Box in box – csarnok beépítési rendszer

Referencia objektumok
Vázszerkezetes építés

A modern csarnokok belső terei irodák és a hozzájuk tartozó szociális létesítmények kialakítását igénylik. Egy ilyen sikeres megoldásra jó példa a Śrem városában (Közép-Lengyelország) lévő Jump Space trambulinparkban alkalmazott, a Siniat által kiépített box in box rendszer.

A modern üzemi és raktár csarnokok általában rendkívül egyszerű szerkezetűek – villámgyorsan készülnek és óriási méreteket érnek el. Tervezőik és kivitelezőik mindent megtesznek az építés optimalizálása érdekében, úgy, hogy a kivitelezési költségek lehetőség szerint alacsonyak maradjanak. Ennek eredménye leggyakrabban acél vagy vasbeton oszlopok hálózata, az ezekre támaszkodó acél szerkezetes tető, valamint a homlokzati panelekkel burkolt falak, amik a tartósságot, és a jó hő- és hangszigetelést biztosítják. Időnként ragasztott faanyagot, vagy más fejlettebb megoldásokat is alkalmaznak.

SZERELÉS KÖZBEN
UTÁN

A csarnokok belső tere kiválóan alkalmas raktár, termelőüzem, vagy akár sport-rekreációs célú objektumok kialakítására, amire jó példa lehet a Jump Space trambulinpark Śrem-ben. Azonban mindegyiküknek van néhány hátránya: a csarnokok által biztosított terek nem alkalmasak irodai, vagy háttér létesítmény funkciójának ellátására. A tér további tagolására lehet szükség külön álló helyiségekre, terekre, ha igényesebb funkciók ellátására teszünk kísérletet. Ilyen terek a csarnokok többségében elengedhetetlenek. Mentő megoldásként szolgálnak a box in box típusú beépítések. Ha a kifejezést lefordítjuk, könnyen kitalálható, hogy a lényeg az ipari terekben kialakított független szerkezettel bíró „dobozokban” rejlik, amelyek az eltérő célra szolgáló tereket különítik el. Feladatuk elsősorban a tűzállóság és a hangszigetelés biztosítása, ami a mindennapi felhasználás szempontjából rendkívül lényeges kérdés. Valamivel kisebb jelentőségű a hőszigetelés, mivel a „dobozok” általában a fűtött csarnokokban kapnak helyet. Az ilyen feladat általában sokkal bonyolultabb szokott lenni, mint maga a csarnok kialakítása, főleg ha összetett, több emeletes struktúrákról beszélünk.

SZERELÉS KÖZBEN

Példaként a Śrem-ben található trambulinpark szolgál – ahol a megoldást a Siniat rendszerének alkalmazása jelentette. A kulcs ebben az esetben természetesen a „rendszer” szó. Keretein belül megtalálható mind a tetőszerkezet, mind a burkolat, valamint a falak és mennyezetek kitöltése. A tartószerkezet különösen érdekes, mivel teljes egészében könnyű, hidegen hajlított profilokon nyugszik, ami jelentősen leegyszerűsíti az építést. Ez mind a falakra, mind a mennyezetekre vonatkozik. Ezzel lehetőség van szinte bármilyen méretű tér lefedésére. Érdemes ezt aláhúzni, mert általában az ilyen objektumok szereléséhez nehéz, logisztikailag komplikált hengerelt profilokat használnak. Ezzel egyidejűleg ez a konkrét megoldás lehetővé teszi a szerkezet jelentős leegyszerűsítését és „karcsúsítását” és így az építési folyamat leegyszerűsítését is.

Burkolatként a Siniat által gyártott gipszkarton és rost-cement lapjai kerülnek felhasználásra a fallal szemben támasztott követelményektől függően szinte szabadon konfigurálva azokat. Készülhetnek tűznek nagymértékben ellenálló falak csak úgy, mint nedvesség tűrő falak is. Érdemes megemlíteni, hogy a Siniat által javasolt rendszernél a beépítések tűzállóságának biztosítása REI 120 osztályig érhető el, amivel lehetőség nyílik az épület-elemek tűzállósági besorolásának biztosításával összefüggő problémák zömének megoldására. Ilyen módon épülhetnek mennyezetek és lépcsők is (természetesen azonos tűzállósági paraméterekkel). A példaként említett trambulin parkban kiszolgáló helyiségeket (öltözők, mosdók stb.), valamint további rekreációs tereket is kialakítottak a boxok emeletein.

UTÁN

Különösen fontos, hogy a Siniat rendszerének felhasználásával a struktúra rugalmas marad – ugyanazon rendszer elemeinek felhasználásával szabadon bővíthető és újraépíthető. Egyrészt ez nagyban megkönnyíti a beruházások tervezését és szakaszolását, másrészt gyorsabb reagálást tesz lehetővé a piac diktálta igényekre és követelményekre. 2-7 hét alatt kapunk teljesen kész elemeket, ami az építési folyamatokhoz képest valóban nagyon gyorsnak számít. Mindez az új lehetőségek egész sorát nyitja meg, valamint a termeléssel és raktározással kapcsolatos objektumok felhasználásának hatalmas bővülését jelenti.

Hívjon fel most!

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Hívjon fel most!

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

KÉRJEN TECHNIKAI SEGÍTSÉGET MOST >

Gyakorlati Tanács

Olvasson többet mindegyik cementkötésű lapról és válassza ki, melyik a legmegfelelőbb a projektjéhez.