Hangszigetelés, visszhang csökkentése NIDA Sonic gipszkarton lappal

Gipszkarton

A Siniat Szárazépítési Rendszerek gipszkarton termékcsaládja nem csak szokványos, de olyan különleges esetekre is kínálja megoldásait, mint egy kulturális zenei központ, vagy egy hotel speciális akusztikai igényei.

A Lafarge Csoport európai és dél-amerikai gipsz üzletágának felvásárlásával új márkanéven, de az ismert és elismert minőségben, egy új piacon, a szárazépítés területén kínálja megoldásait a belga Etex Csoport. A Siniat termékválasztékában a szárazépítés minden álta-lános igényére található megoldás és elem a gipszkartonoktól, fémprofiloktól, rögzítő elemektől, fali-és mennyezet tartozékoktól, a ragasztó- és glettelőgipszekig. A Siniat komplett rendszereinek alkalmazása egyaránt elterjedt középületek (bevásárló központok, irodák, mozi termek, kórházak építése során) és a családi ill. társasházak építésében. 
A cég különböző gipszkarton termékeinek előnye mégis az olyan speciális építési igények esetén mutatkozik meg leginkább, mint pl. az akusztikai kérdések korrekt műszaki megoldása. 
Utóbbi esetben a Siniat NIDA SONIC termékcsaládjának alkalmazása javasolt, amely többrétegű szerkezetben eleget tesz a hangszigetelési követelményeknek
Az ilyen szerkezet azonos, két gipszkarton, vagy eltérő típusú rétegekből áll, pl. gipszkarton lapok és tömör szerkezeti elemek, amelyeket az üres szerkezeti térben puha és rugalmas szigetelő rétegek választanak el egymástól. 
Az ilyen szerkezetekkel olyan hangszigetelési paraméterek érhetők el, amelyekre az egyrétegű szerkezetben (tégla, pórusbeton-blokk) csak nagyobb tömeggel, azaz gyakorlatban a falvastagság növelésével lenne lehetőség. A szárazépítési rendszerek hangszigetelésének növelése a megfelelő vastagságú gipszkartonlapok, fémprofilok és kitöltés (általában ásványgyapot) alkalmazásával érhető el.
Siniat kínálatában a magas hangszigetelési igényekre használt gipszkarton lemezek széles skálája és a hangelnyelő rendszerekben használt NIDA Sonic perforált lap  is található. Mindkét esetben a fenti anyagok akusztikai funkciók mellett díszítési funkciókat is töltenek be.

Egy beruházás - változatos felhasználás 

A Siniat NIDA SONIC dekorációs- és hangelnyelő burkolat perforált gipszlapokból áll, amelyet a környező országokban komoly elvárásokat támasztó beruházásokon már előnnyel alkalmaztak. 

Ilyen volt pl. a Sopot város híres mólója közelében épült, 189 szobás és több mint 4000 m² konferencia és elegáns wellness részleggel rendelkező Sheraton Hotel Sopot, Conference Center & Spa. Az épületben minden szokványos szárazépítési feladatra a Siniat család elemeit alkalmazták. Ugyanakkor a rendszer minden olyan speciális területen, mint a wellness részleg (NIDA HYDRO), a konferencia és báltermek hangelnyelő födémjei (NIDA SONIC hangelnyelő) vagy az íves felületek kialakítása (NIDA FLEXI) szintén megállta a helyét.

A NIDA SONIC termékcsalád falak és mennyezetek burkolására alkalmas perforált gipszlapok széles választékát kínálja. A lapok hasonlóan a normál gipszkarton lapokhoz gipsz magból és ragasztott karton burkolatból épülnek fel. A lap teljes vastagságában nyílások – perforációk találhatóak. A lapok hátoldalán speciális akusztikus textília található fehér vagy fekete színben. A lapvastagság 12,5 mm, a lapméretek fajtától függően 1200 x 2000 – 2400 mm-ig terjednek.

Helyiségek akusztikus környezetének modellezése 

A megfelelő akusztikus környezetet a hangelnyelés és a hangvisszaverődés együttes hatása jellemzi. Ez különösen fontos nagy légterű, magas akusztikai követelményeket igénylő helyiségekben: koncert és színháztermek, előadótermek, osztálytermek. A NIDA SONIC lapok megfelelő kombinációja a piacon elérhető burkoló anyagokkal pl. hagyományos gipszkarton lapok, kőzetgyapot mennyezetburkoló lapok, optimális körülményeket biztosítanak a hang elnyeléséhez. 

A hangminőség javítása – hangvisszaverődés csökkentése 

A NIDA SONIC lapok hangelnyelési karakterisztikája egyezik az emberi hang intenzitásának frekvenciájával. Ez azt eredményezi, hogy a lapok ideálisan tompítják az emberi hangok által keltett zajt és csökkentik a hangvisszaverődést. A Siniat akusztikai igényekre fejlesztett lapjaiból készült burkolatok hangelnyelési szintjei a lapok fajtájától (különböző hangelnyelési együtthatók αw), a felfüggesztés magasságától, és az alkalmazott kőzetgyapot burkolat vastagságától függően változóak. 
Egyedi perforációs mintázatok 

A NIDA SONIC lapok perforálása a felhasználó igényének, és a helyiség akusztikai követelményeinek megfelelően széles határok között változtatható (kör alakú szabályos, változó nagyságú kör alakú szórt, rés alakú, négyzet alakú perforáció). A perforáció tetszőleges geometriai mintázatba rendezhető. A mintázat, a lapok festhetősége, valamint a lapok kétszínű textil fedőrétege eredeti vizuális effektusok elérését teszik lehetővé. 

 

Esztétikai érték 

A NIDA SONIC lapokból készített fal- és mennyezetburkolatok kiválóan társíthatóak a belsőépítészet más elemeivel a lehetőségek tárházát teremtve a tervezésben. A lapok beépítés után ideálisan sík egybefüggő felületet képeznek, illesztései nem láthatóak és egy felületre erősíthetőek a függesztett modulos álmennyezetekkel. Különösen attraktív hatások érhetőek el a NIDA SONIC lapok és a hagyományos gipszkarton burkolatok variálásával.

Szabványos szerelési technológia 

A NIDA SONIC lapok szerelési technológiája, valamint a rendszer tartozékai csaknem teljesen azonosak a hagyományos gipszkarton lapok szerelésével. Ennek a megoldásnak köszönhetően az alkalmazás egyszerű és gazdaságos. A NIDA SONIC burkoló lapok szabványos szerelési elemei (profil, szerelvények, vakoló anyag tömege) a rendszer magas fokú alkalmazhatóságát teszik lehetővé. A NIDA SONIC perforált lapok megfelelnek a MSZ-EN 14190 sz. szabvány követelményeinek.

Nyílások előkészítése

Perforáció fajták

Hívjon fel most!

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Hívjon fel most!

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

KÉRJEN TECHNIKAI SEGÍTSÉGET MOST >

Gyakorlati Tanács

Olvasson többet mindegyik cementkötésű lapról és válassza ki, melyik a legmegfelelőbb a projektjéhez.