Ajtó beszerelése g-k falba

Egy helyiség felosztása gipszkarton válaszfallal rendszerint egy beltéri ajtó beszerelésének szükségességét is magával hozza. Az ajtó tartósságára és használatának kényelmére első sorban a szerelés szakszerűsége és maga az a hely, ahová azt beszerelik, vannak hatással.

Érdemes tudni, hogy a száraz építésben két lehetőség van a fém ajtókeret beszerelésére – a fal építése közben, vagy az ajtónyílás kihagyásával a későbbi asztalosmunkák számára.

MIELŐTT ELKEZDED AZ AJTÓ BESZERELÉSÉT A G-K FALBA

Az ajtó beszerelésének megkezdése előtt tervezd meg a padlón a méreteket és a formát, valamint gondold át, az ajtó milyen terheléseknek nézhet elébe.

Fontos! Az ajtónál a fali tartószerkezetet meg kell erősíteni, mivel az ajtónyílás azt meggyengíti, valamit az ajtószárnyak is további terhelést jelentenek. Ügyelni kell arra is, hogy a gipszkarton méreteit a betervezett ajtókeret méreteihez kell hozzáigazítani - az ajtó gyártója által megadott vastagsághoz.

Épp ezért itt érdemes az első, általánosan elfogadott szabályhoz igazodni: ha az ajtószárny súlya nem haladja meg a 25 kg-ot, az ajtónyílás mérete max. 90 cm, a helyiség magassága pedig (amelyikben a falat felállítottuk) nem haladja meg a 2,60 m-t, nem szükséges (de természetesen lehet) UA profilokat beszerelni.

Második szabály, amihez szintén érdemes igazodni, az ajtószárny nagyságával és a C/U profilok szélességével függ össze: ha a 2,60 m magas falba fémkeretes ajtó beszerelését tervezzük, használjunk Nida UA50 profilokat. Használjuk ezeket a megfelelő Nida U50 profilokkal együtt, a mennyezethez, vagy a padlóhoz pedig rögzítsük Nida UA50 profilokhoz való L elemekkel. Ez a rendszer biztosítja a nyílás kimerevítését az ajtókeret körül.

Ajtószárny súlya kg <
C , U és UA profilok szélessége mm
50 50
75 75
100 100

Figyelem! Az ajtónyílás kivitelezésének megkezdése előtt ellenőrizni szükséges a helyi piacon az ajtókeretek elérhetőségét, majd csak azután lehet rögzíteni a készítendő nyílás magasságát és szélességét. A keret kiépítése alatt gondosan tartsuk be az utasításokat.

Nida építőanyagok, valamint A g-k falba szerelt ajtó kivitelezéséhez szükséges Nida anyagok és szerszámok:

  • perforált aluminium élvédő
  • ütvefúró a profilok mennyezethez és padlóhoz való rögzítéséhez
  • lemezvágó olló a fémprofilok vágásához
  • csavarozó a g-k lapok rögzítéséhez
  • vízszintező a függőleges és vízszintes beállításához
  • gipszkarton gyalu
  • kalapács a dübelek beütéséhez
  • kisebb szerszámok, pl. kés a g-k vágásához, kézi fűrész, 13-as laposkulcs, mérőszalag, ceruza

AJTÓ GIPSZKARTON FALBA TÖRTÉNŐ BESZERÉLÉSÉNEK LÉPÉSEI

Alábbiakban találod a gipszkarton falba szerelt, képen látható ajtó szerelési lépéseit.

Ajtó beszerelése g-k falba

1. LÉPÉS

Jelöld fel az aljzaton (mennyezet, falak, padló) a Nida 50 profilok helyét.

2. LÉPÉS

Ajtó beszerelése g-k falbaVágd le a Nida C50 profilokat a helyiség magasságánál 10 mm-rel rövidebb méretre. Ez lesz az ú.n. kompenzációs rés az esetleges mennyezeti különbségek kiegyenlítésére.

3. LÉPÉS

Használj Nida hangszigetelő szalagot a Nida U vízszintes és Nida C függőleges kerületi profilok alá.

4. LÉPÉS

Készíts a dübel átmérőjének megfelelő furatokat. Nida 6/40 dübelekkel rögzítsd az aljzathoz az összes Nida U50 profilt, valamint a szélső Nida C50 oszlopokat – kb. 80 cm-es kiosztással.

5. LÉPÉS

Ajtó beszerelése g-k falbaAjtó beszerelése g-k falba

Nida 6/40 dübelekkel rögzítsd az L idomokat az UA profilokhoz a padlón és a mennyezeten.

6. LÉPÉS

Nida M8 csavarokkal kösd össze a Nida UA 50 profilokat az UA 50 L elemekkel, használj 13-as lapos kulcsot.

7. LÉPÉS

Ajtó beszerelése g-k falbaKészítd el az áthidalást az ajtó felett. Vágd a Nida U50 profilt az ajtónyílás szélessége, plusz 20 cm méretre. 10-10 cm-t a végeken azok bevágása után hajlíts lefelé, majd az áthidalót rögzítsd vízszintes helyzetben.

8. LÉPÉS

Készíts elő két C50 profilt az ajtónyílás feletti rész magasságának megfelelően.

9. LÉPÉS

Ajtó beszerelése g-k falbaHelyezd a levágott C50 profilokat a Nida U50 profilokba, kb. 1/3 szélességre a Nida UA50 profilok közé, de minimálisan 15 cm távot tartva a függőleges UA50 profiloktól. Ne feledd! A C50 és U50 profilokat nem csavarozzuk össze. A szerkezet túlzott kimerevítése a későbbiekben repedések, kitüremkedések kialakulásához vezethet a g-k lapok felületén.

10. LÉPÉS

Ajtó beszerelése g-k falbaKezd el a felület burkolását Nida Expert g-k lapokkal, lezárva az ajtónyílást is. A lapok rögzítését az UA 50 profilokhoz Nida 3,5 x 25 mm, 2 mm lemezcsavarokkal végezd.

11. LÉPÉS

Ajtó beszerelése g-k falbaA Nida Expert lap és a vízszintes rigli rögzítése után vágd ki az ajtónyílást.

12. LÉPÉS

Ajtó beszerelése g-k falbaAjtó beszerelése g-k falba

Folytasd a lapozást a Nida Expert lapokkal, betartva a vízszintes és függőleges váltakozásának szabályát. Ebben a szakaszban lehet a profilok közötti teret szigetelő anyaggal kitölteni (pl. ásványgyapottal), ami nagyban javítja a válaszfal akusztikai paramétereit. További információkat a SINAT szárazépítési rendszerek paramétereivel és típusaival kapcsolatban a következő linken találhatsz: https://www.siniat.hu/hu-hu/tudaskozpont/muszaki-katalogus

13. LÉPÉS

Ajtó beszerelése g-k falbaAjtó beszerelése g-k falba
Szereld fel az ajtókeretet a gipszkarton falba az ajtó gyártójának utasításait figyelembe véve.

14. LÉPÉS

Készítsd el a válaszfal illesztéseinek 2 rétegű fugázását, először használj Nida Start gipszet a Nida erősítőszalag süllyesztéséhez, majd befejező rétegnek Nida Finis glettelő gipszet. Ne feledd! A glettelő gipszeket a csomagoláson elhelyezett gyártói utasítás szerint készítsd el.

15. LÉPÉS

A fugák teljes száradása után csiszold át azokat, sima felület eléréséig.

16. LÉPÉS

Alapozd le és készítd el a felület végső kialakítását dekorációs anyagokkal – tapétával, festékkel, stb.

Ajtó beszerelése g-k falba

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások

Minősített és tesztelt megoldások

Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett