Kandalló burkolat készítése gipszkartonból 10 lépésben

Kandalló burkolat készítése gipszkartonból 10 lépésben

Mind a hagyományos nyitott mind a modernebb zártlégterű kandallók megfelelő burkolatot igényelnek. Készülhet ez gránitból, klinkertéglából, vagy márványból. Igaz, ezek az anyagok nem tartoznak a legolcsóbbak közé.

Alternatívát jelenthet a speciális gipszkarton alkalmazása, amiről az alábbi cikkben írunk.

MIT KELL TUDNOD AZELŐTT, MIELŐTT NEKILÁTNÁL A KANDALLÓ BURKOLATÁNAK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ?

A kandallóbetét égés közben akár 400°C-ig melegedhet. Ez azt jelenti, hogy a kandalló sajnos tűz forrása lehet. Éppen ezért a burkolatnak tűzálló anyagból kell készülnie, valamint védelmet kell, hogy kapjon a túlmelegedés ellen. Ezért fontos a hő megfelelő elvezetése.

A betétet úgy kell beszerelni, hogy ne zárjuk el alulról a burkolatba érkező levegő útját, felülről pedig nyílások kivágása szükséges. Ezekbe éghetetlen anyagból készült rácsok kerülnek (sárgarézből, acélból vagy alumíniumból), amiken keresztül a meleg levegő egy része a helyiségbe kerül kivezetésre. A rácsok egymáshoz képest nem kerülhetnek azonos magasságba. A kandalló hátsó falának hőszigeteléséhez (ne melegedjen feleslegesen), valamint a kandalló betét burkolásához kőzetgyapot táblák használata ajánlott. Ezek vastagsága általában 25-30 mm. A kőzetgyapotra speciális ragasztóval egy alumínium tükörréteg kerül, ami a hőt visszaveri a kandalló burkolatába (ezzel növekszik a kandalló hatásfoka). A lapok rögzítéséhez a magas hőnek ellenálló öntapadó alumínium szalag szolgál. A gyapot mellett szilikát-mész-, vermikulit, vagy perlit lapokat is használnak. Ezek az anyagok mind egyszerűen megmunkálhatók, kézi vágóeszközzel méretre vághatók.

Az alábbiakban példaképpen bemutatunk egy szerelési vázlatot (a kandalló gyártójának ajánlása eltérhet ettől). Határozottan látható, hogy a burkolat körbeveszi a kandalló részeit és csupán esztétikai célokat szolgál.

Kandalló burkolat készítése gipszkartonból 10 lépésben

GIPSZKARTON HASZNÁLATA KANDALLÓ BURKOLÁSÁHOZ

Gipszkarton lapokkal burkolhatunk kandallókat és kéményeket az alábbi figyelmeztetések és javaslatok, valamint a kandalló és kémény gyártójának utasításai alapján:

  • kandalló és kémény burkolásához kizárólag Nida Ogien F típusú, Nida Ogien Plus, vagy Nida Woda Ogien Plus lapok használhatók.
  • a gipszkarton nem érintkezhet közvetlenül a nyílt tűzzel, vagy a tűztér, kémény falával. Belülről kell azt elszigetelni pl. egyik oldalán alumínium réteggel ellátott ásványgyapottal.
  • ha a piacon kapható kandallóburkolatot használjuk, akkor a kandallót vagy kéményt úgy szabad gipszkartonnal beépíteni, hogy a befelé néző g-k lap hőmérséklete ne haladhassa meg az 50°C-ot.

A speciális Nida Ogien F típusú, vagy Nida Ogien Plus lapok esztétikus borítást biztosítanak a készüléknek, és egyben hangszigetelő funkciójuk is van. Ez akkor lesz igazán érezhető, ha a kandallóbetét egy olyan rendszerrel is fel van szerelve, amely a meleg levegőt a ház minden helyiségébe elvezeti.

A KANDALLÓ GIPSZKARTON BURKOLATÁNAK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ SZÜKSÉGES NIDA ÉPÍTŐANYAGOK ÉS SZERSZÁMOK

Kandalló burkolat készítése gipszkartonból 10 lépésben

KANDALLÓ GIPSZKARTON BURKOLATÁNAK ÉPÍTÉSÉRE VONATKOZÓ UTASÍTÁSOK

Az alábbiakban találod a kandalló-burkolat építésének menetét – lásd az ábrát.

Ne feledd! A g-k burkolat építését csak a szerelőmunkák befejezése után kezdheted el.

1. LÉPÉS

Jelöld ki az aljzatokon (padló és mennyezet) a NIDA UD 27-es profilok helyét.

Kandalló burkolat készítése gipszkartonból 10 lépésben

2. LÉPÉS

A Nida UD 27 profilokba csúsztasd be a Nida CD 60-as profilokat. FLAT HEAD lemezcsavarokkal rögzítsd egymáshoz őket – 1-1 db-ot használva csatlakozásokként.

Kandalló burkolat készítése gipszkartonból 10 lépésben

3. LÉPÉS

Kandalló burkolat készítése gipszkartonból 10 lépésben

Szereld fel a fémvázra a NIDA Ogien-Plus lapokat. A tűzvédelmi rendszerekre előírt követelmények szerint sűrítsd a csavarok távolságát (15-17-cm).

Ne feledd! A lapozás során kell elkészíteni az úgynevezett dekompressziós kamrát (lásd az alábbi ábrát).

Minden gyártó cégnek megvan a saját követelményrendszere a burkolattal kapcsolatosan, ami a használati utasításban található. Ott szerepelnek a megkövetelt távolságok, dilatációk, vagy rácstípusok. Ha nem rendelkezel ezzel, lépj kapcsolatba a gyártóval!

Bizonyos gyártóknál a nem szabályosan kivitelezett burkolat egyben a garancia elvesztését is jelenti.

Kandalló burkolat készítése gipszkartonból 10 lépésben

4. LÉPÉS

45° szögben fózold a g-k vágott élét, portalanítsd és vízzel nedvesítsd be (vagy alapozd le).

5. LÉPÉS

Készítsd elő a Nida Start gipszet a csomagoláson található leírásnak megfelelően.

6. LÉPÉS

Gletteld le a g-k lapok hézagjait az előkészített hézagoló gipsszel.

**Ne feledd! **Jól nyomd bele az anyagot a Nida Ogien Plus lapok közti résekbe. Használj ehhez a munkához spaklit. Az egészet húzd át simítóvassal, hogy kiegyenlítsd a felületet.

7.LÉPÉS

Tisztázd el a csatlakozásokat és a g-k lapok külső éleit ott, ahol a lapok csatlakoznak egymással (egy síkban), használj erősítőszalagot az első réteg Nida Start gipszbe süllyesztve azt. Hasonlóan járj el az alumínium élvédőkkel, amiket szintén egy réteg glettbe kell süllyesztened.

8.LÉPÉS

Száradás után gletteld át az egész felületet Nida Finisz gipsszel.

Ne feledd! A Nida Finisz gipszet a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint készítsd elő.

9. LÉPÉS

Szereld fel a szükséges szellőzőrácsokat a felmelegedett levegő elvezetéséhez. Ezek éghetetlen anyagból kell, hogy készüljenek (sárgaréz, acél vagy alumínium).

10. LÉPÉS

Alapozd le az egész építményt, majd fesd le a belső térhez illő festékkel.

A kandalló burkolata támaszkodhat egy bevakolt oszlopra is a kandalló tűztere fölött. Ekkor a vázszerkezet Nida UD 27-es profilokból készül. Erre a vázra Nida Ogien Plus lemezekből szerelünk burkolatot a fentebb leírt lépések szerint.

Kandalló burkolat készítése gipszkartonból 10 lépésben

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások

Minősített és tesztelt megoldások

Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett