gipszkarton-valaszfalra-rogzithetok-e-nehez-targyak

gipszkarton-valaszfalra-rogzithetok-e-nehez-targyak

A válasz „Igen”. A lényeg, hogy szakszerűen tegyük. Nézzük meg két tipikus fal példáján keresztül. Mindkét fal váza NIDA C50 és U50 profilokból készült, az első egyrétegű 12,5 mm-es NIDA Zwykla, míg a másik – kétrétegű, ugyancsak 12,5 mm-es NIDA Zwykla borítást kapott. A fal magassága is egyforma mind a két esetben: 300 cm.

A Zakład Lekkich Przegród i Przeszkleń w Instytucie Techniki Budowlanej (Építőipari Kutató Intézet) laborjában végzett vizsgálatok alatt először megépítették a falakat, majd rögzítették rájuk a 70 x 60 x 35 cm méretű konyhaszekrényeket (a rajzon

1-4 sz. jelölve). A szekrényeket két darab Molly dübelleL szerelték fel a válaszfalra. A belsejükbe súlyokat helyeztel el. Végül az érzékelőket is felszerelték. A szekrények és mérőpontok elhelyezését az alábbi rajzok mutatják.

gipszkarton-valaszfalra-rogzithetok-e-nehez-targyak

A terhelést kb. 2 órás időközönként 10 kg-onként mindaddig emelték mind a négy szekrényben míg el nem érték a fal megengedett legnagyobb elhajlási mértékét (6 mm), illetve meg nem jelentek a borítás sérülésének első jelei a csatlakozók rögzítési pontjain.

Az egyrétegű falburkolatnál az első látható sérülés 60 kg-os terheléskor jelent meg.

A vizsgálat meglepő eredményeket hozott.

Döntő tényező a fal teherbírására a rögzítő dübelek teherbírása. Maguk a falak jól vizsgáztak. A teszt befejezésének pillanatában az elhajlásuk csupán harmada volt a megengedett értéknek.

gipszkarton-valaszfalra-rogzithetok-e-nehez-targyak

A tesztből fakadó praktikus tanácsok:

Polcok, szekrények, stb. rögzítéséhez Molly fém dübel használata javasolt. A NIDA C50 profilú vázra szerelt, egyrétegű lemezburkolattal ellátott, 300 cm magas gipszkarton falat 18 kg tömegű, két ponton rögzített szekrénnyel lehet terhelni.

  • NIDA rendszerű, kétrétegű borítással ellátott, a fentivel megegyező fal pedig 45 kg súllyal terhelhető.
gipszkarton-valaszfalra-rogzithetok-e-nehez-targyak

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások

Minősített és tesztelt megoldások

Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett