SZÁRAZÉPÍTÉSZETI RENDSZEREKHEZ TARTOZÓ FÉM PROFILOK

Gipszkarton

A szárazépítészeti rendszerekhez tartozó fém profilokat a vázszerkezetek elkészítéséhez használják, ezekre készülnek a függesztett álmennyezetek, a válaszfalak, épületek tartószerkezeteinek burkolatai, szerelőcsatornák és egyéb rendszerek. A NIDA profilokat úgy tervezték, és gyártották le, hogy azok garantálják – az egyszerű szerelhetőségük mellett – az építmény teljes stabilitását. A profilok sokféleségére tekintettel, annak érdekében, hogy a követelményeknek megfelelő elemet tudjuk kiválasztani, érdemes megismerkednünk a profilok fajtáival.

GIPSZKARTON- ÉS GIPSZLAPOKHOZ HASZNÁLT PROFILOK FAJTÁI

Rendeltetés szerinti felosztás:

SZÁRAZÉPÍTÉSZETI RENDSZEREKHEZ TARTOZÓ FÉM PROFILOK

fal profilok

SZÁRAZÉPÍTÉSZETI RENDSZEREKHEZ TARTOZÓ FÉM PROFILOK

– könnyű szerkezetek, válaszfalak vázszerkezetei, falburkolatok és előtétfalak készítéséhez készülnek. A profilokhoz használt lemez nominális vastagsága 0,55 mm, szabványban meghatározott toleranciával. Példa: NIDA C profil, NIDA U profil. A Siniat termékkínálatában szerepelnek még 0,6 mm falvastagságú profilok (vizes és nedves környezetben végzett szereléshez, NIDA Hydro márkanéven), valamint 1 mm vastagságú profilok is (magas falakhoz).

SZÁRAZÉPÍTÉSZETI RENDSZEREKHEZ TARTOZÓ FÉM PROFILOK

mennyezeti profilok

SZÁRAZÉPÍTÉSZETI RENDSZEREKHEZ TARTOZÓ FÉM PROFILOK

– függesztett álmennyezetek, falburkolatok, mennyezeti burkolatok és tetőtér beépítések vázszerkezeteihez. A mennyezeti profilokhoz használt lemez nominális vastagsága 0,55 mm, szabvány szerinti toleranciával. Példa: NIDA UA profil, NIDA UAR profil.

SZÁRAZÉPÍTÉSZETI RENDSZEREKHEZ TARTOZÓ FÉM PROFILOK

tokprofilok

SZÁRAZÉPÍTÉSZETI RENDSZEREKHEZ TARTOZÓ FÉM PROFILOK

– ajtók válaszfalakba építéséhez, valamint nem tipikus megoldásoknál a vázszerkezet megerősítéséhez. A profilokhoz használt acéllemez nominális vastagsága 1,8 mm. Példa: NIDA UA profilNIDA UAR profil.

VIZES ÉS NEDVES KÖRNYEZETBEN HASZNÁLT PROFILOK

Minden profilhoz egy meghatározott korróziós kategória tartozik, C1-től C5-ig, ahol a C1 jelentése – igen alacsony, C2 – alacsony, C3 – közepes, C4 – nagy, C5 – igen nagy korróziós igénybevétel.

A NIDA palettájába tartozó profilok a PN-EN ISO12944-2:2001 szabványban foglalt minden korróziós kategóriát lefednek. Ez különösen a mi közép-európai klímánkon fontos, ahol az acélprofilok olyan igen nehéz időjárási viszonyoknak vannak kitéve, melyek elősegítik fém elemek korrózióját.

Vizes és nedves környezetben végzett szereléshez a Siniat a NIDA Hydro C3 profilokat (C3 korróziós osztályú), valamint a NIDA Hydro C5 profilokat (C5 osztályú) ajánlja, azaz magas korrózióvédelmi osztályú elemeket.

Beltéri alkalmazás esetén a Nida Hydro C3 profilok magas nedvességtartalmú, és bizonyos légszennyezettségű helyiségekben kerülnek felhasználásra, pl. élelmiszeripari üzemekben, mosodákban, sörfőzdékben, vagy tejipari üzemekben, valamint fürdőkben, vagy szaunákban. A Nida C5 profilokat vegyipari üzemekben, uszodákban függesztett álmennyezetek rögzítésére alkalmazzák, valamint olyan helyeken, ahol hosszantartó vízgőz kondenzációval kell számolni.

Kültéri alkalmazás esetén a NIDA Hydro C3 profilokat városi és ipari területeken használják, ahol a kén-oxid szennyezettség átlagos szintű, valamint olyan tengerparti területeken, ahol alacsony a sótartalom. A Nida Hydro C5 profilokat pedig ipari területeken és magas sótartalmat mutató tengerparti részeken alkalmazzák.

MODULÁRIS RENDSZERŰ FÜGGESZTETT ÁLMENNYEZETEKHEZ KÉSZÜLT PROFILOK

A Siniat ajánlatában olyan profilokat is találunk, melyek a NIDA Aku, NIDA Aku Decor, és NIDA Aku Hygienic hangelnyelő moduláris rendszerű mennyezeti lapok igényeihez lettek igazítva.

A profilok a gipszlapok súlyához igazított, vastagított acéllemezből készülnek. A T-24 függesztő rendszer elemei galvanizált, I. osztályú acélból készülnek. A profilok látható oldalukon fehér festékbevonattal kerülnek kiszállításra. Kérésre más, választott színben is rendelhetőek.

A profilok két fajta csatlakozórendszerrel kaphatók: standard (CMC fémszerkezetre támaszkodó „kampó” típus) valamint Click típusú.

MIÉRT FONTOS A PROFILOK LEMEZVASTAGSÁGA?

A rendszerben alkalmazott nominális 0,55 mm lemezvastagságtól eltérő méretű profilok használata komoly veszélyeket hordoz.

Szárazépítészeti rendszerekhez tartozó fém profilok
Szárazépítészeti rendszerekhez tartozó fém profilok

Sajnos gyakran ajánlanak az ügyfeleknek 0,45-0,50 mm vastagságú profilokat, amelyek nem képesek biztosítani a tartószerkezet megfelelő merevségét. Ezek a profilok gyengék, és a vékony lemez miatt a lemezcsavarok nem képesek megfelelő kapcsolatot képezni a profillal. Ez a gipszkarton lap nem szabályos és nem elégséges tartását eredményezi, valamint a falra ható erők hatására a válaszfal deformációjához vezethet. Annak a rizikója is megnövekszik, hogy karcok, repedések alakulhatnak ki, valamint tűzveszély esetén csökken a tűzvédelem szintje.

Szabályos szerkezet elkészítése nem rendszerhez tartozó profilokból sok esetben egyedi tervezést igényel, ami az elemek kisebb szilárdságát is számításba veszi. Ilyen esetekben az olcsóbb profil választásából adódó gazdasági előnyök gyakran elhanyagolhatók.

Szárazépítészeti rendszerekhez tartozó fém profilok
Szárazépítészeti rendszerekhez tartozó fém profilok

Másrészről amennyiben szerkezeti terv nélkül alkalmaznak nem rendszerhez tartozó profilokat, az épületkárok keletkezéséhez vezethet, ennek eredménye pedig a válaszfalak javítása, illetve végső esetben az lehet, hogy az adott helyiséget időszakosan ki kell vonni a használat alól.

Éppen ezért, ha biztosak akarunk lenni abban, hogy az elemek betöltik a szerepüket, rendszerhez tartozó profilokat válasszunk, olyanokat, mint a NIDA. Annak köszönhetően, hogy a Siniat vállalatnál mi magunk gyártjuk a profilokat (nem mással gyártatjuk), szigorú minőségellenőrzésre van lehetőségünk. Az ellenőrzés kiszűri azokat a termékeket, melyek nem férnek bele a szabvány szerinti tolerancia- határok közé, vagy nem teljesítik a korrózióvédelemmel kapcsolatos követelményeket.

Hívjon fel most!

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Hívjon fel most!

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

KÉRJEN TECHNIKAI SEGÍTSÉGET MOST >

Gyakorlati Tanács

Olvasson többet mindegyik cementkötésű lapról és válassza ki, melyik a legmegfelelőbb a projektjéhez.