Akusztika a beltéri szárazépítési rendszerekben

A gipszkarton széleskörűen alkalmazott anyag a különböző típusú belsőépítészeti konstrukciókban. A szerkezetekkel szemben támasztott akusztikai igények sokféleségére tekintettel különböző típusú gipszkarton lapok és szerkezeti megoldások alkalmazásával a megfelelő konstrukciók használhatók.

A Siniat kínálatában a magas hangszigetelési követelményeknek megfelelő gipszkarton lapok széles skálája mellett a hangelnyelő rendszerekben alkalmazható NIDA Sonic perforált lapok is megtalálhatók. Ezek az anyagok az akusztikai funkció mellett dekorációs célokat is szolgálnak, mint az épület belső terének végső kialakításához felhasznált anyag.

Akusztika a beltéri szárazépítési rendszerekben

AKUSZTIKAI SZIGETELÉS (HANGSZIGETELÉS)

Az épület típusától és funkciójától függetlenül a helyiségek közötti hangszigetelés egyike azon paramétereknek, melyek az épület funkcionális minőségét meghatározzák. A hangszigetelés a mértéke annak, hogy az adott építési rendszer (építőipari szerkezet) milyen jól védi/szigeteli a helyiséget a szomszédos helyiségekből és a környezetből érkező zajoktól. Ezt az értéket dB-ben fejezzük ki.

Az épületekben lévő válaszfalra vonatkozó hangszigetelési paraméterek teljesítésének követelményei Lengyelországban kötelezőek és a 2001 óta érvényes lengyel PN-B-02151-3:1999 „Épületakusztika – Zajvédelem az épületekben – Épületek válaszfalainak hangszigetelése, valamint épületfalak szigetelése – Követelmények” szabványban vannak rögzítve.

Ez a szabvány meghatározza a falak és mennyezetek hangszigetelési index értékeinek minimális elfogadható paramétereit az épület típusától és céljától, valamint az egymással szomszédos helyiségek funkciójától függően.

A válaszfalak hangszigetelését egy képlettel határozzuk meg:

R’A1 = RA1 – K.

R’A1 - az épületben valós körülmények között kapott válaszfal hangszigetelés becsült értékének mutatója.

RA1 - laboratóriumban kapott valós válaszfal hangszigetelési kiértékelés mutatója.

K - az oldalirányú hangátvitel hatását meghatározó korrekció

A válaszfal szerkezetének típusától, a hangszigetelő töltőanyagtól és annak vastagságától, a gipszkarton lapok fajtájától és rétegszámától függően különböző hangszigetelési értékeket kaphatunk.

A Siniat rendszerekben az RA1 válaszfal hangszigetelési érték a 33 dB-től – egysoros profil és egyrétegű gipszkarton burkolat esetén – egészen a 75 dB-es értékig terjed – speciális mozi falaknál.

A VÁLASZFAL szerkezetének HATÁSA ANNAK HANGSZIGETELÉSI KÉPESSÉGÉRE

A szerkezettől függően megkülönböztetünk egysoros, vagy kétsoros válaszfalakat. Az egysoros válaszfalakban a váz egyes elemei összekötik a fal borítását alkotó gipszkarton lapokat, akusztikai hidakat alkotva. Nagy mértékben befolyásolja a hangszigetelést a profilok szélessége is (50, 75, vagy 100 mm). A profil szélességétől függően különböző merevségű szerkezeteket kaphatunk, valamint annak a lehetőségét, hogy a válaszfalat különböző vastagságú szigetelőanyaggal tölthetjük ki.

12,5 mm vastag lapokból készült burkolat esetén, ha a profil szélességét 50 mm-ről 100 mm-re növeljük, az RA1 hangszigetelési mutató értékének akár 6 dB-es emelkedését érhetjük el.

Duplavázas szerkezetre épült falaknál a gipszkarton burkolat lapjait két különálló vázszerkezetre szerelik, így nincsenek akusztikai hidak és a hangszigetelési paraméterek is jobbak, mint az egysoros falaknál.

A NIDA C 100-as profilokból készült egysoros vázszerkezetre szerelt falak hangszigetelését összehasonlítva a duplavázas NIDA 2xC50 profilokból készült vázra szerelt falakkal - összehasonlítható falvastagság mellett - a kétsoros fal RA1 mutatója 5 dB-el nagyobb.

Jobb hangszigetelést a válaszfalaknál csak akkor lehet elérni, ha a fal belseje hangelnyelő anyaggal van kitöltve. Hangszigetelő anyagos kitöltés nélkül az egysoros és duplavázas válaszfalak hangszigetelési mutatói majdnem azonosak.

GIPSZKARTON BURKOLAT HATÁSA A VÁLASZFAL HANGSZIGETELŐ KÉPESSÉGÉRE

A lapok vastagsága, típusa, valamint a burkolat rétegszáma nagyban befolyásolja a fal hangszigetelő képességét. A lap vastagságától és típusától függ a rezonancia frekvencia azon helyzete, melynél a hangszigetelés határozottan csökken. 12,5 mm-es lapokból készült duplavázas burkolat alkalmazásakor az RA1 hangszigetelési mutató a 7 - 8 dB közötti tartományban növekszik. Ez kedvezőbb megoldás, mint a 25 mm vastag lapok alkalmazása.

A burkolati lapok számának növelésével, valamint aszimmetrikus falburkolat alkalmazásával javíthatók (növelhető) az akusztikai paraméterek. Az RA1 mutató értéke akkor is növekszik, ha a NIDA Expert gipszkarton lapok helyett NIDA Ogien gipszkarton lapot alkalmazunk, amely jellemzője azonos vastagság mellett a nagyobb 1 m2 súly.

A VÁLASZFALAT KITÖLTŐ HANGSZIGETELŐ ANYAG HATÁSA A FAL HANGSZIGETELŐ KÉPESSÉGÉRE

Jelentős hatással van a gipszkartonnal burkolt válaszfalak hangszigetelésére a falakat kitöltő hangszigetelő anyag. A szigetelőanyag elhagyása a válaszfal hangszigetelő képességét néhány – egyvázas szerkezetű, egyrétegű gipszkarton burkolattal ellátott falaknál – de akár tíz-egynéhány decibellel is csökkentheti – duplavázas szerkezetű falak esetén.

Fontos tényező a válaszfalban alkalmazott szigetelőanyag vastagsága is, de az anyag sűrűsége és fajtája (üveggyapot vagy kőzetgyapot) kevésbé lényeges.

A felsorolt, a fal hangszigetelését befolyásoló tényezőkön kívül döntő jelentőségű még:

  • a válaszfal kivitelezésének pontossága pl.: a lapok hézagolása
  • a fal kerülete mentén a csatlakozások légmentes lezárása
  • hangszigetelő szalag használata a kerületi profilok alá
  • installációs átvezetések légmentes lezárása
  • ·válaszfalak belső sarkainak csatlakozásánál megfelelő szerkezetek alkalmazása
  • elektromos szerelődobozoknál az akusztikai hidak megszüntetése
  • installációk és szellőztetők szigetelése

HANG ELNYELÉSE (HANGELNYELÉS)

Ez a mérték azt fejezi ki, hogy az építőipari szerkezet mennyire képes elnyelni az adott helyiségben keletkező hangokat/zajokat megakadályozva azok visszaverődését. Értékét %-ban fejezzük ki, és tartománya a 0%-tól 100 %-ig terjed.

Hangelnyelő rendszerekben NIDA Sonic lapokat használnak. A NIDA Sonic a falak és függesztett álmennyezetek készítésére szolgáló perforált gipszkarton lapok széles skáláját jelenti. A lemez gipszmagja kartonnal van bevonva, csakúgy, mint a hagyományos gipszkarton lapok esetében. A lap teljes vastagságában furatok/perforáció található. Hátoldalára flíz anyagot ragasztanak.

A megfelelő akusztikai környezet a hangelnyelés és visszaverődés együttesét jelenti. Különösen fontos ez nagy térfogatú és magas akusztikai komfort követelményeket támasztó helyiségek esetén: koncerttermek, rendezvénycsarnokok, előadó termek és tantermek.

A NIDA Sonic lapok megfelelő kombinációja a piacon kapható burkolat-anyagokkal, pl. gipszkarton lapokkal, optimális hangterjedési körülmények elérését teszi lehetővé a helyiségben.

A NIDA Sonic hangelnyelési karakterisztikája egybeesik az emberi hang erősségének spektrumával a frekvencia függvényében. Ez azt jelenti, hogy ezek a lapok ideálisan tompítják az emberi hangtól eredő zajt, és ezzel egy időben redukálják a visszhang jelenségét – hangvisszaverődést. A NIDA Sonic lapokból készült burkolat hangelnyelési szintje a lap fajtájától, (különböző w hangelnyelési tényezők) valamint a burkolat felfüggesztési magasságától, az alkalmazott ásványgyapot vastagságától függően különböző.

Akusztika a beltéri szárazépítési rendszerekben
Akusztika a beltéri szárazépítési rendszerekben

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások
Minősített és tesztelt megoldások
Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett