Tetőtér-beépítés gipszkartonnal

Tetőtér beépítéskor a leggyakrabban alkalmazott anyag a gipszkarton, mert a belső terek rugalmasan formálhatóak. De vannak olyan esetek, amikor a speciális követelmények nem megkerülhetőek a tetőtérnél sem (például mechanikai hatásokkal szembeni megfelelőség vagy tűzvédelem tekintetében), erre is kínál megoldást a Siniat termékskálája.

Összeszedtünk 5 okot, miért érdemes a komolyabb teljesítményű lapokat beépíteni:

Tetőtér-beépítés gipszkartonnal

A HANGHATÁSOK ELLEN A GIPSZKARTON A SÚLYA SZÁMÍT

A tetőtérnél különösen fontos, hogy ne csak látványos legyen a beltér kialkítása, hanem hangszigetelés szempontjából is legyen komfortos. A tetőtér esetében tény, hogy jóval több zavaró, természeti zajjal (eső, madarak, forgalom zaja) kell számolni, még akár egy kevésbé forgalmas környéken is, mint az épület lentebbi szintjein. Ezért fontos a hangszigetelés hatékonysága, ami nagyban függ a gipszkarton lap súlyától illetve a beépítéshez használt ásványgyapot vastagságától is. A tető hangszigetelésének javításához így a gipszkarton lapok a súlyukkal járulnak hozzá. Például a NIDA Zwikla lap súlya kb. 7,5 kg/m2, a NIDA Tűzgátló lap kb. 10,3 kg m2, NIDA Twarda súlya pedig kb. 12,6 kg/m2.

Az eltérő árazású lapok közül, ha a gazdaságossági szempontokat nézzük, akkor az egyrétegű 12,5 mm vastagságú NIDA Tűzgátló lap az ideális megoldás, ami megfelelő akusztikai komfortot biztosít minimális befektetéssel. Azonban nem kell itt megállni, ha komolyabb hangszigetelésre vonatkozó igényünk van, és a pénztárcánk is megengedi, akkor a lapok dupla beépítése ad megoldást.

TŰZBIZTONSÁG 12,5 MM VASTAGSÁGNÁL: REI 15

Az „Épületekre és elhelyezésükre vonatkozó műszaki feltételekről szóló rendeletben” foglalt különleges tűzvédelmi követelmények nem tartalmaznak részletes előírást a családi házakhoz. Ami nem jelenti azt, hogy a családi házaknál ne lenne szempont a tetőterek tűzveszélyessége, de itt a tulajdonos döntése, hogy milyen mértékben gondoskodik a biztonságukról. Ha a tűzvédelmi besorolást nézzük, akkor a REI15 osztály már biztosítja, hogy tűz esetén legyen idő segélyhívásra vagy az épület biztonságos kiürítésére. Ha a tulajdonos igénye egybeesik a szakember ajánlásával, akkor a normál gipszkarton helyett javasolt nagyobb tűzállósággal rendelkező NIDA Tűzgátló lap vagy NIDA Twarda gipszkarton lapok beépítésének nincs akadálya. Ezekkel a lapokkal már 12,5 mm vastagságban a REI 15 tűzállósági érték biztosítható, két rétegben szerelve pedig akár a REI 45 is.

Tetőtér-beépítés gipszkartonnal

A SPORTOS KÖRNYEZET SEM AKADÁLY

A családi házakban a tetőterek sokszor a gyermekszoba funkcióját látják el, ahol természetes a létrák, bordásfalak vagy más sporteszközök napi szintű használata. Itt ha csak normál gipszkartont használunk, akkor számolni kell a burkolat mechanikai sérüléseivel. Megoldást jelenthet itt is a NIDA Tűzgátló lap vagy a NIDA Twarda típusú lap, mert ezek a lapok nagyobb ütőszilárdsággal rendelkeznek. Kiemelkedő tulajdonságokkal ebből a szempontból a NIDA Twarda gipszrostlap rendelkezik, ami nemcsak a tetőterekben, de folyosókon, iskolákban, öltözőkben, tornatermekben is alkalmazható. Ezek a gipszkarton lapok a megfelelő szerkezet kialakításával akár a labda ütéseinek is ellenállnak.

Tetőtér-beépítés gipszkartonnal

NEHEZEBB ELEMEK FELFÜGGESZTÉSÉHEZ IS

Lakberendezési szempontból a tetőtér mindig igazi csemege vagy kihívás, attól függ, ki hogyan éli meg. Tévedés azonban azt gondolni, hogy a tetőtérben a gipszkarton falakat nem lehet terhelni. Ha megfelelő teherbírású és szilárdságú gipszkarton lapokat használunk, akkor a könyvespolcok, szekrények vagy játékelemek sem okoznak akadályt. Ezért ajánlott a nagyobb tömegű és sűrűségű gipszkarton lapok beépítése, mert egyszerűen jobb a teherbírásuk. Érdemes tehát mérlegelni a tűzvédelmi NIDA Tűzgátló lap vagy NIDA Twarda típusú lapok alkalmazását.

DUPLA BURKOLAT A REPEDÉSEK ELKERÜLÉSÉRE

Előfordulnak olyan helyzetek, amikor a kivitelező legnagyobb gondossága ellenére a lapok csatlakozásainál az elkészült felületen repedések jelennek meg. Ennek leggyakoribb oka a tető faelemeinek természetes mozgása. Ugyan ez a jelenség előre nem tervezhető, de a fellépésének kockázatát minimalizálhatjuk.

Legjobb módszer a két réteg alkalmazása NIDA Tűzgátló lap vagy NIDA Twarda típusú lapokból. A két hézagolt lapréteg egymáshoz képest eltolva, fektetve jelentősen növeli a tetőtéri burkolat szilárdságát. A NIDA Tűzgátló lap és NIDA Twarda lapok pedig a szerkezetüknél fogva jobban ellenállnak a tető mozgásának. Beépítéskor törekedjünk a CD profil és különböző függesztőelemek alkalmazására.

GAZDASÁGOSSÁGI KÉRDÉSEK

Végül nézzük a költséghatékonysági kérdéseket: a tűzvédelmi szempontból erős NIDA Tűzgátló lap ára közel 35 százaléka, a nagyobb teherbírással rendelkező NIDA Twarda lap ára pedig akár háromszorosa is lehet, egy átlagos tulajdonságú gipszkarton lap árának. Ha megnézzük egy átlagos tetőtér beépítésének költségét, láthatjuk, hogy a gipszkarton lap az egyik legolcsóbb alapanyag. A teljes költségvetés mindössze néhány százalékát jelenti a gipszkarton lapok megvásárlása, de magasabb tűzvédelmi, akusztikai és teherbírási tulajdonságokkal rendelkező gipszkarton falakat kapunk a család biztonsága és kényelme érdekében.

Tetőtér-beépítés gipszkartonnal

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások

Minősített és tesztelt megoldások

Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett