Falak - Cementex cementkötésű lap szerelési utasítása

Az általános építőipari Cementex lap alkalmazható a plafonokon és a falakon egyaránt, sokoldalúsága pedig sokéves használatot garantál nehéz körülmények között, sérülés kockázata nélkül. Nézze meg, hogyan szereljük helyesen az általános építőipari Cementex cementkötésű lapot.

Alszerkezet

Az erős nedvességnek kitett helyeken az alapfelületet korrózió ellen megfelelően kell védeni C3 vagy C5 korróziós kategóriájú profilok alkalmazásával. Válaszfalak szerelése azonos alszerkezeten történik, mint gipszkarton lapok esetében – Nida C és U profilok felhasználásával.

Cementex

PROFIL SZERELÉSE A PLAFONHOZ ÉS AZ ALAPZATHOZ

A munka U profilok padlóhoz és plafonhoz való szerelésével kezdődik. Megfelelő akusztikai viszonyok biztosítása érdekében az U profilokat alá kell ragasztani a profil szélességének megfelelő szélességű akusztikai szalaggal.

U profilok szerelése a megfelelően kiválasztott, egymástól legfeljebb 100cm távolságban lévő horgonyzó elemek segítségével történik. A profil rögzítésének első pontja a profil szélétől legfeljebb 15cm-es távolságban legyen. Ne feledkezzen meg arról, hogy tűzálló falakban kizárólag acél horgonyzó elemek kerüljenek alkalmazásra.

Cementex

C PROFILOK SZERELÉSE A FALON

A következő lépés a C profilok szerelése az oldalfalakon. Azokat a helyiség magasságánál legalább 15mm-rel kisebb hosszúságra kell levágni. A helyiség megfelelő hangszigetelése érdekében a profilokat akusztikai szalaggal alá kell ragasztani. C Profil-t az U-profil falai között kell elhelyezni – a plafonnál és a padlónál lévő profil esetében egyaránt. A függőleges profilokat az oldalfalakhoz kell becsavarozni megfelelő horgonyzó elemek segítségével.

Cementex

FALSZEREKZET SZERELÉSE

A fal kontúrjának előkészítése után megkezdhető a többi C profilok szerelése a szerkezetben, melyek az U profilok falai között kerülnek elhelyezésre. A profilok közötti távolság a lemez kiválasztott szélességétől függ. Standard szerint – 1200mm szélességű lap alkalmazása esetén – a profilok közötti távolság kb. 602,5mm kell legyen (ez a 600 mm-es standard profil távolságból adódik + további 5mm a lap egész szélességére, ami a függőleges éleken szükséges 2-3mm-es dilatációval kapcsolatos). Ügyelni kell arra, hogy ne csavarják össze egymással a C és U profilokat!

Cementex

CEMENTKÖTÉSŰ LAPOK MÉRETRE VÁGÁSA

A lapokat a helyiség magasságánál kb. 20mm-rel kisebb hosszúságra kell levágni. A lapok vágása a cementkötésű lapokhoz való tárcsa segítségével történjen, a vágó berendezésnek rendelkeznie kell porelszívó mechanizmussal.

LAP SZERELÉSE A SZERKEZETEN - RÉSZLETEK

Cementex

A megfelelően előkészített lapokat C profilokhoz rögzítjük megfelelő szálas-cementkötésű lapokhoz való csavarok segítségével, legfeljebb 25 cm-es távolságban. Ügyeljen arra, hogy a lapokat ne csavarozza az U profilokhoz. A lapokat függőleges rendszerben úgy kell szerelni, hogy a vízszintes csatlakozások a borítás minden rétegének szomszédos sávjai keretében egymáshoz képest legalább 40 cm-rel legyenek eltolódva. Másik oldalon a Cementex lapokból készített borítás el legyen tolva egy modul szélességével (ami a profil távolságával egyenlő).

A lapok becsavarozása után az azok közötti csatlakozásokat cement masszával kell hézagolni. A lapok le vannak élezve, így a hézagoló massza felhordása jelentősen könnyebb. Ügyeljen arra, hogy a lapok között a függőleges és vízszintes éleken egyaránt hagyja a 2-3mm szélességű dilatációt.

Cementex

A dilatációkat és a csatlakozásokat Hydropanel PM Finisher masszával kell kitölteni a süllyesztett Hydropanel üvegszálas szalag alkalmazásával. A masszát vödörben kell előkészíteni úgy, hogy a port a vízbe szórjuk. A cementmassza keverési aránya a vízhez képest 0,46kg/l. A massza megfelelő kikeverése és megfelelő konzisztencia elérése után a massza a falakra felhordható.

Cementex

Ki kell tölteni minden csatlakozást és a csavarozások helyén létrejött mélyedést úgy, hogy egyenletes felületet kapjunk. A csatlakozásokat üvegszálas erősítőszalaggal kell erősíteni annak érdekében, hogy a jövőben elkerüljük a repedéseket.

Cementex

A cementmassza kiadóssága a kikészítés kívánt minőségétől függ. Q1 kikészítési osztály esetén – a kiadósság kb. 0,27kg/m2. Q4 osztály és teljes felületen történő glettelés esetén – kb. 1,54kg/m2.

Miután a massza a teljes felületen megszáradt, csiszolni kell az ideálisan sima felület érdekében.

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások
Minősített és tesztelt megoldások
Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett