Függesztett álmennyezet – Cementex cementkötésű lap szerelési utasítása

Cementex alkalmazható falaknál és fali borításoknál, de ugyanúgy a függesztett álmennyezeteken is. A rendszer szerelése a gipszkarton lapokból készült plafonok szereléséhez nagyon hasonló módon történik. A szerelés során azonban néhány részletre kell figyelmet fordítani ahhoz, hogy elkerüljük a repedéseket vagy a beépített felület másfajta sérülését.

SZERKEZET SZERELÉSE

Szerkezet szerelése

1. lépés: Plafonvonal kitűzése

Ahhoz, hogy a szerelt mennyezet megjelenése esztétikus, de elsősorban egyenes legyen, a falakon ki kell jelölni azokat a helyeket, ahol a mennyezet felszerelésre kerül. Ehhez lézer vízszintezőt használjon és azonos magasságban jelölje ki a plafon vonalát minden pontban.

Szerkezet szerelése 2

2. lépés: UD27 kerületi profilok szerelése

A megjelölt pontok hosszúságában dübelek segítségével fel kell szerelni az UD27 profilokat. Ügyelni kell arra, hogy a felszerelt profilok az egész mennyezet felfüggesztési magasságát határozzák meg. Azok egyben az egész mennyezet kontúrját is képezik, amivel kapcsolatban arra kell ügyelni, hogy a padlóhoz képest azonos magasságban kerüljenek felszerelésre. A plafonon fellépő magasság-különbségek esetén a helyes szereléssel ezeket a különbségeket nullára csökkenthetjük, ennek eredményeként a plafon egyenes lesz minden pontjában.

Szerkezet szerelése 3

3. lépés: Függesztők szerelése

Cementex lapokból készült borítású mennyezet különböző típusú függesztőkön szerelhető. Ezek lehetnek standard elemek mint pl. ES60 vagy EL60, de szintén a felfüggesztés nagyobb magasságban történő szerelését lehetővé tevő függesztők, mint pl. rögzítő rúddal rendelkező WO60 forgó függesztő vagy WON60 nóniuszos függesztő. A bemutatott fényképeken a szerelés nóniuszos függesztők segítségével történik.

A függesztők szerelése a födémhez acél dübelek segítségével történik. Azok hosszúságát a födém magasságának és a függesztett álmennyezet magasságának megfelelően kell kiválasztani.

Szerkezet szerelése 4

4. lépés: CD60 profilok szerelése

Hasonlóan mint különböző típusú függesztések esetében, a szerkezet is különféle módon felszerelhető, mint pl. egyszintes párhuzamos, egyszintes keresztirányú vagy kétszintes keresztirányú szerkezet. Ebben az útmutatóban a legstabilabb és legszilárdabb, kétszintes keresztirányú szerkezeten alapuló mennyezet szerelését mutatjuk be.

A felső CD60 profilokat a felső nóniuszos függesztőkhöz kell rögzíteni, és azok végjeit az UD27 profilokra kell „lefektetni”. Ha a profil túl rövid, a kívánt hosszúság eléréséhez Nida LW60 hosszirányú összekötőket használunk. Ezt követően a felső profil alá Nida LK60 keresztösszekötő segítségével függesztjük az alsó CD60 profilokat, melyek végjeit az UD27 profil falai között kell elhelyezni.

Szerkezet szerelése 5

5. lépés: Cementex lapok méretre vágása

Cementex lapokat a Nida CD60 alsó profilokból álló szerkezet feltételezett távolságának megfelelő méretre kell levágni. Ügyeljen arra, hogy a vágásnál a porelszívóval rendelkező fűrészt használjon.

Szerkezet szerelése 6

6. lépés: Cementex lapok szerelése

A lapokat az alsó CD60 profilokhoz a cementkötésű lemezekhez való lemezcsavarok segítségével kell rögzíteni. Ügyelni kell arra, hogy a lapok rövidebb élei egymáshoz képest legalább 40cm-rel legyenek eltolódva. Megengedhetetlen a keresztcsatlakozás. Az acélszerkezeten történő szerelés során ne felejtse, hogy a lapok között 2-3mm szélességű dilatációt kell hagyni, mely lehetővé teszi a lapok mozgását változó hőmérséklet és páratartalom mellett. A lapok szerelése kizárólag a CD60 profilokra történik, megengedhetetlen a lap csavarozása az UD27 kerületi profilokhoz.

Szerkezet szerelése 7

7. lépés: Hézagolás és glettelés

A lapok közötti csatlakozásokat a cementkötésű lapokhoz való cementmasszával kell kitölteni erősítőszalag felhasználásával. Az így elkészített csatlakozás a jól kivitelezett plafon garanciája, ami nem fog repedni.

Szerkezet szerelése 8

Az igényektől függően a lapok egész felületükön is glettelhetők. A massza felhordása előtt a lapot alapozni kell, majd a masszát felhordani, ami száradás után csiszolható.

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások

Minősített és tesztelt megoldások

Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett