G-k lap vagy vakolat? Melyik megoldás a jobb?

G-k lap vagy vakolat? Melyik megoldás a jobb?

Befejező munkák során általában szükségessé válik a projektünk megvalósításához szükséges anyagok kiválasztása. Falak esetében leggyakoribb dilemma a gipszkarton lapok és a hagyományos vakolat közötti választás. Melyik megoldás lesz a legjobb?

FALAK VAKOLÁSA

Ha a falainkat vakolattal szeretnénk lefedni, akkor elsősorban ki kell választanunk annak fajtáját. A piacon gipsz- és mész-cement vakolatok kaphatók. A vakolat kiválasztása megfeleljen az adott helyiség rendeltetésének, pontosabban a cél aljzatnak és a páratartalomnak. Gipsz vakolatok jól beválnak az ún. száraz falaknál, azaz pl. a folyosókon, nappaliban vagy hálószobában. Ami pedig a fal fajtáját illeti, a gipszhabarcs gázbetonhoz, téglához és üreges téglához lesz megfelelő. Mész-cement vakolat azonban legjobban a nedves, ill. a vastag réteget igénylő helyiségekben válik be. Siniat kínálatából ajánljuk a Supra L gipszvakolatot.

A falak vakolása a következő sorrendben kell történjen:

  1. Az alapfelület előkészítése – el kell távolítani minden szennyeződést, foltot vagy morzsolt falrészeket.

  2. Különleges rozsdamentes profilok felszerelése a sarkokon. Sok esetben szükséges a vakoló lécek felerősítése is (pl. nagyobb felületű fal esetén).

  3. Az alapfelület nedvszívó képességének kiegyenlítése – az alapozó készítményt az alapfelület fajtájának megfelelően kell kiválasztani. Ez lehetővé teszi a fal védelmét és növeli a vakoló massza tapadását.

  4. A vakolat előkészítése – szigorúan a gyártói utasításoknak megfelelően kell eljárni. Nemcsak a megfelelő arány a fontos, hanem a termék alapos kikeverése is.
    Figyelem! A vakolat felhasználási ideje három óra. Ez idő után száradni kezd és nem alkalmas további munkákhoz. Ezért fontos, hogy annyi vakolatot készítsünk elő, amennyi felvihető az említett időközben.

  5. Vakolat felhordása – az egész falat kell lefedni, egyben ügyelni kell a vízszintezésre. A gipszvakolatot rozsdamentes simítóval vagy vakológéppel kell felhordani. A termék vastagsága 30 mm kell legyen. Ezt követően az egész felületet ki kell egyenlíteni a megfelelően kiválasztott szerszámok segítségével. A szárításnak és a következő rétegek felhordásának egész folyamata akár 3 hétig tarthat. A szárítás gyorsítása a vakolat későbbi repedéséhez vezethet. Ezen kívül a vakolt falak nem lehetnek túlságosan a napsütésnek kitéve.

  6. Simítás – gipszvakolatok esetén spaklival el kell távolítani minden egyenlőtlenséget és karcolást, majd szivacsos simítóval át kell törölni a benedvesített felületet. Ha a falon az ún. gipsztej jelenik meg, a simítás befejezhető. Mész-cement vakolat esetében pedig a vakolatot addig kell simítani, amíg minden egyenlőtlenség meg nem szűnik. Azonban ha felhordták a termék 3 rétegét, arra legfeljebb 6 mm vastagságú glettet kell felvinni.

FIGYELEM! Nagyon fontos, hogy az elektromos kábeleket minimum 6-8 mm vastagságú vakolat réteggel lefedjük. Ennek köszönhetően elkerülhetjük az elektrosztatikus hatást – a kábelek helyén a falhoz ragadó porcsíkokat.

GIPSZKARTON LAPOK SZERELÉSE RAGASZTÓVAL

Ha nem akarunk a vakolat előkészítésével és felhordásával foglalkozni, kikészíthetjük a belteret az általánosan kapható gipszkarton lapokkal. Az első opció a g-k lapok az erre szolgáló gipszragasztó segítségével történő szerelése. A felületet meg kell tisztítani portól és laza elemektől. Ami fontos, a fal teherhordó, stabil legyen, az időjárási tényezők hatásának nem lehet kitéve és jól legyen védett a nedvesség ellen. A falfalületet, amelyre a lapokat ragasztják, alapozni kell erősítés és nedvszívó képesség kiegyenlítése céljából.

Hogyan szereljünk tehát g-k lapokat ragasztóval?

Íme a szükséges teendők.

  • Amikor kész a felület, a lapokat megfelelő méretre vágjuk és gondoskodunk az elektromos konnektorok helyein készítendő nyílásokról. A lapot a fal magasságára kell levágni, figyelembe véve a 15 mm hézagot a födém és a padló között. Ebben segíthetnek a lapból kivágott csíkok, melyek a padlóra fektetve biztosítják a megfelelő távolságot. A ragasztó megszáradása után azokat ki kell venni.

  • Előkészítjük a gipszragasztót (lassan kikeverjük vízzel – átszámítva 0,5 liter vizet 1 kg száraz masszához). Az egészet nagyon alaposan ki kell keverni, a kész termék egy órán belül felhasználható. Ragasztóval végzett munkákhoz kizárólag rozsdamentes szerszámokat használunk.

  • A masszát kb. 15 cm-es nagyságú, egymástól kb. 30 cm-re fekvő pogácsák formájában visszük fel, azokat az élek mentén is felhordjuk. A pogácsák közötti távolság 60 cm legyen 12,5 mm vastagságú lap esetében, 9,5 mm-es vastagság esetében a pogácsákat egymástól 40 mm-es távolságban helyezzük el. Az így előkészített lapot építési lécek segítségével a falhoz kell szorítani, majd pedig vízszintesbe állítani. Ne feledjük, hogy a lapok vízszintezésére kb. 25 percünk van. Ez idő után a gipszragasztó kötni kezd és az esetleges javításra már nem lesz mód.

  • Hátra van még a lapok hézagolása Nida Start hézagoló gipsszel, melyet a csomagoláson megadott útmutatók szerint kell előkészíteni. Hézagoláshoz erősítőszalagot is használhatunk – papírból vagy flizelin üvegszálból. A jól megszáradt egészet át kell csiszolni csiszolópapírral és el kell szívni a port. A lemezek hézagolása erősítőszalag nélkül is lehetséges. Ebben az esetben a rugalmas és nagyon szilárd Nida Max hézagoló gipszet kell használni.

Figyelem! Gipszkarton lapokat nem szabad a ferde- és vízszintes falak, főleg a födémek lefedésére használni.

G-K lAPOK SZERELÉSE VÁZSZERKEZETEN

G-k lap vagy vakolat? Melyik megoldás a jobb?

A falak befejezésének legnépszerűbb formája a gipszkarton lapok a fémprofilokból készített vázszerkezeten való szerelése. Ez a szerelési forma lehetővé teszi a lemez alkalmazását a plafonon is, ami gipszragasztó esetén nem lehetséges. Az alábbiakban bemutatjuk a g-k lapok fektetéséhez szükséges alapvető teendőket.

  • Vázszerkezet előkészítése – elsősorban ki kell választani a megfelelő fajtájú horganyzott profilokat, azokat majd a kívánt hosszúságra kell levágni. Ehhez érdemes elolvasni a g-k lapokhoz való profilok fajtáiról szóló cikkünket. A vázszerkezet megfelelő felszereléséhez be kell szerezni minden szükséges tartozékot is, mint pl. függesztők vagy csavarok.

  • Lapok levágása kívánt méretre – itt meg kell ismerkedni a gipszkarton megfelelő vágásának szabályaival, hogy ne tegyük tönkre az anyagot. Az erről szóló anyag itt > található.

  • Lapok szerelése az előkészített vázszerkezetre – A lapok profilhoz történő rögzítésénél ügyelni kell a csatlakozások megfelelő elhelyezésére – az ún. felváltva módon. Arról van szó, hogy a csatlakozások ne kereszteződjenek és a vízszintes csatlakozások egymáshoz képest kb. 40 cm-rel legyenek eltolódva. Ez a megoldás lehetővé teszi a fal szerkezetének megerősítését. Ezen kívül a csavarfej nem kerülhet a lemez kartonrétegén túl. A csavarok közötti távolság a profilokon kb. 20-25 cm legyen (15 cm függesztett álmennyezetek esetében). A lapok esetleges elmozdulásai miatt hézagokat is kell hagyni – 10 mm az alsó él és az alapzat között, illetve 5 mm a felső él és a plafon között. Itt is felhasználhatók a lapból kivágott csíkok, melyek akárcsak a g-k falhoz történő ragasztásnál lehetővé teszik a megfelelő távolság megőrzését.

  • A kész lapokat alapozóval kezelhetjuk, majd áttérhetünk a csatlakozások hézagolására. Ehhez be kell szerezni a Nida Start hézagoló gipszet. A terméket a lemezcsatlakozásra merőlegesen visszük fel. A massza megfelelő mennyiségű felhordása, erősítőszalag alkalmazása és az egész megszáradása után áttérhetünk a g-k lap csiszolópapírral történő csiszolására. A hézagolás szalag nélkül is lehetséges – az előbb említett Nida Max gipsz segítségével.

FIGYELEM! Az acélszerkezetre szerelt plafon lapok esetében csak és kizárólag min. 12,5 mm vastagságú lapokat lehet használni.

TEHÁT MIT VÁLASSZUNK?

GIPSZKARTON LAP VAGY VAKOLAT

Gyakorlatban minden megoldásnak vannak maga előnyei és hátrányai. Érdemes tehát összevetni a tárgyalt beltéri befejező munkák plusz és mínusz pontjait.

  1. Kivitelezési idő
    Ebben a kategóriában határozottan a g-k lapok a nyertesek. A gipszkarton lapok használatra készek, könnyen vághatók a kívánt alakra és egyszerűen szerelhetők. Azonnal is alapozhatók és saját tetszés szerint kikészíthetők. A vakoláshoz több idő kell a felhordásra és a falon történő száradásra. Ez akár 3 hétig is tarthat. Sőt, újonnan épített létesítmény esetében vakolás előtt meg kell várni, míg a falak és alapok véglegesen lesüllyednek.

  2. A szerkezet tartóssága
    Általános közvélemény arra utal, hogy a vakolat tartósabb a gipszkarton lapoknál. Megállapítható azonban, hogy mindkét verzió tartós és a kivitelezett munkák minőségétől és az alkalmazástól függ. Szükség esetén mindkét fajta javítható is. Sőt, a gipszkarton szerkezet könnyű és számos alkalmazásai vannak.

  3. Hőszigetelő tulajdonságok
    A hagyományos vakolatra jellemző a nagyon jó hőszigetelési tényező, ami nyáron hűvös levegőt, télen pedig a hőveszteség korlátozását biztosítja. Azonban a megfelelő hőszigetelés g-k lapok esetében is lehetővé teszi az optimális hőviszonyok fenntartását a helyiségben, egyben befolyásolja az akusztikai paramétereket is.

Jelenleg egyre többen döntenek a gipszkarton lapok mellett. Azok megfelelő fektetése lehetővé teszi, hogy hosszú évekig örülhetünk a tartós szerkezetnek. A lapok könnyűek és viszonylag gyorsan szerelhetők. G-k lapok alkalmazása lehetővé teszi az egyenes és sima felület könnyű elérését. A lap tehát remek alapzat a festék, tapéta vagy csempe alá. Hagyományos vakolat alkalmazása esetén sok tapasztalat és jártasság szükséges a falak megfelelő kivitelezéséhez. Emellett az egész projekt befejezésének teljes ideje jelentősen hosszabb. A beltéri munkák befejezése g-k lapokkal általában olcsóbbnak bizonyul a vakolat alkalmazásánál. Ezen kívül ez egy ún. tiszta munka, nem kell a vakolatot előkészíteni – a g-k lapok azonnal szerelésre készek.

Innovatív, intelligens és hatékony megoldások

Minősített és tesztelt megoldások

Elkötelezettség a fenntartható építészet mellett