G-K lapok szállítása, raktározása, megmunkálása és méretre vágása – gyakorlati tanácsok

Gipszkarton lapok széleskörűen kerülnek alkalmazásra befejező építőanyagként lakásépítésben, ill. szállodákban vagy sportlétesítményekben egyaránt. A falak, mennyezetek vagy a g-k lapokból készült egyéb elemek magas minőségét az befolyásolja, hogy a szállítás, raktározás, megmunkálás ill. méretre vágás során nem sérültek-e meg.

Ezért fontos az alábbi ajánlásokat követni. Így csökkenthető olyan sérülések kockázata, mint: deformáció, a lapok karcolása vagy törése.

G-K LAPOK SZÁLLÍTÁSA – AJÁNLÁS

A g-k lapokat a megfelelően igazított szállítóeszköz (villástargonca, teher gépkocsi, szállító kocsi) segítségével szállítjuk, hogy az oldalél függőlegesen álljon.

G-K LAPOK RAKTÁROZÁSA ÉS RAKÓDÁSA

A g-k lapokat száraz, lapos alapzatra rakjuk (maximálisan 35 cm távolságban elhelyezett raklapokon vagy fa alátéteken). Az ilyen rakódás megelőzi a sérüléseket. A lapok tárolása során figyelembe kell venni a az alapzat teherhordó képességét is, például: 66 db 12,5 mm szélességű és 2600 mm hosszúságú Nida Expert g-k lap az alapzat számára kb. 550 kg/m2 terhelést jelent.

A lapokat és egyéb gipsztermékeket védeni kell nedvesség és időjárási tényezők hatása ellen. A tárolást és a szerelést zárt helyiségekben, +5°C ÷ +40°C közötti hőmérsékleten és 70% alatti páratartalom mellett kell végezni. A tárolás során megnedvesedett g-k lapokat beépítésük előtt teljesen ki kell szárítani. Ehhez azokat lapos felületen vízszintesen el kell helyezni, szabad légáramlást biztosítva.

G-K LAPOK MÉRETRE VÁGÁSA - AJÁNLÁSOK

G-K lapok könnyen vághatók kés segítségével. Vágás során a lapokat lapos felületen egymásra, vagy egyenként az asztalon kell elhelyezni. A vonalzó mentén vezetett kés segítségével felvágjuk a felületi kartont (a lap nyomtatás nélküli oldala), eltörjük a gipszmagot és elvágjuk a lapot hátoldalon. Ott, ahol különösen pontos vágás szükséges, ajánlott finom fogazatú, a g-k lapok vágására szolgáló lapos fűrészt használni.

A lemez vágásánál keletkezett éles széleket g-k késsel élezzük le, mely pengének hajlásszöge kb. 45°, a lemezvastagság 2/3-áig. A homlokoldal kartonját reszelővel vagy csiszolópapírral simítjuk le.

FIGYELEM!

SYNIA gipszkarton lapok alkalmazásánál a vágott lapok éleit nem szükséges fózolni. Ezek a lapok már gyárilag fózolt négy éllel rendelkeznek. A rövidebb oldalakon jelen fózolás csak a lapok szerkezethez való csavarozása után válik láthatóvá.

Minden szerelési és egyéb nyílást először pontosan meg kell mérni, annak helyét a g-k lapon rögzíteni, majd rárajzolni és nyílásvágó ill. Lapos fűrésszel, vagy a g-k lemezekben nyílások vágására szolgáló szerszámmal kivágni.

A nyílás átmérője kb. 10 mm-el nagyobb kell legyen a cső átmérőjénél. A csövek és vezetékek g-k lemezzel nem érintkezhetnek.

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások
Minősített és tesztelt megoldások
Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett