Milyen gipszkarton lapot válasszunk – összehasonlítás

A Siniat a szárazépítészeti rendszerek teljes körét kínálja:

  • válaszfalak és falburkolatok
  • függesztett álmennyezetek és mennyezeti burkolatok
  • tetőterek
  • épületek vázszerkezetének burkolatai
  • szerelőaknák burkolatai.

Annak érdekében, hogy az épített elem megfeleljen a vele szemben támasztott követelményeknek, a megfelelő konstrukciót és gipszkarton lapot kell kiválasztani. Szerkezeti megoldásokból több ezer létezik – ezeket rendszerkatalógusokban találjuk -, de gipszkarton lapokból csak néhány fajta kapható.

A legfontosabb gipszkartonok, amiket ismerni kell:

  • Standard g-k lapok – Nida Expert és Nida Zwykla – olyan helyiségekbe ajánlottak, ahol a levegő páratartalma nem haladja meg a 70%-ot, ellenkező esetben hólyagosodhatnak és vetemedhetnek.
  • Vízálló g-k lapok – Nida Woda – kiválóan alkalmazhatók olyan helyiségekben, melyek gyakran vannak akár 85 %-os nedvességnek kitéve – mint pl. fürdőszoba, konyha.
  • Speciális Nida Hydro gipszlap – csökkentett víz abszorpciót biztosít – nedvszívó képessége 3 % alatti, penészesedés elleni védelemmel, valamint megnövelt mechanikai paraméterekkel rendelkezik. Éppen ezért használható akár uszodákban, SPA-ban, szaunákban. Természetesen leginkább otthon a fürdőszobákban indokolt az alkalmazása.
  • Tűzgátló g-k lapok – Nida Ogien F típus, Nida Ogien Plus – üvegszállal erősített lapok, amik egy további tűzgátló korlátot képeznek. Tűzgátló lap kiválasztásánál a tervezett térhatároló tűzvédelmi osztálya az irányadó.
  • Tűzgátló és vízálló Nida Woda Ogien Plus g-k lapok - kiválóan alkalmazhatók olyan helyiségekben, ahol javasolt a magasabb szintű tűzállóság és nedvességgel szembeni ellenálló képesség. A lap egyrészt üvegszállal van megerősítve, másrészt nedvesség elleni impregnáló anyaggal van átitatva.
  • Ütésnek ellenálló Nida Twarda gipszrost lap – jellemzője a fal nagyobb terhelhetősége, ütésállósága, valamint ellenálló képessége tűz és nedvesség hatásával szemben – minden olyan helyen alkalmazható, ahol nagyobb az ütések veszélye.

VÁLASZFALAK

A válaszfalak képezik a gipszkarton legnépszerűbb felhasználási területét. Lehetnek helyiségeket elválasztó falak, képezhetnek tűzgátló korlátot, vagy a hang- és hőszigetelés funkcióját láthatják el. A speciális mozi fal rendszerekben a falak akár 26 m-es magasságig is megépíthetők. Leggyakrabban alkalmazott lapok ezekben a konstrukciókban a Nida Zwykla, Nida Ogien és Nida Woda. Érdemes azonban megismerkedni a Nida Twarda és Nida Hydro lapok nyújtotta lehetőségekkel is. Az első a falak ütésállóságát biztosítja, a másodikból akár SPA-k, fürdők és egyéb nedves helyiségek válaszfalait építhetjük meg. Nagyon fontos kérdés az akusztika is. Annak érdekében, hogy a gipszfalak ne engedjék át a környező helyiségekből érkező zajokat, megfelelő konstrukciók alkalmazására, valamint a technológiai fegyelem betartására van szükség. További információkat ebben a témában a „Gipszkarton válaszfalak hangszigetelési képessége” cikkünkben olvashatnak.

Válaszfalak

FALBURKOLATOK

Gipszkarton lapokat használhatjuk külső és belső tartó- és válaszfalak belső oldal felőli burkolásához. Különösen akkor jutnak nagy szerephez, ha a felújítást gyorsan és tisztán kell megoldani. A szárazvakolat felülete sima, kiváló alapot ad a további munkálatokhoz. Ebben az esetben a leggyakrabban használt gipszkarton lapok a Nida Expert vagy Nida Zwykla.

A későbbi felhasználás szempontjából rendkívül fontos a burkolat építésének módja. Tudj meg többet arról, hogyan kell gipszpogácsákra ragasztani a gipszkarton lapokat.

Falburkolatok

FÜGGESZTETT ÁLMENNYEZETEK ÉS MENNYEZETBURKOLATOK

A függesztett álmennyezetek alkotják a gipszkarton második legnépszerűbb felhasználási módját. A gipszkartonnak köszönhetően esztétikusan lehet elfedni a vezetékeket, a födém szerkezeti elemeit. Ezen felül tűzgátként is szolgálhatnak vagy a helyiség hő- és hangszigetelését hivatottak biztosítani. A leggyakrabban használt lemezek a Nida Zwykla és Nida Ogien típusú lapok.

Függesztett álmennyezetek és mennyezetburkolatok

TETŐTEREK

A gipszkarton ideális anyag tetőterek befejező munkálataihoz, hiszen segítségével eltakarhatjuk a tetőszerkezetet, valamint rögzíthetjük a szarufák közötti térben a szigetelőanyagok. A tetőterekben alkalmazott lapok közül népszerű a Nida Zwykla. Mi mégis inkább azt szorgalmazzuk, hogy használják ki Nida Ogien lapok tulajdonságait, és a bennük rejlő lehetőségeket. Az ebből a gipszkartonból készült burkolat tűz esetén jobban védi a tetőteret és magasabb fokú védelmet nyújt a ház lakóinak is. Mindezek mellett még jobb hangszigetelő képességgel is rendelkezik. Egy egész sor olyan indokot lehet felsorolni, melyek ennek a gipszkarton lapok a tetőtérbe való alkalmazása mellett szólnak.

Tetőterek

ÉPÜLETEK VÁZSZERKEZETÉNEK BURKOLATAI

Oszlopok és gerendák (acél vagy fa) burkolat-rendszereit alkalmazzák leggyakrabban az épület tartószerkezetének eltakarására. Ezek a rendszerek kettős funkcióval bírnak: dekorációs (eltakarva a szerkezeti elemeket), valamint tűzvédelmi (biztosítva ezeknek az elemeknek bizonyos ideig tartó tűzállóságát). Ezen a területen a leggyakrabban alkalmazott lapok a Nida Twarda vagy Nida Hydro (nedvességnek kitett helyiségekben).

Épületek vázszerkezetének burkolatai

SZERELŐAKNÁK BURKOLATAI

A szerelőaknák burkolati rendszereit leggyakrabban azért alkalmazzák, hogy eltakarják ezeket az aknákat, melyek minden épületben – funkciójától és rendeltetésétől függetlenül – megtalálhatók. Mivel a több szinten át futó szerelőaknák segíthetik a füst, vagy a tűz tovaterjedését a tűz által érintett emeletről a többire, így azok megfelelő biztosítása elengedhetetlen feladat. Itt leggyakrabban a Nida Ogien és a Nida Twarda lapok kerülnek felhasználásra.

Szerelőaknák burkolatai

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások

Minősített és tesztelt megoldások

Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett