LCD tv szakszerű felszerelése gipszkarton falra

LCD TV szakszerű felszerelése gipszkarton falra

A lapos plazma TV-k, LCD, vagy éppen LED készülékek véglegesen beköltöztek lakásainkba, sőt irodáinkba.

Az épületek belső tereiben a válaszfalak gipszkarton lapokból készülnek – ott ahol a falak egyenetlenek, az építők gyakran döntenek az ú.n. gipszkarton előtétfalak alkalmazása mellett. Ezzel a technológiával meg lehet spórolni a fal „kiegyenlítésére” szánt időt. Mások egész polcrendszert építenek gipszkartonból, aminek a központjába kerül a modern TV.

Természetesen a g-k lapokból készült falak és a belőlük épített konstrukciók készek az ilyen jellegű terhelésre. Érdemes azonban tudni azt, hogyan rögzítsünk egy lapos TV-t biztonságosan és tartósan.

Fali konzolok lapos TV-hez

Gipszkarton falra minden a kereskedelemben kapható fali konzolt fel lehet szerelni. Választásunkat a TV típusa, vagy a konzol funkciói irányítsák (pl. elfordítható), és ne a gipszkartontól függően döntsünk.

A válaszfal és az előtétfal minimális paraméterei

Azoknak a falaknak és előtétfalaknak a vázszerkezete, amelyekre a TV kerül, minimum 50 mm vastagságú fémprofilokból legyen (NIDA C50 típusú profilok) amire minimálisan egyrétegű, 12,5 mm vastag gipszkarton borítást kell szerelni.

Válaszfal és előtétfal vázszerkezetének javasolt paraméterei

Nida Sciana 100A50

Merevség és teherbírás tekintetében a Siniat szakértői a Nida Ściana 100A50/Expert válaszfal konstrukciót javasolják.

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Ez egy egyszeres, Nida C50 profilokból készült tartóvázra szerelt, kétrétegű, 12,5 mm-es Nida Expert g-k burkolatú fal.

A fal maximális magassága 4338 mm, az építmény vastagsága 100 mm, 1 m2 tömege 33 kg.

Az előtétfal javasolt konstrukciója a Nida TYNK C50-25/Expert (az alábbi képen) vagy alternatívaként a Nida TYNK CD/ES-25/Expert.

Nida TYNK C50-25

Az első megoldás: 60 cm-ként a falhoz rögzített profilokra szerelt fal. Ebben az esetben 12,5 mm-es Nida lapokból kétrétegű burkolat van tervezve. 1 m2 tömege 19 kg, az építmény vastagsága 68 mm, maximális magassága 3000 mm.

A másik - 60 cm-ként Nida CD mennyezeti profilokra szerelt és ES elemek segítségével rögzített ú.n. falburkolat. 12,5 mm vastag, két rétegben alkalmazott Nida lapokból készült borítással. 1 m2 tömege 19 kg, az építmény vastagsága 55 mm, magasság tekintetében nincsenek megkötések.

Rögzítő elemek

A függesztőt a gipszkarton szerkezethez 6 – 10 Molly dübellel, vagy más, a függesztőelem gyártója által ajánlott rögzítőelemmel kell szerelni.

Alapelvek, melyekre a falak és előtétfalak szerelésekor emlékezned kell

  1. A függőleges Nida C típusú profilok közötti távolság maximálisan 60 cm.
  2. Ne feledkezz meg a Nida U kerületi profilokra ragasztott hangszigetelő szalagról.
  3. A gipszkarton lapokat a vízszintes hézagok minimum 30 cm-es eltolásával szereld.
  4. Ha kétrétegű burkolat mellett döntesz, a lapok 2. rétegét az elsőhöz képest el kell tolni, mégpedig úgy, hogy a második réteg függőleges hézagjai az első rétegéhez képest 60 cm-rel kerüljenek eltolásra.
  5. Használj olyan márkás szárazépítészeti kiegészítő elemeket, amelyek minimálisan 0,55 mm vastag lemezből készülnek.
  6. Attól függően, hogy erősítő szalaggal, vagy anélkül hézagolsz, mindig válaszd a megfelelő hézagológipszet.
  7. Gondosan végezd a g-k lapok hézagolását. A TV készülék gyakran speciálisan megvilágítást kap.A beeső fény kiemeli a hézagolás hibáit.

Itt tudhatsz meg többet a g-k válaszfalak építéséről.

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások
Minősített és tesztelt megoldások
Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett