Halogén és led lámpatestek beépítése gipszkarton lapba

Vajon hányszor gondolkodtatok el azon, hogy lehetne a helyiséget úgy megvilágítani, hogy az egy kis csillogást kapjon? Esetleg finoman hangsúlyoznád az ott uralkodó légkört? A hozzáférhető anyagok sokfélesége, valamint az elérhető modern világítástechnika gyakorlatilag végtelen számú lehetőséget ad a belső terek alakítására.

A gipszkarton lapokból készült szerkezetek is lehetővé teszik érdekes világítási rendszerek létrehozását – inspirációkat a Szárazépítészet és világítástechnika oldalon találtok.

A lámpatestek beszerelésének módját általában a világítótest gyártója adja, ennek ellenére érdemes néhány alapvető elvet emlékezetünkben tartani.

LED lámpák g-k lapba szerelésének fontos elve

Az olyan gipszkarton lapokból készülő szerkezeti elemek tervezésekor melyekbe lámpatesteket szerelnek, megfelelő plusz teret kell tervezni a fényforrás fölé.

Az izzók többsége erősen melegszik, ezért a hő elvezetése érdekében nélkülözhetetlen a megfelelő tér.

Alternatív megoldást jelentenek a LED diódás világító izzók, amelyek jóval kisebb mértékben melegszenek.

Érdemes említést tenni még a LED szalagokról is. Kis méreteiknek köszönhetően gyakorlatilag bárhol felhasználhatók. Még egy fontos tényező, ami ennek a megoldásnak az alkalmazására ösztönöz, az az energiatakarékosság.

Azokban az esetekben, amikor nagyobb fényerőre van szükség, a LED szalagok helyet használhatunk fénycsöveket. Viszont ezek helyigénye nagyobb és több elektromos áramot is fogyasztanak.

12,5 mm-es lapokkal burkolt függesztett álmennyezetbe süllyesztett lámpatest maximálisan 0,06 kN terhelést jelent.

Standard lámpatestek szerelése gipszkartonba – szerelési utasítás

1. Lépés

Készítsd elő a szükséges szerszámokat:

mérőszalag és ceruza a szerelési pont bejelöléséhez fúróra szerelhető lyukkivágó gipszkarton fűrész

2. Lépés

Pontosan jelöld be lámpák helyét.

3. Lépés

A mérőszalag és egy ceruza segítségével jelöld ki a lámpatestnek készülő furat középpontját.

4. Lépés

A lyukvágóval vágj ki a gipszkarton lapból a lámpának megfelelő átmérőjű furatot.

A hozzáférhető lámpatestek többségéhez részletes szerelési utasítást is adnak a szerelési furatok pontos méretével. Ha nincsenek meg ezek az adatok, a foglalat lemérése után kell meghatározni a szereléshez szükséges legkisebb lehetséges méretet, ügyelve arra, hogy majd a kivágott furat teljesen takarva legyen.

5. Lépés

A furatok elkészítése után az elektromos áram vezetékelését kell elkészíteni. E célból a korábban a mennyezetben elhelyezett vezetéket kell a dugvillához kötni. Ez általában a foglalathoz csatlakozik. Biztonsági szempontból ezt a feladatot bízzuk szakemberre.

6. Lépés

Csúsztasd a helyére a beépíthető lámpatestet.

A képen bemutatott módon hajtsuk vissza a rugós füleket, majd csúsztassuk az elkészített furatba a lámpatestet. Ez után óvatos mozdulatokkal igazítsuk a megfelelő helyzetbe.

7. Lépés

Utolsó lépés az izzó behelyezése a foglalatba, valamint az izzó kiesését meggátló rögzítő elem felhelyezése.

Bontás

Ha le akarjuk bontani a lámpát, pl. festéskor, az előző szerelési sorrendet meg kell fordítani. Természetesen mindig figyelni kell arra, hogy a lámpa eltávolítását nagyon óvatosan végezzük.

Figyelem!

Ha a lámpatest nem megfelelően került beszerelésre, az bontáskor a gipszkarton lap letöredezéséhez vezethet. Sajnos az ilyen sérülés javítására nincs egyszerű módszer. Gyakran a teljes g-k lap cseréjét vonja maga után. Ezért jobb megelőzni, mint javítgatni!

A lámpates helyes beszerelésének kulcsa a g-k lapba készített furat kivágása akkora méretre, amekkorát a foglalat igényel (lásd: lámpafoglalat szerelése). Amennyiben a kivágott furat túl nagy, ki kell a teljes lapot cserélni. A furat szűkítésére ne próbálkozzunk gipszmassza használatával. Előbb, vagy utóbb úgyis a gipsz kitörésével és a lámpa kiesésével fog végződni.

Egyéb foglalatok

Nagyobb méretű, vagy a normától eltérő formájú foglalatok esetén az eljárás módja hasonló.

A lámpa helyének kijelölése és a furat kirajzolása után gipszkarton fűrésszel vágd ki a megfelelő formát.

Következő lépés a villanyszerelés. Az elektromos rész bekötése után folytasd a foglalat beépítését a megfelelő helyre. A lámpa típusától függően különböző rögzítési fajták lehetnek. Leggyakrabban fém csapos megoldással találkozhatunk, amiket a lámpa helyére csúsztatása után a kijelölt helyre kell tenni.

Utolsó lépés a fényforrás elhelyezése a foglalatban.

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások
Minősített és tesztelt megoldások
Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett