Hangszigetelés, visszhang csökkentése NIDA Sonic gipszkarton lappal

A Siniat Szárazépítési Rendszerek gipszkarton termékcsaládja nem csak szokványos, de olyan különleges esetekre is kínálja megoldásait, mint egy kulturális zenei központ, vagy egy hotel speciális akusztikai igényei.

A Lafarge Csoport európai és dél-amerikai gipsz üzletágának felvásárlásával új márkanéven, de az ismert és elismert minőségben, egy új piacon, a szárazépítés területén kínálja megoldásait a belga Etex Csoport. A Siniat termékválasztékában a szárazépítés minden álta-lános igényére található megoldás és elem a gipszkartonoktól, fémprofiloktól, rögzítő elemektől, fali-és mennyezet tartozékoktól, a ragasztó- és glettelőgipszekig. A Siniat komplett rendszereinek alkalmazása egyaránt elterjedt középületek (bevásárló központok, irodák, mozi termek, kórházak építése során) és a családi ill. társasházak építésében.

A cég különböző gipszkarton termékeinek előnye mégis az olyan speciális építési igények esetén mutatkozik meg leginkább, mint pl. az akusztikai kérdések korrekt műszaki megoldása.

Utóbbi esetben a Siniat NIDA SONIC termékcsaládjának alkalmazása javasolt, amely többrétegű szerkezetben eleget tesz a hangszigetelési követelményeknek.

Az ilyen szerkezet azonos, két gipszkarton, vagy eltérő típusú rétegekből áll, pl. gipszkarton lapok és tömör szerkezeti elemek, amelyeket az üres szerkezeti térben puha és rugalmas szigetelő rétegek választanak el egymástól.

Az ilyen szerkezetekkel olyan hangszigetelési paraméterek érhetők el, amelyekre az egyrétegű szerkezetben (tégla, pórusbeton-blokk) csak nagyobb tömeggel, azaz gyakorlatban a falvastagság növelésével lenne lehetőség. A szárazépítési rendszerek hangszigetelésének növelése a megfelelő vastagságú gipszkartonlapok, fémprofilok és kitöltés (általában ásványgyapot) alkalmazásával érhető el.

Siniat kínálatában a magas hangszigetelési igényekre használt gipszkarton lemezek széles skálája és a hangelnyelő rendszerekben használt NIDA Sonic perforált lap is található. Mindkét esetben a fenti anyagok akusztikai funkciók mellett díszítési funkciókat is töltenek be.

Egy beruházás - változatos felhasználás

A Siniat NIDA SONIC dekorációs- és hangelnyelő burkolat perforált gipszlapokból áll, amelyet a környező országokban komoly elvárásokat támasztó beruházásokon már előnnyel alkalmaztak.

Ilyen volt pl. a Sopot város híres mólója közelében épült, 189 szobás és több mint 4000 m² konferencia és elegáns wellness részleggel rendelkező Sheraton Hotel Sopot, Conference Center & Spa. Az épületben minden szokványos szárazépítési feladatra a Siniat család elemeit alkalmazták. Ugyanakkor a rendszer minden olyan speciális területen, mint a wellness részleg (NIDA HYDRO), a konferencia és báltermek hangelnyelő födémjei (NIDA SONIC hangelnyelő) vagy az íves felületek kialakítása (NIDA FLEXI) szintén megállta a helyét.

A NIDA SONIC termékcsalád falak és mennyezetek burkolására alkalmas perforált gipszlapok széles választékát kínálja. A lapok hasonlóan a normál gipszkarton lapokhoz gipsz magból és ragasztott karton burkolatból épülnek fel. A lap teljes vastagságában nyílások – perforációk találhatóak. A lapok hátoldalán speciális akusztikus textília található fehér vagy fekete színben. A lapvastagság 12,5 mm, a lapméretek fajtától függően 1200 x 2000 – 2400 mm-ig terjednek.

Helyiségek akusztikus környezetének modellezése

A megfelelő akusztikus környezetet a hangelnyelés és a hangvisszaverődés együttes hatása jellemzi. Ez különösen fontos nagy légterű, magas akusztikai követelményeket igénylő helyiségekben: koncert és színháztermek, előadótermek, osztálytermek. A NIDA SONIC lapok megfelelő kombinációja a piacon elérhető burkoló anyagokkal pl. hagyományos gipszkarton lapok, kőzetgyapot mennyezetburkoló lapok, optimális körülményeket biztosítanak a hang elnyeléséhez.

A hangminőség javítása – hangvisszaverődés csökkentése

A NIDA SONIC lapok hangelnyelési karakterisztikája egyezik az emberi hang intenzitásának frekvenciájával. Ez azt eredményezi, hogy a lapok ideálisan tompítják az emberi hangok által keltett zajt és csökkentik a hangvisszaverődést. A Siniat akusztikai igényekre fejlesztett lapjaiból készült burkolatok hangelnyelési szintjei a lapok fajtájától (különböző hangelnyelési együtthatók αw), a felfüggesztés magasságától, és az alkalmazott kőzetgyapot burkolat vastagságától

Hangszigetelés, visszhang csökkentése NIDA Sonic gipszkarton lappal

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások

Minősített és tesztelt megoldások

Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett