Akusztika, a zene és a csönd birodalma

A komolyzenére különösen igaz az, hogy minden apró részlet számít. Így például ha hangszigetelésről van szó, joggal jutnak eszünkbe a koncert- és előadótermek vagy iskolai tantermek, ahol fontos a megfelelő akusztikai környezet kialakítása.

Akusztika, a zene és a csönd birodalma

A felsorolt esetekben is a legkülönbözőbb akusztikai igénybevételeknek kell a különböző funkciójú beltereknek megfelelniük: ha a hangok elnyelése vagy éppen a legtökéletesebb hanghatások támogatása, a visszhang csökkentése, esetleg a munkához szükséges jótékony csönd biztosítása a feladat, a Siniat választékával tervezőnek, kivitelezőnek, beruházónak egyaránt érdemes megismerkednie. A minőség és sokféleség jegyében külföldön és Magyarországon is izgalmas, különleges projekteken jelentek meg ebben a funkcióban a Siniat rendszer gipszkarton lapjai.

Akusztika, a zene és a csönd birodalma

A magas hangszigetelési követelményeknek megfelelő gipszkarton lapok mellett a hangelnyelő rendszerekben alkalmazható NIDA Sonic perforált lapok is megtalálhatók. Ezek az anyagok az akusztikai funkció mellett dekorációs célokat is szolgálnak. Mielőtt azonban jobban belemerülnénk a műszaki megoldásokba, lássunk néhány megvalósult példát, ahol a fenti szempontok fontosak voltak.

A Lengyelországban található Sosnowieci Zenei Iskola egy rendkívül modern, koncert és oktatási jellegű létesítmény. A több mint 500 főt befogadó fő hangversenytermen kívül a létesítményben található egy kamaraterem, valamint egy professzionális hangfelvételi stúdió is. A Siniatnak köszönhetően mindkét koncertterem minőségi, hangelnyelő lapokkal épült, amelyek garantálják a helyiségek kitűnő akusztikáját.

Akusztika, a zene és a csönd birodalma

A világ fiatal zenészeinek, énekeseinek és karmestereinek támogatása volt a célja annak a másik Lengyelországban megvalósult zenei intézménynek, amelyben sok más mellett a szakmai munka feltétele természetesen a megfelelő akusztika volt. A Krzysztof Penderecki Európai Zenei Központ infrastruktúrájára jellemző, hogy a 650 fős koncertterem mellett, gyakorlótermekből, hangszerműhelyekből, balett teremből és egy hangversenytermet is működtet az intézmény. Sőt, a hangok tekintetében egy éppen ellenkező igényű könyvtár is várja a látogatókat az épület falai között. A különféle hangszigetelést biztosító műszaki megoldásokat itt is a Siniat színes választékából válogatta a beruházó.

Akusztika, a zene és a csönd birodalma

A magyarországi projektek közül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusát feltétlenül érdemes kiemelni, ahol a NIDA Sonic lapokat használta fel a kivitelező a megfelelő akusztika eléréséhez. A MOME projekthez a Siniat szállította a szárazépítési munkáihoz szükséges valamennyi gipszkarton lapot és profilt. A projekt része volt két olyan terem, ahol kiemelten oda kellett figyelni a szakmai elvárásokra: ezek a Fotó- és a Filmstúdió, valamint a hozzájuk tartozó kiszolgáló helyiségek voltak. További információt a felhasznált anyagokról itt talál.

Akusztika, a zene és a csönd birodalma
Akusztika, a zene és a csönd birodalma

A HANGSZIGETELÉS BEFOLYÁSOLÓI

A hangszigetelés a mértéke annak, hogy az adott építési rendszer milyen jól védi/szigeteli a helyiséget a szomszédos helyiségekből és a környezetből érkező zajoktól. A szerkezettől függően megkülönböztetünk egysoros vagy kétsoros falprofillal kialakított válaszfalakat. Az egysoros válaszfalakban a váz egyes elemei összekötik a fal borítását alkotó gipszkarton lapokat, akusztikai hidakat alkotva. Nagymértékben befolyásolja a hangszigetelést a profilok szélessége is, így ettől függően különböző merevségű szerkezeteket kaphatunk, valamint annak a lehetőségét, hogy a válaszfalat különböző vastagságú szigetelőanyaggal tölthetjük ki.

Duplavázas szerkezetre épült falaknál a gipszkarton burkolat lapjait két különálló vázszerkezetre szerelik, így nincsenek akusztikai hidak és a hangszigetelési paraméterek is jobbak, mint az egysoros falaknál**.**

Nézzünk egy-egy példát arra, hogy az egyes lapok milyen értékeket kínálnak.

A Siniat 125A75/Expert típusú falszerkezet az egyik igen kedvelt és épített szerkezeti megoldás középületekben, irodákban, lakásokban egyaránt.

Expert ( A2) építőlapokkal elérhetjük az Rw 57 dB labor értéket, míg a Nida Cicha akusztikus lappal az Rw 61 dB-t.

Siniat 205B75/Expert kettőzött profilvázzal szintén gyakran alkalmazott szerkezet középületekben, irodákban, lakásokban egyaránt.

Ebben az esetben az Expert ( A2) építőlapokkal az Rw 64 dB labor érték érhető el, míg a Nida Cicha akusztikus lappal az Rw 67 dB.

Ezekkel biztonsággal megoldható helyiségek közötti megfelelő hangszigetelés, például lakások közötti falak esetében.

Az akusztikai vizsgálatok során különböző frekvenciatartományok hangszigetelési értékei is megtalálhatók. Ismerve a zajforrás frekvenciáját be lehet azonosítani az adott frekvenciatartományra vonatkozó dB értéket.

Fokozott akusztikai követelmények esetén a Siniat Nida Cicha lap alkalmazása ajánlott (DFH1IR és A2).

További információkat a hangszigeteléssel kapcsolatban itt talál.

Akusztika, a zene és a csönd birodalma

SEGÍTSÉG A PROJEKTHEZ

Nem biztos abban, melyik cementkötésű lapot válassza a projektjéhez és további információra van szüksége?

Kérjen visszahívást a Technikai Tanácsadónktól.

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások

Minősített és tesztelt megoldások

Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett