Akusztika a beltéri szárazépítési rendszerekben

A gipszkarton széleskörűen alkalmazott anyag a különböző típusú belsőépítészeti konstrukciókban. A szerkezetekkel szemben támasztott akusztikai igények sokféleségére tekintettel különböző típusú gipszkarton lapok és szerkezeti megoldások alkalmazásával a megfelelő konstrukciók használhatók.

A Siniat kínálatában a magas hangszigetelési követelményeknek megfelelő gipszkarton lapok széles skálája mellett a hangelnyelő rendszerekben alkalmazható NIDA Sonic perforált lapok is megtalálhatók. Ezek az anyagok az akusztikai funkció mellett dekorációs célokat is szolgálnak, mint az épület belső terének végső kialakításához felhasznált anyag.

AKUSZTIKAI SZIGETELÉS (HANGSZIGETELÉS)

Az épület típusától és funkciójától függetlenül a helyiségek közötti hangszigetelés egyike azon paramétereknek, melyek az épület funkcionális minőségét meghatározzák. A hangszigetelés a mértéke annak, hogy az adott építési rendszer (építőipari szerkezet) milyen jól védi/szigeteli a helyiséget a szomszédos helyiségekből és a környezetből érkező zajoktól. Ezt az értéket dB-ben fejezzük ki.

Az épületekben lévő válaszfalra vonatkozó hangszigetelési paraméterek teljesítésének követelményei Lengyelországban kötelezőek és a 2001 óta érvényes lengyel PN-B-02151-3:1999 „Épületakusztika – Zajvédelem az épületekben – Épületek válaszfalainak hangszigetelése, valamint épületfalak szigetelése – Követelmények” szabványban vannak rögzítve.

Ez a szabvány meghatározza a falak és mennyezetek hangszigetelési index értékeinek minimális elfogadható paramétereit az épület típusától és céljától, valamint az egymással szomszédos helyiségek funkciójától függően.

A válaszfalak hangszigetelését egy képlettel határozzuk meg:

R’A1 = RA1 – K.

R’A1 - az épületben valós körülmények között kapott válaszfal hangszigetelés becsült értékének mutatója.

RA1 - laboratóriumban kapott valós válaszfal hangszigetelési kiértékelés mutatója.

K - az oldalirányú hangátvitel hatását meghatározó korrekció

A válaszfal szerkezetének típusától, a hangszigetelő töltőanyagtól és annak vastagságától, a gipszkarton lapok fajtájától és rétegszámától függően különböző hangszigetelési értékeket kaphatunk.

A Siniat rendszerekben az RA1 válaszfal hangszigetelési érték a 33 dB-től – egysoros profil és egyrétegű gipszkarton burkolat esetén – egészen a 75 dB-es értékig terjed – speciális mozi falaknál.

A VÁLASZFAL szerkezetének HATÁSA ANNAK HANGSZIGETELÉSI KÉPESSÉGÉRE

A szerkezettől függően megkülönböztetünk egysoros, vagy kétsoros válaszfalakat. Az egysoros válaszfalakban a váz egyes elemei összekötik a fal borítását alkotó gipszkarton lapokat, akusztikai hidakat alkotva. Nagy mértékben befolyásolja a hangszigetelést a profilok szélessége is (50, 75, vagy 100 mm). A profil szélességétől függően különböző merevségű szerkezeteket kaphatunk, valamint annak a lehetőségét, hogy a válaszfalat különböző vastagságú szigetelőanyaggal tölthetjük ki.

12,5 mm vastag lapokból készült burkolat esetén, ha a profil szélességét 50 mm-ről 100 mm-re növeljük, az RA1 hangszigetelési mutató értékének akár 6 dB-es emelkedését érhetjük el.

Duplavázas szerkezetre épült falaknál a gipszkarton burkolat lapjait két különálló vázszerkezetre szerelik, így nincsenek akusztikai hidak és a hangszigetelési paraméterek is jobbak, mint az egysoros falaknál.

A NIDA C 100-as profilokból készült egysoros vázszerkezetre szerelt falak hangszigetelését összehasonlítva a duplavázas NIDA 2xC50 profilokból készült vázra szerelt falakkal - összehasonlítható falvastagság mellett - a kétsoros fal RA1 mutatója 5 dB-el nagyobb.

Jobb hangszigetelést a válaszfalaknál csak akkor lehet elérni, ha a fal belseje hangelnyelő anyaggal van kitöltve. Hangszigetelő anyagos kitöltés nélkül az egysoros és duplavázas válaszfalak hangszigetelési mutatói majdnem azonosak.

GIPSZKARTON BURKOLAT HATÁSA A VÁLASZFAL HANGSZIGETELŐ KÉPESSÉGÉRE

A lapok vastagsága, típusa, valamint a burkolat rétegszáma nagyban befolyásolja a fal hangszigetelő képességét. A lap vastagságától és típusától függ a rezonancia frekvencia azon helyzete, melynél a hangszigetelés határozottan csökken. 12,5 mm-es lapokból készült duplavázas burkolat alkalmazásakor az RA1 hangszigetelési mutató a 7 - 8 dB közötti tartományban növekszik. Ez kedvezőbb megoldás, mint a 25 mm vastag lapok alkalmazása.

A burkolati lapok számának növelésével, valamint aszimmetrikus falburkolat alkalmazásával javíthatók (növelhető) az akusztikai paraméterek. Az RA1 mutató értéke akkor is növekszik, ha a NIDA Expert gipszkarton lapok helyett NIDA Ogien gipszkarton lapot alkalmazunk, amely jellemzője azonos vastagság mellett a nagyobb 1 m2 súly.

A VÁLASZFALAT KITÖLTŐ HANGSZIGETELŐ ANYAG HATÁSA A FAL HANGSZIGETELŐ KÉPESSÉGÉRE

Jelentős hatással van a gipszkartonnal burkolt válaszfalak hangszigetelésére a falakat kitöltő hangszigetelő anyag. A szigetelőanyag elhagyása a válaszfal hangszigetelő képességét néhány – egyvázas szerkezetű, egyrétegű gipszkarton burkolattal ellátott falaknál – de akár tíz-egynéhány decibellel is csökkentheti – duplavázas szerkezetű falak esetén.

Fontos tényező a válaszfalban alkalmazott szigetelőanyag vastagsága is, de az anyag sűrűsége és fajtája (üveggyapot vagy kőzetgyapot) kevésbé lényeges.

A felsorolt, a fal hangszigetelését befolyásoló tényezőkön kívül döntő jelentőségű még:

  • a válaszfal kivitelezésének pontossága pl.: a lapok hézagolása
  • a fal kerülete mentén a csatlakozások légmentes lezárása
  • hangszigetelő szalag használata a kerületi profilok alá
  • installációs átvezetések légmentes lezárása
  • ·válaszfalak belső sarkainak csatlakozásánál megfelelő szerkezetek alkalmazása
  • elektromos szerelődobozoknál az akusztikai hidak megszüntetése
  • installációk és szellőztetők szigetelése

HANG ELNYELÉSE (HANGELNYELÉS)

Ez a mérték azt fejezi ki, hogy az építőipari szerkezet mennyire képes elnyelni az adott helyiségben keletkező hangokat/zajokat megakadályozva azok visszaverődését. Értékét %-ban fejezzük ki, és tartománya a 0%-tól 100 %-ig terjed.

Hangelnyelő rendszerekben NIDA Sonic lapokat használnak. A NIDA Sonic a falak és függesztett álmennyezetek készítésére szolgáló perforált gipszkarton lapok széles skáláját jelenti. A lemez gipszmagja kartonnal van bevonva, csakúgy, mint a hagyományos gipszkarton lapok esetében. A lap teljes vastagságában furatok/perforáció található. Hátoldalára flíz anyagot ragasztanak.

A megfelelő akusztikai környezet a hangelnyelés és visszaverődés együttesét jelenti. Különösen fontos ez nagy térfogatú és magas akusztikai komfort követelményeket támasztó helyiségek esetén: koncerttermek, rendezvénycsarnokok, előadó termek és tantermek.

A NIDA Sonic lapok megfelelő kombinációja a piacon kapható burkolat-anyagokkal, pl. gipszkarton lapokkal, optimális hangterjedési körülmények elérését teszi lehetővé a helyiségben.

A NIDA Sonic hangelnyelési karakterisztikája egybeesik az emberi hang erősségének spektrumával a frekvencia függvényében. Ez azt jelenti, hogy ezek a lapok ideálisan tompítják az emberi hangtól eredő zajt, és ezzel egy időben redukálják a visszhang jelenségét – hangvisszaverődést. A NIDA Sonic lapokból készült burkolat hangelnyelési szintje a lap fajtájától, (különböző w hangelnyelési tényezők) valamint a burkolat felfüggesztési magasságától, az alkalmazott ásványgyapot vastagságától függően különböző.

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások
Minősített és tesztelt megoldások
Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett