MOME PROJEKT: JÓ HANGZÁS SINIAT GIPSZKARTONNAL

3h építésziroda

2018-ban fejeződik be a zugligeti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) megújításának projektje, így ez már nemcsak klasszikus felsőoktatási intézményként fog funkcionálni. MOME Campus, Kreatív Innovációs és Tudáspark néven európai szintű művészeti kutató-fejlesztő műhellyé válás a cél. Az épületek műszaki megoldásai sem csak az egyetem régi infrastruktúrális problémáinak kijavítását jelentik, itt került képbe a Siniat is.

Az új infrastruktúrális fejlesztések - a Műhelyház és a Média- és Műteremház - a Siniattól több olyan műszaki megoldást is igényeltek, amelyek ezt egy kiemelt projektté tették számunkra. Balogh György, Siniat szaktanácsadó mérnök elmondta, hogy idén a Siniat gipszkarton rendszerei több műszakilag bonyolult beruházásnál kerültek beépítésre, ezért a kivitelező, a Szkíta Építő Kft. szakemberei biztosak voltak a dolgukban, hogy miért választották a Siniat termékeket a MOME projekt estén.

GIPSZKARTON RENDSZERREL A TÖKÉLETES HANGZÁSÉRT

A Média- és Műteremházban a szárazépítési rendszereket nemcsak szokásos, szerelt válaszfalas vagy függesztett nagytáblás álmennyezetként alkalmaztuk, mert itt aktusztikailag magasabb műszaki tartalmú szerkezeti megoldásokra volt szükség. A MOME projekthez a Siniat szállította a szárazépítési munkáihoz szükséges valamennyi gipszkarton lapot és profilt. A szerkezetek kiválasztásánál figyelembe vették az akusztikai követelményeket, a funkciót és az adott helyiségek 8-9 méteres belmagasságát is. A projekt része volt két kiemelt funkciójú terem, a Fotóstúdió és a Filmstudió, valamint az hozzájuk tartozó kiszolgáló helyiségek akusztikai követelményeinek megfelelő kivitelezése.

Fotóstúdió: a C100/L-25/Expert-Cicha típusú rögzített előtétfal (a belmagasság miatt) C100-as falprofilra 1 réteg 12,5 mm-es Expert és 1 réteg Nida Cicha 12,5 mm-es akusztikus lap került beépítésre.

NIDA Expert gipszkarton lapok válaszfalak és magas falak építéséhez, álmennyezetekhez, falburkolatokhoz ajánlottak, de akár száraz vakolatként is használhatóak (legfeljebb 70% relatív légnedvesség tartalmú helyiségekben). A Nida Cicha akusztikai lapok alkalmazhatóak fokozott akusztikai követelmények esetén valamennyi Siniat szerkezethez (nedvességnek kitett környezetben is használható).

Nida C100 falprofil és az erre rögzített PK 48 vízszintesen felhelyezett segédprofil lett az akusztikai burkolat fogadószerkezete. A kiszolgáló helyiségekben pedig a hagyományos hangszigetelési megoldást választva NIDA C75 profilra 1 réteg NIDA Sonic akusztikus nagytáblás lapburkolat került. A NIDA Sonic lapok hangelnyelési karakterisztikája megegyezik az emberi hang intenzitásának frekvenciájával, ezért ideálisan tompítják az emberi hangok zaját, csökken a hangok visszaverődése, és ez fontos szempont a Filmstúdió kiszolgáló helyiségei esetén.

Ez a MOME Campus projekt műszaki megoldások tekintetében egyike a nagyobb hazai Siniat referenciáknak. A Siniat magyarországi szakembere pedig folyamatos tanácsadással segítette a megvalósulást a tervezési fázistól kezdve, biztosítva a gördülékenységet és szakszerű kivitelezést.

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások
Minősített és tesztelt megoldások
Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett