3/2 H2O
A fentiek eredményeként az építőipari gipsznek nevezett félhidrát jön létre. Ezt követően a gipszet silókba vezetik, ahonnan adagoló berendezéseken keresztül a gipszkarton lapok gyártási folyamatába jut.

Szintetikus gipsz

A szintetikus gipsz az elektromos energia előállítása során keletkező hulladéktermékek feldolgozási folyamatában jön létre.

Szintetikus gipsz gyártása

A konini gipszkeverék üzemben a fő intermedier termék a szintetikus dihidrát gipsz - (kalcium-szulfát-dihidrát (VI)). Ez az energiatermelés hulladékterméke, mely a füstgázok nedves módszerrel történő kéntelenítés folyamatában jön létre. Az erőmű raktárjaiból közvetlenül származó szintetikus dihidrát gipsz az üzemünkben fizikai-kémiai feldolgozásra kerül, ennek eredményeként hagyományos, meghatározott fázisösszetételű gipsz kötőanyag, a továbbiakban: építőipari gipsz – kalcium-szulfát -félhidrát (VI) jön létre. Az építőipari gipsz ezt követően a Siniat által gyártott gipszkeverékek fő összetevőjeként, illetve a gipsz díszelemek, beltéri díszítések, gipsztömbök vagy szorbensek előállításához félkész termékként kerül felhasználásra. A Siniat által gyártott gipszkeverékek a gipsz kötőanyag, természetes ásványi kitöltő anyagok és reológiai ill. módosító adalékok egyedi kompozícióját képezik. Az adott típusú gipszkeverék egyes összetevőit bemérik, adagolják, majd a szigorúan meghatározott recept szerint keverik. Ezután kereskedelmi csomagolásokba kerülnek. Minden félkész- és késztermék pontos ellenőrzése a vevőinknek biztonságot, alkalmazási komfortot és nagyszerű használati paramétereket garantál.

Siniat Ön Közelében